FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: spuc
ZAGREB, 7. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

WASHINGTON - Protekla 2012. bila je jedna od deset najtoplijih godina otkada se provode mjerenja, s rekordno visokom razinom mora i topljenjem arktičkog leda, te ekstremnim vremenskim prilikama u raznim dijelovima svijeta, objavljeno je u utorak u izvješću o klimatskim obilježjima 2012. godine, koje je objavila Američka savezna agencija za oceanografiju i atmosfere (NOAA). Prema statistikama Nacionalnog centra za klimatske podatke NOAA-e, 50-godišnji trend pokazuje da globalna temperatura dosljedno raste oko 0,15 Celzijevih stupnjeva po desetljeću. Kao uzročnik klimatskih promjena nije naveden ni jedan pojedini čimbenik. Međutim, ističe se da je zabilježeno kontinuirano povećanje stakleničkih plinova, uključujući ugljični dioksid, metan i dušikov oksid.

JERUZALEM - Nakon više od deset godina arheoloških istraživanja i iskapanja, golema tisućljetna građevina iz 11. stoljeća u Kršćanskoj četvrti Staroga grada Jeruzalema, koja je nekada služila kao bolnica, uskoro će biti otvorena za javnost kao restoran neobičnog srednjevjekovnog ugođaja i centar za posjetitelje, prenosi National Geographic. Građevina se prostire na oko 46 tisuća četvornih metara, a karakteriziraju je golemi potporni stupovi s do šest metara visokim stropovima. Nakon 13 godina arheoloških istraživanja, dio nekada najveće bolnice na Bliskom istoku od iduće bi godine trebao biti otvoren za sve posjetitelje, priopćilo je Izraelsko ministarstvo za starine. U doba Križarskih ratova (između 1095. i 1291.) bolnica je opsluživala svo stanovništvo Jeruzalema - broj pacijenata raznih vjerskih pripadnosti procjenjuje se na oko dvije tisuće - te je, osim liječničkih odjela, imala i odjel koji je služio kao sirotište. "O povijesti te građevine najviše smo doznali iz povijesnih dokumenata, većina kojih je pisana na latinskom jeziku. U njima se spominje sofisticirana bolnica veličine i ustroja kao svaka moderna bolnica", stoji u priopćenju arheološkog tima. Bolnicu je sagradio rimokatolički viteški Malteški red radi pružanja medicinske pomoći hodočasnicima koji su u Jeruzalem došli umrijeti.

PARIZ - Žena je objavila oglas kojim za stotinu eura na dan nudi dojenje djeci homoseksualnih parova, i tako je raspirila novi medijski interes samo koji tjedan nakon donošenja spornog zakona o legalizaciji istospolnih brakova. Oglas za koji internetska stranica tvrdi da je provjeren i legalan glasi: "Ja sam mlada majka savršena zdravlja. Medicinska sam sestra, 29 mi je godina i nudim grudi za dojenje djece". Ponuda je usmjerena prema muškim homoseksualnim parovima koji se od svibnja u Francuskoj mogu vjenčati. Žena nudi deset podoja na dan, pokretna je i locirana u blizini Pariza, dodaje se u oglasu. Alexandre Woog, direktor internetske stranice e-loue na kojoj je oglas objavljen, kaže da je njegovo osoblje stupilo u kontakt s tom ženom i provjerilo njezin identitet i ozbiljnost ponude, a nema sumnje ni u legalnost ponuđene usluge. "Naši su pravni savjetnici sigurni. U Francuskoj je zabranjeno prodavati majčino mlijeko, ali ova osoba nudi uslugu, ne prodaje mlijeko u boci", rekao je Woog za Reuters.

PITTSBURGH - Muzej posvećen američkom slikaru, dizajneru i filmašu Andyju Warholu postavio je web kameru na umjetnikov grob u američkom gradu Pittsburghu u povodu obilježavanja 85. godišnjice rođenja velikog umjetnika i vodeće ličnosti pop arta, prenosi britanski BBC. Projekt je nazvan "Figment" (Izmišljotina) jer je to riječ koju je umjetnik želio imati ugraviranu u svoj nadgrobni spomenik, priopćio je The Andy Warhol Museum, a krenuo je uživo u ponoć u ponedjeljak 5. kolovoza. Direktor muzeja Eric Shiner smatra da je ideja o video projekciji web kamerom uživo s umjetnikova groba "doista fantastičan način da se Andyja učini dostupnim globalnoj publici 24 sata dnevno sedam dana u tjednu". "Uvjereni smo da je Andy iznimno zadovoljan činjenicom da je još uvijek 'uključen', i to 25 godina nakon smrti", kazao je Shiner. Tvrtka EarthCam, koja je zajedno s muzejom zadužena za projekt, najavila je prijenos uživo i iz crkve u kojoj je umjetnik kršten, gdje svi njegovi obožavatelji mogu poslati cvijeće te potom pratiti njihovo polaganje na grob. Andy Warhol rođen je 6. kolovoza 1928. u katoličkoj obitelji ruskih imigranata iz današnje Slovačke kao Andrej Varhola. Bio je veliki vjernik, koji nije propuštao svakodnevnu molitvu u crkvi. Preminuo je 22. veljače 1987. u New Yorku tijekom oporavka od operacije žučnog mjehura. Umjetnik je navodno jednom kazao kako bi htio da mu na nadgrobnom spomeniku ne piše ništa osim riječi "Figment". No, želja mu se nije ispunila - na njegovu nadgrobnom kamenu na groblju Svetog Ivana Krstitelja u predgrađu Pittsburgha stoji njegovo pravo prezime Varhola, kao i datumi rođenja i smrti, te križ.

LONDON - Američki glazbenik Bob Dylan, posljednjih godina poznat i po svojem slikarskom opusu, predstavit će krajem mjeseca svoja najnovija slikarska dostignuća u Nacionalnoj galeriji portreta u Londonu gdje će izložiti 12 novih portreta slikanih pastelom, piše britanski The Telegraph. Slikati je Dylan počeo još u 60-tim godinama prošloga stoljeća, ali izlagati svoje radove javnosti tek prije šest godina. Izložba "Bob Dylan: Face Value" prva je njegova izložba u nekom britanskom muzeju, a bit će otvorena od 24. kolovoza do 5. siječnja. Suprotno tradiciji Nacionalne galerije portreta, Dylanovi crteži ne prikazuju osobe iz britanskog javnog života, već je riječ o kombinaciji stvarnih i fiktivnih ličnosti oblikovanih prema umjetnikovoj mašti i sjećanju. "Bob Dylan je jedna od najutjecajnijih kulturnih ličnosti današnjice izuzetno vizualno bogatog stvaralaštva, bez obzira je li riječ o njegovu glazbenom ili slikarskom izričaju", kazao je direktor Galerije Sandy Nairne. Crteži koji će biti predstavljeni u Londonu napravljeni su posebno za tu izložbu. Umjetnik pravog imena Robert Allen Zimmerman jedan je od najvećih kantautora 20. stoljeća i kultna ličnost generacije 60-ih godina. Snimio je 46 albuma koje je prodao u 110 milijuna primjeraka diljem svijeta. Svoje je slike dosad izlagao u muzeju Kunstsammlungen u njemačkom Chemnitzu, u galeriji Halcyon u Londonu te galeriji Gagosian u New Yorku.

MANILA - Nizozemac koji je na protuvladinim prosvjedima na Filipinima koncem srpnja rasplakao policajca, smješten je u pritvor po odluci useljeničkog ureda, objavile su vlasti u utorak. Fotografija na kojoj Thomas van Beersum viče na policajca snimljena je 22. srpnja i ubrzo se proširila internetom. Na skupu ispred predsjedničke palače gdje je predsjednik Benigno Aquino držao svoj godišnji govor, mladić je "sudjelovao na prosvjedu (...) na kojemu je uvredama zasuo vladu i jednog redarstvenika", rekla je za France prese Antonette Mangrobang, glasnogovornica useljeničkog ureda. Policajac Joselito Sevilla, koji plače dok gura mladog Nizozemca i druge prosvjednike, rekao je da se rasplakao jer je "puknuo" zbog umora i vrućine. Thomas Van Beersum je u utorak uhićen u manilskoj zračnoj luci dok je čekao let za Nizozemsku. Po službenoj dužnosti, useljenički ured će provjeriti je li protiv njega na Filipinima pokrenuta tužba. Ako nije, protjerat će ga iz zemlje i više se nikada neće moći vratiti na Filipine, rekla je Mangrobang.

(Hina) xps yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙