FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Godišnjica Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav

Autor: skal
VARAŽDIN , 9. srpnja 2013. (Hina) - Proslavom pod nazivom Dan "Europske Amazone" u nedjelju će na ušću Mure u Dravu biti obilježena godišnjica proglašenja područja Mure, Drave i Dunava Prekograničnim rezervatom biosfere između Republike Hrvatske i Mađarske.

Zbog iznimno važnog ekosustava, područje Mure, Drave i Dunava prošle je godine na sjednici Međunarodnoga koordinacijskog vijeća Programa „Čovjek i biosfera“ pri UNESCO-u proglašeno Prekograničnim rezervatom biosfere Mura-Drava-Dunav između Republike Hrvatske i Mađarske, a ovih se dana navršava godišnjica proglašenja koju će Republika Hrvatska i Mađarska te okolne županije popratiti proslavom Dana "Europske Amazone", navodi se u priopćenju Varaždinske županije.

Na proslavi će ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović primiti povelju za očuvanje hrvatskih rijeka. Osim hrvatskog ministra Zmajlovića, na proslavi će biti i mađarski državni tajnik za okoliš Zoltan Illes i zastupnik u parlamentu Laszlo Szaszfalvi. To je ujedno i završetak promidžbeno-edukacijske kampanje „Mjesec hrvatskih rijeka“ koja je, osim Mure, Drave i Dunava, obuhvatila još Savu, Zrmanju, Neretvu i Omblu.

Inače, zbog iznimne važnosti područja Mure, Drave i Dunava, Republika Hrvatska zajedno s javnim ustanovama i županijama s tog područja u posljednjih nekoliko godina čini sve na njihovu očuvanju. Rezultat brige je proglašenje tog područja Nacionalnom ekološkom mrežom 2007. godine i Regionalnim parkom 2011. te, budući da je riječ o pograničnome riječnom području, proglašenje spomenutoga Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav između Hrvatske i Mađarske prošle godine. Osim toga, dio rezervata je i u sastavu europske mreže Natura 2000, koja povezuje područja važna za očuvanje europskih ugroženih vrsta i stanišnih tipova – navodi se u priopćenju Varaždinske županije.

Nakon prošlogodišnjeg proglašenja, slijedi uspostava istoimenog rezervata biosfere koji bi, uz Hrvatsku i Mađarsku, uključio još tri zemlje - Austriju, Sloveniju i Srbiju. Ako se taj projekt ostvari, bit će to prvi rezervat biosfere između pet država u svijetu.

Prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav ima velike mogućnosti za alternativni ekonomski razvoj i dravsku ekoturističku zonu, ocjenjuje se u priopćenju.

(Hina) xskal ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙