FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nagrađivani festivalski filmovi tijekom ljeta u kinu "Europa"

Autor: agrb
ZAGREB, 14. srpnja 2013. (Hina) - Zagrebačko kino Europa od ponedjeljka, 15. srpnja, počinje s programom "Propustili ste, pogledajte" koji donosi dvadesetak ponajboljih repriznih filmova s repertoara tog kina, nagrađivanih na velikim svjetskim filmskim festivalima u Cannesu, Sundanceu ili Berlinu.

Filmsko ljeto u dvorani Mueller otvorit će u ponedjeljak jedan od najboljih prošlogodišnjih filmova, "Ljubav" Michaela Hanekea, priča o ostarjelomu bračnomu paru koja je dobila Oscara i nagradu Europske filmske akademije te pobijedila u Cannesu.

Nagrađivana komedija "Vila", treći film Dominique Abel, Fione Gordon i Brune Romyja, govori o sreći koju je moguće pronaći u svakom, pa i najobičnijem životu, a elementima slapstick komedije naslanja se na radove Charlieja Chaplina, Bustera Keatona i Jacquesa Tatija.

Tu je i film "Sram" Stevea McQueena s Michaelom Fassbenderom u glavnoj ulozi, koji je već u svom premijernom izdanju na Zagreb Film Festivalu izazvao velik interes, a nakon toga na festivalima diljem svijeta osvojio više od 20 nagrada, te "Zaustavljeni", njemačka drama Andreasa Dresena koja je osvojila glavnu nagradu programa "Izvjesni pogled" u Cannesu.

Prikazat će se još dobitnik Zlatnog medvjeda i službeni talijanski kandidat za Oscara "Cezar mora umrijeti", priča o pravim talijanskim zatvorenicima, ubojicama i mafijašima, koji u jednom od najstrože čuvanih zatvora u Italiji pripremaju izvedbu Shakespeareove tragedije.

Dokumentarnom žanru pridružuje se i dokumentarni portret "Marina Abramović: Umjetnica je prisutna" koji prati njezinu retrospektivu radova 'bake performansa' u MOMA-i 2010. te "Ai Weiwei: Never Sorry" o kontroverznom kineskom umjetniku, javnom kritičaru stanja u njegovoj zemlji.

Na programu je i "Faust" Aleksandra Sokurova, pobjednik festivala u Veneciji te drama "Vrata" Istvana Szaboa s Helen Mirren u glavnoj ulozi. "Danak anđelima" je komedija Kena Loacha, "Tajni adut" Todda Solondza govori o strahu od odrastanja 35-godišnjeg muškarca, a "Fusnota" Josepha Cedara, nagrađivana komedija o rivalstvu oca i sina, bila je nominirana i za Oscara.

Film koji se prošle godine našao na Guardianovoj top 5 ljestvici, "Sveti motori" Leosa Caraxa, prati nekoliko sati u životu misterioznog lika koji putuje iz jednog života u drugi, dok je "Vadžda" Haifae Al Mansour prvi dugometražni film iz Saudijske Arabije, ujedno i prvi film koji je u toj zemlji režirala žena.

Program donosi i najbolji debitantski film prošlogodišnjeg Berlinalea, "Kauwboy" Boudewijna Koolea te talijanski "Shun Li i Pjesnik" Andrea Segra, koji se smatra najboljim filmom Rade Šerbedžije izvan Hollywooda, "Alpe" kontroverznog grčkog redatelja Yorgosa Lanthimosa, austrijski "Michael" Markusa Schleinzera, pobjednički film ZFF-a i hrvatski "Zagrebačke priče vol. 2".

Prikazat će se i "Klip" Maje Miloš, "Sestra" Ursule Meier, "Djeca" Aide Begić, "Tabu" Miguela Gomesa, "Ovo nije Kalifornija" Martena Persiela, "Čin smaknuća" Joshue Oppenheimera i "Odjel za maloljetnike" Maiwenn Le Besco.

(Hina) xagrb ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙