FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: mtau
ZAGREB, 6. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska mora do 23. kolovoza predati Europskoj uniji točan rok do kojega će uskladiti hrvatski zakon o europskom uhidbenom nalogu s europskim zakonodavstvom, izjavila je za Hinu u utorak Mina Andreeva, glasnogovornica povjerenice za pravosuđe Europske komisije Vivian Reding. Hrvatska je krajem lipnja donijela zakon o europskom uhidbenom nalogu, kolokvijalno nazvan 'Lex Perković' kojim primjenu naloga ograničava na zločine počinjene prije kolovoza 2002. godine. Reding je u pismu upućenom hrvatskom ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću koncem sprnja napisala kako ono što Hrvatska učinila 28. lipnja, usvajanjem amandmana na zakon o europskom uhidbenom nalogu nije u skladu s europskim zakonodavstvom te da to treba korigirati, kazala je Andreeva. "Povjerenica Reding u pismu ministru Miljeniću traži da Hrvatska odredi točne rokove do kojih će se uvesti promjene na zakon kako bi se uskladio s europskim pravnim stečevinama", rekla je Andreeva. "Očekujemo odgovor do 23. kolovoza", dodala je. Ministarstvo pravosuđa primilo je pismo koje je ministru Orsatu Miljeniću uputila potpredsjednica Europske komisije Viviane Reding vezano uz 'Lex Perković' ali ga nije spremno komentirati, kazao je u utorak za Hinu glasnogovornik tog ministarstva Sergej Abramov.

SANAA - Sjedinjene Države zatražile su od svojih građana u Jemenu da odmah napuste zemlju zbog daljnje potencijalne opasnosti od terorističkih napada, a u napadu američkih bespilotnih letjelica nešto ranije ubijena su četvorica muškaraca, vjerojatni pripadnici Al-Kaide. SAD su također odredile vladinim dužnosnicima koji nisu nužno potrebni u toj zemlji da je odmah napuste, po priopćenju koje stoji na web stranici State Departmenta. U Jemenu su u utorak u napadu bespilotne američke letjelice ubijena četvorica navodnih pripadnika Al-Kaide. Oni su se nalazili u vozilu koje je pogođeno s četiri granate.

BUDIMPEŠTA - Sud u Budimpešti u utorak je osudio trojicu Mađara na doživotne kazne zatvora za ubojstvo šest Roma, među kojima jednog petogodišnjeg djeteta, tijekom 2008. i 2009. Doživotnu kaznu dobili su Arpad Kiss, Istvan Kiss i Zsolt Peto, trojica prvooptuženih. Četvrti, Istvan Csontos, dobio je 13-godišnju zatvorsku kaznu. Braća Kiss i Peto optuženi su za devet napada na romske obitelji koje su živjele u predgrađima malih, ruralnih mjesta u središnjoj i istočnoj Mađarskoj između srpnja 2008. i kolovoza 2009. Csontos je sudjelovao u zadnja dva napada kao vozač. Napadači desničari upadali su u romska naselja, palili im kuće i pucali na Rome koji su bježali. U napadima je šest ljudi poginulo, a petero je dobilo ozljede opasne po život.

MOSTAR - Na području Jablanice u utorak su se pojavila nova požarišta dok gasitelji iščekuju pomoć iz zraka od dva kanadera iz Hrvatske kako bi zaštitili naselja u podnožju planine Prenja, izvijestio je Bosanskohercegovački radio. "Imamo naznake da će danas dva hrvatska kanadera gasiti požar", rekao je pomoćnik načelnika za Civilnu zaštitu općine Jablanica Omer Nezirić. Pojasnio je da su tijekom noći gasitelji obranili objekte u selu Tretišće u podnožju planine Prenj. Dodao je da su se jutros pojavili novi požari u drugom dijelu općine. Vlasti BiH zatražile su u ponedjeljak međunarodnu pomoć u gašenju požara nedaleko Jablanice na sjeveru Hercegovine koji nekoliko dana prijeti naseljima, a zbog nepristupačnog terena ga je vrlo teško gasiti.

KETA - Separatistički pobunjenici iz pakistanske pokrajine Balučistana, na jugozapadu zemlje, ubili su u utorak četrnaest osoba pošto su njihova vozila zaustavili na lažnoj kontrolnoj točki, izvijestile su vlasti. Napad se dogodio u okrugu Bolanu, 70 km jugoistočno od Kete, prijestolnice te pokrajine kojom haraju sektaško nasilje i pobuna. "Nevjernici su zatvorili cestu na dvama mjestima. Prvo su oteli pet graničara (paravojna jedinica) iz njihova ophodnog vozila te im oduzeli komunikacijsku opremu i oružje", rekao je za agenciju France presse pokrajinski dužnosnik u rangu ministra unutarnjih poslova Akbar Husain Durani.

ZAGREB - Multimilijarder Jeff Bezos, osnivač i vlasnik Amazona, dogovorio je kupnju perjanice američkog novinarstva Washington Posta za 250 milijuna dolara, javljaju svjetski mediji. Bezos, kojeg smatraju vizionarom koji je transformirao internetsku prodaju, Washington Post kupuje u privatnom svojstvu i list neće biti dio Amazona. Washington Post je bio u vlasništvu obitelji Graham 80 godina. "Izazovi pred novinskom industrijom nagnali su nas na razmišljanje postoji li možda vlasnik koji bi bio bolji za Post", kazao je predsjednik upravnog odbora Posta Donald Graham, čiji je djed kupio list 1933. godine. "Poslovna i tehnološka genijalnost Jeffa Bezosa, njegov pristup i karakter, čine ga jedinstveno dobrim novim vlasnikom Posta", dodao je.

MOSKVA - Ruski vrhovni sud počeo je u srijedu razmatrati presudu izrečenu ruskom naftnom oligarhu i kritičaru Kremlja Mihailu Hodorkovskom, koji je u zatvoru od 2003. Obrana Hodorkovskog, koji bi trebao ostati u zatvoru do 2014., zatražila je od vrhovnog suda da poništi prethodne presude kao "neosnovane i nezakonite" i da ga "odmah pusti na slobodu". "Tražim poništavanje presude", rekao je Hodorkovski koji se sudskom vijeću obratio preko video-veze iz zatvora. Nekadašnji direktor ruske naftne kompanije Yukos, i njegov suradnik Platon Lebedev, osuđeni su 2005. za poreznu prijevaru na osam godina, a 2010. na 14 godina u drugom procesu, za krađu nafte i pranje novca, što je u žalbenom postupku smanjeno za dvije godine.

BEJRUT - Sirijski pobunjenici u utorak su zauzeli važnu zračnu bazu u pokrajini Alepu, na sjeveru zemlje, nakon višemjesečne borbe s režimskim snagama, izvijestila je sirijska nevladina organizacija. Pobunjeničke skupine su opsjedale bazu Mennegh oko osam mjeseci ne bi li spriječile režim da se letjelicama iz te baze koristi za bombardiranje područja pod njihovim nadzorom. Međunarodna zračna luka u Alepu i zračne baze Kwayress i Nairab još su u rukama režimske vojske.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙