FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 18. srpnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB

Vlada nema pravo monetizirati autoceste ni rasprodavati državnu imovinu bez da o tome pita vlasnika te imovine, a to su građani RH, poručeno je s današnjeg sindikalnog prosvjeda protiv monetizacija autocesta na Markovu trgu. Prosvjed je organizirao Hrvatski cestarski sindikat, čiji je predsjednik Mijat Stanić Vladi poručio da do listopada ima vremena odustati od rasprodaje državne imovine. U protivnom će, najavljuje Stanić, sindikalne središnjice organizirati prikupljanje potpisa za održavanje referenduma za ustavne promjene po kojima bi Vlada za svaku prodaju državne imovine morala tražiti suglasnost građana. "Cilj je referenduma da Vladi svežemo ruke, da više nikad ništa od nacionalnog interesa ne može prodati bez da pita one čije je to vlasništvo, a to su građani," poručio je Stanić. Ustvrdio je da Vlada ne mora monetizirati hrvatske autoceste nego da postoji niz drugih rješenja, poput reprograma dugova HAC-a ili prodaje dionica HAC-a građanima putem inicijalne javne ponude. Miljenko Gočin, predsjednik Sindikata hrvatskog vozača, kazao je da je bipartitno vijeće u sektoru cestovnog prijevoza protiv monetizacije autocesta. "U ovom slučaju ujedinili su se poslodavci i vozači u stavu - nećemo dopustiti monetizaciju autocesta", rekao je Gočin. Podršku Cestarskom sindikatu iskazale su sve sindikalne središnjice, čiji su čelnici također bili na prosvjedu.

ZAGREB

Predsjednik Vlade Zoran Milanović ocijenio je danas da prosvjede protiv monetizacije autocesta organiziraju interesne skupine koje žele da se stanje ne mijenja te naglasio kako Vlada radi u javnom interesu i želi sklopiti ugovor koji je "dobar za Hrvatsku". Monetizacija autocesta je jedna vrlo racionalna i vrlo promišljena priča u koju nećemo ići prije nego što sve provjerimo, rekao je Milanović na početku sjednice Vlade i naglasio kako je potpuno otvorena mogućnost da u tom poslu sudjeluju i hrvatski mirovinski fondovi. "Bude li monetizacije autocesta, hrvatski građani će se po njima voziti u najgorem slučaju u istim uvjetima u odnosu na sadašnja", rekao je premijer komentirajući prosvjede koji se organiziraju protiv monetizacije autocesta. To rade interesne grupe kojima je u interesu da se stanje ne mijenja, ocijenio je premijer dok mu ispod prozora Banskih dvora traje prosvjed Nezavisnog cestarskog sindikata protiv davanja autocesta pod koncesiju. "Razumijem to, prihvaćam to, ali mi radimo u javnom interesu, ne u interesu tisuću ili dvije ljudi, nego u interesu 4,5 milijuna ljudi i državnih financija. I nećemo ići u potpuno nepoznatu avanturu nego probati sklopiti ugovor koji je dobar za Hrvatsku. Ali ne po svaku cijenu i i ne ultimativno", naglasio je.

ZAGREB

Zagrebačka Gradska skupština odlučivat će danas po hitnom postupku o sklapanju ugovora o najmu i zakupu nekretnina u vlasništvu Zagrebačkog holdinga u naselju Novi Jelkovec u Sesvetama. Radi se, među inim, o 578 stanova, 92 poslovna prostora, 601 garaži, javnoj garaži itd. ukupne vrijednosti 68,5 milijuna eura plus PDV. Hitnost postupka je zamjenik pročelnice Ureda za gradsku imovinu Boro Kiselica objasnio teškim financijskim stanjem zatečenim u Holdingu. Ugovor će, kaže, omogućiti povlačenje financijskih sredstava za njegovu sanaciju. To je "face lifting" Zagrebačkog holdinga, pokušaj da se popravi što se popraviti dade u sadašnjoj situaciji, rekao je gradonačelnik Milan Bandić. Bandić je najavio da će se nova graska vlast ponašati drugačije od dosadašnjih. U Hrvatskoj se 23 godine nova vlast nabacuje blatom na staru, to neće biti praksa ove vlasti, mi povlačimo poteze odmah, kazao je. Bandić gradskim vijećnicima poručuje kako se ta odluka treba donijeti jer je to pitanje opstanka, ne samo onih u foteljama, nego i pitanje isporuke javne usluge građanima i funkcioniranja Grada Zagreba. Ta je točka u dnevni je red uvrštena po hitnom postupku i nakon stanke koju su tražili skupštinski klubovi. Za hitno odlučivanje bilo je 38 vijećnika, devet protiv. Zagrebački zastupnici trebali bi danas odraditi 40-ak točaka.

ZAGREB

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, kojem je nedavno počeo peti mandat, dao je danas naslutiti kako računa na još jedan – šesti mandat prvog čovjeka Zagreba. "Ja ću nakon šestog mandata u mirovinu", izjavio je danas Bandić u gradskom "aktualnom satu" odgovarajući na upit hoće li se ustrojiti zaseban ured za obitelj i umirovljenike. Odgovorio je niječno, ali i naglasio da ni jedan grad nema tako dobar partnerski odnos s umirovljenicima kao Zagreb. Do konca godine možemo dati punu informaciju o stadionu Maksimir s fazama završetka, Skupština treba donijeti odluku, što god odlučite poštivat ćemo, rekao je Bandić gradskom zastupniku HSS-a Nenadu Matiću, koji je, pjesnički raspoložen, izjavio "gledam kako usred Zagreb Grada stadion Maksimir propada". Matić drži da dio stadiona treba natkriti, a u 25 tisuća neiskorištenih poslovnih kvadrata na sjevernoj strani preseliti Zagrebački športski savez. Bandić je podsjetio da su vremena krizna i rekao da odluke trebaju biti razumne.

VARAŽDIN

Zbog kvara uređaja za baliranje otpada varaždinsko se smeće četrnaest dana odvozilo na deponij u Vukovar potvrdio je na današnjem redovitom druženju s novinarima varaždinski gradonačelnik Goran Habuš i izvijestio da se u tom gradu sprema zabrana dovoženja varaždinskog otpada. Iako je druženje „sazvano“ radi najave tema sljedeće sjednice Gradskog vijeća pitanje varaždinskog otpada dominiralo je konferencijom za novinare. Habuš je odgovarajući na novinarsko pitanje o odvozu otpada u Vukovar izrazio nezadovoljstvo jer, po njegovim riječima, nitko u Hrvatskoj ne želi varaždinski otpad. Požalio se na činjenicu da se uvijek, kada gradska uprava kreće u rješavanje tog problema, širom Hrvatske dižu se „narodne bune“ i spremaju se blokade dovoza varaždinskog otpada. Ujedno je najavio da se nešto slično sprema i u Vukovaru odnosno da će se donijeti odluka da se varaždinski otpad ne može više dovoziti iako pritom nije pojasnio tko će donijeti takvu odluku. Za negativnu atmosferu oko rješavanja tog problema Habuš je optužio i dio medija. Pojašnjavajući aktualnu situaciju oko dodjele koncesija za zbrinjavanje otpada, Habuš najavljuje da bi se s varaždinskom tvrtkom Univerzal koncesija o zbrinjavanju novonastalog otpada mogla potpisati u sljedećih desetak dana.

SLAVONSKI BROD

U drugom pokušaju konstituirano je Gradsko vijeće u Slavonskom Brodu zahvaljujući koaliciji između SDP-a i Nezavisne liste Mirka Duspare, aktualnog gradonačelnika, kojem je prvi potez povećanje prireza s 8 na 12 posto, kao i povećanje komunalne naknade. Ukupno 15 vijećnika s ove dvije liste glasali su za izbor Davora Grubera (Nezavisna lista Mirka Duspare) za predsjednika, te Roberta Lujića za podpredsjednika Gradskog vijeća. Devet oporbenih vijećnika bilo je suzdržano pri izboru. Drugo podpredsjedničko mjesto u vijeću pripalo je Draganu Jeliću (HDZ) koji je izabran uz potporu svih nazočnih vijećnika. Konstituiranjem Gradskog vijeća prekinut je sedmomjesečni zastoj u normalnom funkcioniranju grada zbog neizglasavanja proračuna u prosincu. Jedan od prvih poteza nove gradske vlasti je donošenje odluke o povećanju prireza s 8 na 12 posto i povećanje komunalne naknade, a gradonačelnik Mirko Duspara ova povećanja opravdava potrebom za održavanjem dodatne infrastrukture koju je grad izgradio proteklih godina.

OSIJEK

Bivšem pripadniku specijalne policijske jedinice "Vukovi" Dragi Bošnjaku optuženom za ratne zločine nad srpskim civilima u Sisku 1991. osječki Županijski sud produljio je pritvor zbog posebno teških okolnosti kaznenog djela, a na tu će se odluku obrana žaliti Vrhovnom sudu. O produljenju pritvora odlučivalo se na zahtjev Ustavnog suda koji je ustvrdio da su osječki Županijski sud i Vrhovni sud kod prijašnje odluke o produljenju pritvora Bošnjaku povrijedili pravo na osobnu slobodu i pravično suđenje jer nisu dovoljno obrazložili razloge svojih odluka. Stoga su ustavni suci ukinuli rješenje o produljenju pritvora i tražili da se o tome ponovno odlučuje, a pritom su sudovima dali detaljne upute o čemu sve moraju voditi računa kod produljenja pritvora zbog posebno teških okolnosti djela. Glasnogovornik osječkog suda Miroslav Rožac Hini je potvrdio da je izvanraspravno vijeće donijelo odluku o produljenju pritvora za Bošnjaka jer smatra da i dalje za to postoji osnova, a odnosi se, među ostalim, na teška djela za koje se optuženi tereti. Dodao je da se Bošnjaku i suoptuženom bivšem zamjeniku načelnika sisačke policije Vladi Milankoviću kontinuirano sudi od 21. svibnja prošle godin, da je ispitano oko 75 posto svjedoka te da je stoga realno očekivati da će uskoro biti donijeta i prvostupanjska presuda. Bošnjakov branitelj Domagoj Rešetar Hini je kazao da će se ponovno žaliti Vrhovnom sudu, ustvrdivši kako osječki sud "očigledno nije dobro proučio oduku Ustavnog suda".

.

PULA

Županijski sud u Puli odbacio je žalbu HRT-a na presudu Općinskog suda u Pazinu i time je saborski zastupnik Damir Kajin pravomoćno oslobođen HRT-ova zahtjeva za naknadu štete zbog izjave sa saborske govornice da se na "HTV-u kupuje gotovo svaka emisija," potvrđeno je iz Županijskog suda. Zbog te izjave, izrečene u travnju 2009. u Saboru, HRT je protiv Kajina podnio tužbu za naknadu štete u iznosu od 110 tisuća kuna s pripadajućom zateznom kamatom, ali je Općinski sud odbio sve točke tužbenog zahtjeva ocijenivši da "zastupnik ne mora odgovarati za mišljenja izrečena u javnoj raspravi za saborskom govornicom". No HRT se potom žalio, da bi Županijski sud u Puli u konačnici odbacio žalbu a time i potraživanja HRT-a te je time završen gotovo četiri godine dug spor na relaciji HRT-Kajin. "Naravno da sam zadovoljan ovim epilogom. Spor se vodio oko slobode govora, a nakon ove presude vjerojatno niti jedan odvjetnik u Hrvatskoj neće morati voditi sličan spor," izjavio je danas Hini Damir Kajin. Ustvrdivši kako je "pravda spora ali dostižna" Kajin očekuje da će se u rujnu, kada će biti pokrenute izmjene Ustava vezane uz tzv. politički motivirana ubojstva, u Ustav unijeti i odgovarajuća odredba o nemogućnosti pokretanja materijalno-pravnih sporova zbog izgovorenog s govornica predstavničkih tijela.

ZAGREB

Nagrada za životno djelo Vicko Andrić koja se dodjeljuje za postignuća u području zaštite kulturne baštine u Hrvatskoj dodijeljena je povjesničaru umjetnosti Miljenku Domijanu. Godišnja nagrada Vicko Andrić dodijeljena je Odsjeku konzervacije-restauracije Umjetničke akademije sveučilišta u Splitu za "izvanredan doprinos u zaštiti kulturne baštine koji su ostvarili protekle godine, a koji bitno utječe na razvoj konzervatorsko-restauratorske struke i unapređenje sustava zaštite kulturne baštine", izvijestilo je danas Ministarstvo kulture. Nagrada za doprinos lokalnoj zajednici dodijeljena je Zdenki Predrijevac za doprinos u obnovi ratom razorene baštine Vukovara, za ustroj Službe zaštite na području Vukovarsko-srijemske županije te za sudjelovanje u prikupljanju međunarodne financijske pomoći, navodi se u objašnjenju nagrade.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙