FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zdenku Kvesić liječnički konzilij pustio iz Vrapča

Autor: amat
ZAGREB, 19. srpnja 2013. (Hina) - Osječanka Zdenka Kvesić danas je puštena iz psihijatrijske bolnice Vrapče jer je, po riječima nevladinih aktivista koji su javno ustali u zaštitu njenih prava, liječnički konzilij utvrdio da nije opasna po sebe ili okolinu.

"Trebalo je 30 liječnika da shvate da nije opasna, a jasno je da se osobu ne smije zadržavati u umobolnici ako ne postoji indicija da će ozlijediti sebe ili drugu osobu", izjavila je Hini predsjednica udruge B.a.b.e. Sanja Sarnavka.

Ona je, prije dva dana, od Ministarstva zdravlja zatražila očitovanje tvrdeći da je Osječanka prisilno hospitalizirana jer je pljusnula sina, a najprije je bila u osječkoj bolnici iz koje je premještena u bolnicu Vrapče.

U izjavi za HTV Zdenka Kvesić je kazala da su sva njena ljudska prava, ali i prava žene, majke i člana zajednice dovedena u pitanje i grubo narušena. "Nakon svih tih silnih ljekova koje sam bila prisiljena piti jednostavno mogu reći samo 'nemam teksta, nemam riječi na to sve'", izjavila je za Dnevnik HTV-a. Kazala je i da joj je najstrašnije bilo vezanje za krevet iako nije pružala otpor te da joj je otpusno pismo uručila doktorica Draženska Ostojić, supruga ministra zdravstva Rajka Ostojića.

"Rekla mi je da je ona prošla ono što sam ja u ovih gotovo mjesec dana da bi sama sebi postavila takvu dijagnozu", ispričala je Kvesić.

Zbog ovog slučaja nevladine udruge prozvale su i ministra Ostojića zahtjevajući utvrđivanje mogućih propusta i odgovornosti svih nadležnih institucija.

Slučaj je u međuvremenu s osječkog suda premješten na zagrebački Županijski sud. Glasnogovornica tog suda Ivana Čalić Hini je potvrdila da je sud odbio žalbu Zdenke Kvesić, ali da ona može napustiti bolnicu ako tako odluče liječnici.

Sarnavka je također kazala da je sud tek potvrdio raniju odluku liječnika, ali da je konzilij u međuvremenu odlučio da je puste van.

"Sada je na brizi brata i sestre i neće se vraćati u Osijek", kazala je Sarnavka.

Ministar Ostojić potvrdio je da je napravljen nadzor u psihijatrijskim bolnicama u Osijeku i Zagrebu, a očitovanje o slučaju zatražila je i pučka pravobraniteljica Lana Vidović.

"Očito je da je nekih propusta ipak bilo. Kojih, koliko, kada, gdje, tko ih je učinio, o tome bih ipak pričekala još nekoliko dana da dobijemo sve relevantne informacije, izjavila je pučka pravobraniteljica za HTV.

Supruga osječkog suca Ante Kvesića hospitalizirana je zbog sumnji u obiteljsko nasilje, a prema tvrdnjama nevladinih udruga na psihijatriju su je doveli policajci.

(Hina) xam yam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙