FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američkog izaslanika u Egiptu obje strane dočekale "na nož"

Autor: bcav
KAIRO, 15. srpnja 2013. (Reuters) - I egipatski islamisti i njihovi protivnici "na nož" su u ponedjeljak dočekali prvog američkog izaslanika koji je stigao u Egipat nakon vojnog svrgavanja izabranog predsjednika Mohameda Mursija.

Zamjenik američke državne tajnice William Burns doputovao je u podijeljenu egipatsku prijestolnicu, gdje su obje strane ljute na SAD, svjetsku supersilu koja pomaže Egiptu s 1,5 milijardi dolara godišnje, uglavnom za vojsku koja je svrgnula predsjednika Mohameda Mursija.

Kriza u najmnogoljudnijoj arapskoj zemlji, koja ima mirovni sporazum s Izraelom i kontrolira plovidbu Sueskim kanalom, podigla je na noge saveznike u regiji i na Zapadu.

Washington, koji nikad nije bio sretan zbog uspona Mursijeva Muslimanskog bratstva, dosad je odbijao reći smatra li Mursijevo svrgavanje vojnim udarom, što bi za posljedicu imalo prekid pomoći.

State Departement je priopćio da će se Burns susresti s "civilnim udrugama" i s vladinim dužnosnicima, no islamistička stranka Nur te protumursijevski pokret Tamarud objavili su da su odbili sastanke s Burnsom.

"Kao prvo, moraju priznati novi sustav. Drugo, moraju se ispričati za potporu Muslimanskom bratstvu i terorizmu. Tek onda možemo o tome razmisliti", rekao je osnivač Tamaruda Mahmud Badr.

Stranka Nur, nekoć saveznik Mursijeva Muslimanskog bratstva, koji je prihvatila vojno preuzimanje vlasti, priopćila je da je odbila sastanak s Burnsom zbog "neopravdanog" mješanja SAD-a u unutarnje stvari Egipta.

Muslimansko bratstvo također je objavilo da se ne namjerava susresti s Burnsom. Dok njegovi protivnici optužuju Washington za potporu Mursiju, Muslimansko bratstvo sumnja da je Washington bio umiješan u njegovo svrgavanje.

(Hina) xbcav ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙