FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mianmar: oslobođeno oko 70 političkih zatvorenika

Autor: vrad
RANGUN, 23. srpnja 2013. (Hina/AFP) - Mianmar je u utorak odlučio osloboditi sedamdesetak političkih zatvorenika, nekoliko dana nakon obećanja da će ih sve pustiti do kraja godine, rekao je predsjednikov savjetnik Hla Maung Shwe.

Predsjednik države Thein Sein osobno je potpisao odluku o pomilovanju, rekao je Shwe, dodajući da u tamnicama još ostaje stotinjak zatočenika.

Među onima koji će uskoro izaći iz zatvora je i tridesetak zatvorenika koji su sudjelovali u pobuni etničke manjine Kachina, s kojima vlasti pokušavaju sklopiti primirje, dodao je.

Nakon odlaska hunte u ožujku 2011., režim je u nekoliko navrata oslobodio stotine predstavnika oporbe, redovnika, novinara i odvjetnika.

Sein je tijekom prošlotjednog posjeta Londonu obećao da će do kraja godine osloboditi sve političke zatvorenike, a mianmarski pobunjenici su ga odmah pozvali da s riječi prijeđe na djela.

Procjene broja zatvorenika zbog prigovora savjesti koji su još iza rešetaka razlikuju se ovisno o izvoru, od stotinjak, po mišljenju parlamentarne oporbe, do više od 150, po Organizaciji za pomoć političkim zatvorenicima (AAPP).

Vojna hunta, koja je na vlasti bila više od pola stoljeća, nikad nije priznala da oni postoje. No Sein je u studenome 2012. najavio osnivanje odbora za utvrđivanje njihova točnog broja.

Bivši general je prije dvije godine počeo provoditi velike reforme, u sklopu kojih je oporbenoj čelnici Aung San Suu Kyi omogućio povratak u službenu politiku. Te su promjene zaslužne za ukidanje gotovo svih zapadnih sankcija.

Usto je uspio postići dogovor sa svim naoružanim etničkim skupinama koje se od proglašenja neovisnosti 1948. nisu uspjele pomiriti sa središnjom vlasti.

Premda nikakvo primirje u doslovnom smislu nije potpisano s pobunjenim Kachinima na krajnjem sjeveru zemlje, pregovori su znatno napredovali.

(Hina) xvrad ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙