FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Egipatska kriza: Ashton stiže u Kairo u nedjelju navečer

Autor: vrad
KAIRO, 28. srpnja 2013. (Hina/AFP) - Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton treba u nedjelju navečer doputovati u Kairo, priopćio je ured egipatskog potpredsjednika Mohameda ElBaradeija, dok traje politička kriza u zemlji obilježena krvavim sukobima.

Ashton će se, osim s ElBaradeijem, sastati s privremenim predsjednikom Adlyjem Mansourom te s "predstavnicima političkih snaga", po priopćenju.

Egipatska službena novinska agencija Mena izvijestila je pak da Ashton treba razgovarati s čelnicima Muslimanskog bratstva, strankom iz koje dolazi predsjednik Mohamed Mursi, kojeg je vojska svrgnula 3. srpnja.

Treba se sastati i s čelnicima pokreta Tamarroda (pobunjenici) koji su 30. lipnja organizirali velike prosvjede protiv Mursija što su prethodili vojnom udaru.

Po riječima diplomatskog izvora, većina susreta održat će se u ponedjeljak.

Ovaj posjet, kako navodi ElBaradeijev ured, događa se nakon telefonskog razgovora potpredsjednika zaduženog za međunarodnu politiku s Ashton ali i s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem o stanju u Egiptu.

ElBaradei, po priopćenju, želi "potvrditi nastojanja Egipta za postizanje mirnog rješenja za sadašnju krizu".

On će svoju sugovornicu upoznati s procedurama koje je prijelazna vlast pokrenula kako bi "zajamčila sigurnost i stabilnost te izvela zemlju na put demokracije s kojeg je skrenula zadnjih mjeseci", smjerajući na razdoblje Mursijeve vlasti.

Usto će istaknuti da se nova vlast zauzima za "zaštitu prava svih Egipćana, bez obzira na političku opciju", a napose "prava na mirno prosvjedovanje u okviru zakona".

Ashton je zadnji put posjetila Kairo 17. srpnja. Tada je izrazila žaljenje što se nije sastala s Mursijem kojeg su vojnici nakon smjene s vlasti držali na nepoznatu mjestu i zatražila je njegovo oslobađanje.

Ovaj novi posjet počinje dan nakon pogibije 72 osobe u Kairu u sukobima Mursijevih pristaša i policije.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙