FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 9. srpnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati

ZAGREB - Ako do petka ne odradi planirane teme, Hrvatski sabor mogao bi zasjedati i u ponedjeljak, 15. srpnja, doznaje se u Saboru. Planirano je da zastupnici 'odrade' još 20-ak točaka, a petak zaključe uobičajenim glasovanjem, no ukoliko se to ne ostvari, Sabor će zasjedati i u ponedjeljak, posljednjeg dana redovnog zasjedanja. Sabor redovito zasjeda dva puta godišnje, između 15. siječnja i 15. srpnja te između 15. rujna i 15. prosinca. Izvanredno, Sabor zasjeda na zahtjev predsjednika Republike, Vlade ili većine zastupnika. Predsjednik Sabora može, uz prethodno pribavljeno mišljenje klubova zastupnika parlamentarnih stranaka, sazvati Sabor na izvanredno zasjedanje.

ZAGREB - Saborski odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav danas je s osam glasova za i jednim suzdržanim iskazao povjerenje ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću i za obavljanje dužnosti potpredsjednika vlade. Ostojić je prvi član vlade o čijem se imenovanju odlučuje prema novim pravilima pa se umjesto na plenarnoj sjednici raspravlja u saborskom odboru, dok Sabor samo glasuje. Premijer Zoran Milanović koji je Ostojića predložio za novu dužnost nakon odlaska dosadašnjeg potpredsjednika Vlade Nevena Mimice u Bruxelles, rekao je danas na sjednici Odbora da bi se Ostojićeva dužnost prije svega trebala odnositi na unutarnju politiku i pripremu Hrvatske za ulazak u schengenski prostor. “To je jedan od razloga koji je prevagnuo u njegovom odabiru za potpredsjednika”, kazao je premijer, dodavši da Ostojić ima veliko političko i upravno iskustvo. No, Milanović je izazvao čuđenje novinara jer je sjeo za predsjednički stol dok je potpredsjednik odbora Vladimir Šeks sjedio u klupi. Nakon što mu je predsjednik Odbora objasnio da mora govoriti s govornice, Milanović je iznio svoj prijedlog i zaključio da je njegova uloga time iscrpljena pa je napustio dvoranu. Članovi Odbora zatim su prvi put po novim pravilima kandidatu za novu dužnost postavljali pitanja.

ZAGREB - Nitko ne spori da svoj djeci treba osigurati kvalitetno rano obrazovanje, no pitanje je hoće li to načelo biti provedivo ako iko se financijski ne podrži i iz državnoga proračuna, istaknuli su danas saborski zastupnici raspravljajući o izmjenama Zakona o predškolskom odgoju i naobrazbi. Prema tim izmjenama, program predškole postao bi obvezan za svu djecu u godini dana prije polaska u osnovnu školu. Za djecu koja pohađaju vrtić integrirao bi se u redoviti vrtićki program, dok bi djeca koja ne idu u vrtić program predškole upisivala u njima najbližem dječjem vrtiću ili u osnovnoj školi. Ako na nekom području nema vrtića ili škole koja provodi program predškole, lokalna jednica trebala bi djeci osigurati prijevoz do najbližeg vrtića ili škole koja to provodi, ukoliko se ne radi o udaljenosti većoj od 20 kilometara. Ako su vrtić ili škola udaljeni više od 20 kilometara od mjesta stanovanja djeteta lokalna bi jednica bila dužna osnovati vrtić ili njegovu podružnicu ili organizirati predškolu pri osnovnoj školi. Stupanje na snagu navedenih odredbi odgađa se do 31. kolovoza 2014. godine kako bi se i u državnom i u proračunima jedinica lokalne odnosno područne samouprave osigurala sredstva za taj program, kaže ministar obrazovanja Željko Jovanović. Oporbeni zastupnici predlažu i da se utvrde jasni omjeri financiranja, upozoravajući da neki gradovi i općine neće moći osigurati sredstva za program predškole.

ZAGREB - Saborski Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav danas je jednoglasno prihvatio zaključak kojim se Hrvatskom saboru predlaže da od Vlade zatraži provjeru potpise građana koje je prikupila referendumska inicijativa 'U ime obitelji'. Inicijativa je u lipnju Saboru predali gotovo 750 tisuća potpisa građana koji traže raspisivanje referenduma kojim bi se brak Ustavom definirao kao životna zajednica muškarca i žene, a današnji zaključak uobičajena je procedura kad je riječ o građanskim inicijativama za raspisivanje referenduma. Vlada bi tako trebala provjeriti broj i vjerodostojnost potpisa, a izvješće o provedenoj provjeri dostaviti Saboru. Odbor nije prihvatio prijedlog Vladimir Šeksa (HDZ) da se utvrdi i rok za provjeru potpisa, do 15. rujna, ali je većinom glasova prihvaćen prijedlog Gorana Beusa Richembergha (HNS) da se od inicijative 'U ime obitelji' zatraže dodatna pojašnjenja. Inicijativa, naime, u pismu upućenom Saboru, ispod referendumskog pitanja predlaže i način na koji bi se, ako ono dobije potporu na referendumu, ugradilo u Ustav. HNS-ov zastupnik traži da se očituju je li konkretni članak Ustava, u kojem bi trebala stajati definicija braka kao životne zajednice žene i muškarca, bio predmet prikupljanja potpisa građana, a ako nije, kada je pridodan tekstu referendumskog pitanja. U raspravi su zastupnici vladajuće većine, kao i vanjski članovi odbora, upozoravali na potrebu jasnijeg uređenja Zakona o referendumu, kao i na važnost provjere ustavnosti referendumskog pitanja.

ZAGREB - Bipartitno socijalno vijeće za promet, u kojem su sindikati i poslodavci djelatnika u prometu, zatražilo je danas da Vlada do 15. srpnja odustane od monetizacije autocesta, inače će formirati stožer i početi prikupljati potpise za referendum o davanju autocesta u koncesiju. Kroz monetizaciju se zapravo rasprodaju HAC i ARZ kako bi se kratkoročno premostili dugovi i pobrali predizborni bodovi, ustvrdili su predstavnici triju prometnih sindikata i Hrvatskih cestovnih prijevoznika na konferenciji za novinare. Ukupni dug za autoceste iznosi oko 30 milijardi kuna, a iduće godine na naplatu stiže 6,6 milijardi kuna. Sindikalci i poslodavci predlažu da se to financira prodajom dionica HAC-a i ARZ-a građanima ili da se dug reprogramira i pokrije dugoročnim kreditom. Vlada je prošlog tjedna dala suglasnost za model monetizacije autocesta po kojem se one daju u koncesiju od 30 do 50 godina strateškom ulagaču, koji bi ih trebao održavati i naplaćivati cestarinu.

ZAGREB - MUP i predstavništvo Europske komisije u RH zatvorili su danas twinning light projekt "Podrška usklađivanju hrvatskog koncepta integriranog upravljanja granicom s konceptom IBM-a Europske unije", koji je s 90.183 eura financirala EU u okviru IPA 2010 programa. Cilj projekta je daljnji razvoj koncepta integriranog upravljanja granicom (IBM) u Hrvatskoj radi jačanja kapaciteta tijela nadležnih za nadzor državne granice u borbi protiv prekograničnog kriminaliteta i nezakonitih migracija. Projekt se počeo provoditi 23. siječnja, a rezultirao je s dva dokumenta od ključne važnosti za daljnju pripremu Hrvatske u procesu pristupanja schengenskom prostoru - revidiranom nacionalnom Strategijom integriranog upravljanja granicom u skladu s europskim konceptom IBM-a i revidiranim Akcijskim planom za integrirano upravljanje granicom, istaknuo je hrvatski voditelj projekta Zoran Ničeno, pomoćnik načelnika Uprave za granicu MUP-a RH.

RIJEKA - Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina sastao sa danas s gradonačelnicima i načelnicima općina "riječkog prstena" u sklopu priprema za izradu strategije razvoja županije do 2020. godine. Komadina je rekao kako je nužno utvrditi koji su planirani razvojni projekti jedinica lokalne samouprave te njihove potrebe kako bi se uskladili sa strategijom razvoja županije te omogućilo njihovo kandidiranje za novac iz EU fondova. U sljedećm razdbolju očekuje se teže financiranje sustava zdravstva i školstva zbog prelijevanja državnog deficita na niže razine. Time se smanjuje mogućnost gradnje novih objekata za školstvo, rekao je Komadina. Cilj je pripremiti što više projekata za financiranje iz EU fondova jer su dosadašnje klasične metode financiranja 'na izdisaju', rekao je župan. Čelnici jedinica lokalne samouprave "riječkog prstena", to jest gradova i općina koji okružuju Rijeku, naveli su najvažnije projekte u realizacjii i pripremi te najveće lokalne probleme.

OSIJEK - Tek rođenom djetetu koje je jutros pronađeno ispred Doma zdravlja u Osijeku život nije ugrožen, doznaje se u osječkome Kliničkome bolničkom centru. Jutros u 6,30 sati ispred Doma zdravlja na Jugu II u Osijeku pronađeno je u torbi tek rođeno dijete koje je ubrzo preneseno na Odjel pedijatrije osječke bolnice, gdje mu je pružena pomoć. Po riječima glasnogovornice osječko-baranjske policije Vesne Žnjidarić-Bolarić, riječ je o ženskome novorođenčetu koje nije starije od 24 sata, nedonoščetu težine 1,8 kilograma. Iz bolnice su izvijestili da novorođenčetu život nije ugrožen i da je stabilno. Osječka policija moli sve koje imaju bilo kakve informacije o pronađenom novorođenčetu, majci i sl. da joj se hitno jave.

OSIJEK - U akciji MUP-a i Županijskoga državnog odvjetništva te u suradnji sa srbijanskom policijom uhićena su i pritvorena dvojica hrvatskih državljana (1980.) zbog osnovane sumnje da su 2004. godine, jedan kao nalogodavac, a drugi kao počinitelj, u hotelu "Turist" u Osijeku usmrtili dvije osobe. Na današnjoj konferenciji za novinare voditelj Odjela općeg kriminala Ravnateljstva policije MUP-a Republike Hrvatske Željko Prša istaknuo je kako je riječ o zajedničkoj akciji nekoliko policijskih uprava i Županijskoga državnog odvjetništva te o suradnji s policijom Srbije u vezi sa starim zločinom počinjenim 2004. godine. O uhićenima, jučerašnjemu mjestu uhićenja i drugim pojedinostima na današnjoj konferenciji za novinare nitko od mjerodavnih nije komentirao zbog tijeka istrage. Prša je istaknuo kako je u rješavanju toga dvostrukog ubojstva sudjelovao i Odjel za hladne slučajeve koji je prije godinu dana osnovan pri Ravnateljstvu policije. Voditelj tog odjela Hrvoje Filipović rekao je da se on bavi starim neriješenim kaznenim djelima.

RIJEKA - Policija provodi krim istragu nad dvojicom rumunjskih državljana, koji su od veljače do srpnja ove godine na bankomatima u Rijeci neovlašteno postavili kamere i uređaje za snimanje tajnog broja bankovnih kartica i tako banke oštetili za najmanje 64.000 kuna, izvijestili su danas iz primorsko-goranske Policijske uprave. U priopćenju se navodi da policija provodi kriminalističko istraživanje nad dvojicom rumunjskih državljana zbog više kaznenih djela računalne prijevare i kaznenog djela zlouporabe naprave. Podatke su elektronskom poštom proslijedili osobama na području SAD-a, Japana i Kolumbije, gdje su zabilježene nezakonite novčane transakcije krivotvorenim bankovnim karticama, tzv. bijelim plastikama.

OSIJEK - Na osječkom Županijskom sudu danas je počelo suđenje 45-godišnjem Robertu Rubiću koji tvrdi da se ne sjeća ubojstva osječkog odvjetnika Luje Medvidovića kojega je prije nego što mu je nanio preko stotinu uboda i rezova nožem oteo zajedno s njegovom suprugom i kćeri. Rubića se tereti da je 4. siječnja ove godine došao u Medvidovićev stan u Osijeku te prijeteći da će ubiti sve ukućane, natjerao odvjetnika, njegovu 65-godišnju suprugu i 32-godišnju kćer da pođu s njim do Medvidovićeva ureda. Tamo ih je držao zatočene do 19,30 sati, kada je suprugu i kćer pustio, a 63-godišnjeg Luju Medvidovića, zadržao protivno njegovoj volji. U konačnici ga je usmrtio nožem duljine 13 centimetara, zadavši mu više od stotinu ubodnih i reznih rana po glavi, vratu i drugim dijelovima tijela. Na upit predsjednika sudskog vijeća Darka Krušlina smatra li se krivim Rubić je kazao kako se ničega ne sjeća pa je u zapisnik uneseno da se ne smatra krivim, a isto je ponovio i iznoseći svoju obranu. Sudsko vijeće nepravomoćnu će presudu objaviti sutra u 10 sati.

ZAGREB - Međunarodnom konferencijom "Tesla u Zagrebu 2013" danas je počela četvrta tradicionalna manifestacija "Tesla&Friends", u sklopu koje će se nizom prigodnih događanja do 11. srpnja obilježiti 157. obljetnica rođenja svjetski poznatog znanstvenika. "Manifestacija 'Tesla&Friends' predstavlja vrhunac cjelogodišnjih aktivnosti Udruge Nikola Tesla - Genij za budućnost, kada Teslinim rođendanom završavamo godinu obilježenu natjecanjima, predavanjima i drugim aktivnostima usmjerenim na popularizaciju dostignuća velikog genija koji nam je toliko toga ostavio u naslijeđe. Ove godine program počinjemo konferencijom koja je okupila četiri predavača koji će govoriti o naslijeđu velikog humanista i kozmopolita", rekla je za Hinu predsjednica udruge Dragica Mihanović. Konferencija se održava pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, Grada Zagreba, Turističke zajednice Zagreba i Hrvatske gospodarske komore - Komore Zagreb.

ZAGREB - Festival svjetskog kazališta održat će se u Zagrebu od 10. rujna do 5. listopada, a otvorit će ga u Hrvatskom narodnom kazalištu predstava "Smrt u Veneciji" u režiji Thomasa Ostermeira i izvedbi berlinskog kazališta Schaubuehne am Lehniner Platz. "S obzirom na to da već godinama u europskom umjetničkom teatru ne postoje trendovi ni prevladavajuće estetike, program će i ove godine biti ispunjen predstavljanjem recentnih scenskih projekata velikih redatelja i njihovih vizija suvremenog kazališta", stoji u priopćenju umjetničke ravnateljice Festivala Dubravke Vrgoč. "Kao posebna programska osobitost Festivala nameće se praćenje i umjetnički razvoj pojedinih redatelja koji su već gostovali na Festivalu, kao što su Thomas Ostermeier, Ivo van Hove i Christoph Marthaler, a koji će sada u Zagrebu pokazati predstave sasvim drukčijeg poetološkog pristupa", dodaje Vrgoč. Predstava "Smrt u Veneciji" jednoga od najpoznatijih europskih kazališta, nadahnuta novelom Thomasa Manna i slavnim filmom Luchina Viscontija te prožeta glazbom Gustava Mahlera, spoj je dramskog, plesnog i glazbenog kazališta.

ZAGREB - Početkom rujna Zagreb dobiva novu književnu manifestaciju - Festival svjetske književnosti za koji organizatori kažu da je potreban gradu kao mjesto okupljanja velikih imena svjetske književnosti, od kojih su za prvo izdanje, od 5. do 17. rujna, najavljeni Peter Nadas, Claudio Magris, Jaume Cabre, Kjell Ola Dahl i drugi. Na početku svake nove kulturne sezone Zagrebu i Hrvatskoj treba događaj koji će s gostujućim piscima slaviti knjigu te oživjeti tradiciju Književnog petka i Zagrebačkih književnih razgovora, ocijenio je na današnjoj konferenciji za novinare Seid Serdarević, direktor nakladničke kuće "Fraktura" koja organizira festival. Serdarević ističe da nije riječ o festivalu koji predstavlja samo "Frakturine" pisce, već i svih ostalih hrvatskih izdavačkih kuća, a nada se kako će ubuduće postati tradicionalan. Festival otvara razgovor s jednim od najčitanijih suvremenih katalonskih pisaca, Jaumeom Cabreom, čiji je zadnji roman "Jo confesso" dobio nekoliko španjolskih i međunarodnih nagrada.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙