FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael kritizira novu europsku direktivu

Autor: ztre
JERUZALEM , 16. srpnja 2013. (Hina/AFP) - Izraelski dužnosnici kritizirali su u utorak Europsku uniju zbog "neprimjerene strogosti" prema Izraelu, u vezi usvajanja europske direktive koja isključuje okupirana područja iz suradnje između EU-a i Izraela.

U direktivi se kaže da "svi sporazumi između Države Izraela i EU-a moraju nedvosmisleno i izričito navesti da se ne odnose na područja koja je Izrael okupirao 1967.", objasnila je Delegacija EU-a u Izraelu.

Direktiva je usvojena 30. lipnja, a u petak će biti objavljena u Službenom listu EU-a.

"To je direktiva o izraelskim entitetima koji imaju ili nemaju odobrenje za financiranje EU-a. Ona definira razliku između Izraela i entiteta na Zapadnoj obali, u istočnom Jeruzalemu, pojasu Gaze i na Golanskoj visoravni", objasnio je glasnogovornik delegacije David Kriss.

"Europljani su pokazali neprimjerenu strogost prema Izraelu", ocijenio je jedan visoki izraelski dužnosnik.

"Europljani radije tako napadaju malu zemlju nego moćnije države kad je riječ o kontroverznim područjima, jer se boje odmazde", dodao je, aludirajući na Kinu i Tibet.

Izrael je bio obaviješten o toj direktivi "u posljednji trenutak, što se obično ne čini", istaknuo je.

Zamjenik izraelskog ministra vanjskih poslova Zeev Ekin ocijenio je za vojni radio da je EU počinio "pogrešku".

"Riječ je o jako zabrinjavajućoj inicijativi poduzetoj u krivom trenutku jer će ona samo osnažiti odbijanje Palestinaca da se vrate pregovorima", rekao je.

Elkin je ipak pokušao umanjiti konkretne posljedice direktive. "Jasno je da će ona stvoriti dodatne poteškoće u našim odnosima s Europskom unijom, ali ne treba pretjerivati. Nije riječ o pozivu na bojkot."

Europska unija poručila je da time nije promijenila svoju politiku prema Izraelu.

"Nije riječ o novom pristupu", kazala je u utorak glasnogovornica europske diplomatske službe Maja Kocijančič.

Objasnila je da se novim "smjernicama" želi "pojasniti sustav koji se već primjenjuje". "One će omogućiti Izraelu i EU-u pregovore o bilateralnim sporazumima koji su u pripremi."

Smjernice se odnose na "sve zajmove i financijske instrumente koje će financirati EU od 2014.", dodala je. "Govorimo o programima EU-a financiranima iz proračuna EU-a", objasnila je, istaknuvši da se to odnosi na "jako mali broj slučajeva."

(Hina) xzt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙