FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nova poštanska marka "60 godina filmskog festivala u Puli"

Autor: mkov
ZAGREB, 28. lipnja 2013. (Hina) - Hrvatska pošta pustit će 2. srpnja 2013. u promet novu prigodnu poštansku marku posvećenu 60. godišnjici pulskoga filmskoga festivala, a motiv filmske vrpce, koji krasi ovu poštansku marku, osmislio je Tomislav Vlainić, dizajner iz Splita, priopćila je Hrvatska pošta (HP).

Nominalna vrijednost marke je 3,10 kuna, a izdana je u arčiću od devet maraka. Naklada iznosi 100 000 primjeraka, a Hrvatska pošta tiskala je i omotnicu prvog dana (FDC). Žig prvog dana bit će u uporabi 2. i 3. srpnja u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13.

Festival igranog filma u Puli najdugovječniji je festival nacionalnoga filma na svijetu. Prva smotra filmova u Areni održana je još davne 1938., a na inicijativu Marijana Rotara održava se međunarodna filmska revija. Godine 1954. u Puli je utemeljen Festival jugoslavenskog igranog filma.

Od 1992. održava se festival hrvatskog filma, a nekoliko godina poslije festival dobiva i međunarodno obilježje, s nagradama za najbolje strane filmove. Prošle godine u filmovima je uživao rekordan broj gledatelja. Njih 78 300 činilo je najbrojniju publiku u neovisnoj Hrvatskoj.

Prikazano je i najviše hrvatskih filmova, a svjetski rekord postavila je 3D projekcija filma koju je pogledalo 5920 gledatelja, što je bila najveća 3D-projekcija na svijetu. Filmovi prikazani na ovom festivalu gostuju na ljetnim festivalima diljem Hrvatske, pa tako u njima može uživati i publika u Dubrovniku, Splitu, Rijeci, Osijeku, Zagrebu, Šibeniku i Zadru.

Svi filmoljupci imaju priliku od 13. do 27. srpnja 2013. provjeriti što im donosi ovogodišnji pulski filmski festival.

(Hina) pp/xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙