FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tribina: treba jačati antidiskriminacijsko zakonodavstvo

Autor: rkor
ZAGREB, 8. srpnja 2013. (Hina) - Vlada pri donošenju zakona treba obratiti pažnju na njihov učinak sa stajališta zaštite od diskriminacije, istaknuto je danas na tribini o procjeni učinaka propisa sa stajališta ljudskih prava i temeljnih sloboda na kojoj je predstavljen i priručnik za civilno društvo "Provedba antidiskriminacijskog zakonodavstva".

U proces procjene učinaka propisa potrebno je uključiti aspekt ljudskih prava i zaštite od diskriminacije, podići svijest o važnosti tih pitanja u državnim institucijama i agencijama, a javnost upoznati s problematikom diskriminacije, odnosno pravima koja građani imaju i trebali bi uživati, kao i unapređivati suradnju javnih institucija s udrugama i predstavnicima civilnog društva, zaključeno je na tribini.

Tribina je održana u sklopu projekta "Jačanje kapaciteta civilnog društva kroz trening i osnivanje Foruma za ravnopravnost" koji provode The Equal Rights Trust (ERT) iz Velike Britanije, HOMO iz Pule i Hrvatski pravni centar (HPC) iz Zagreba.

Na tribini je analizirana provedba Zakona o suzbijanju diskriminacije, koji se primjenuje od početka 2009., a Jim Fitzgerald iz Equal Rights Trusta rekao je da je "rasprava održana u pravom trenutku", budući da je Hrvatska 1. srpnja pristupila Europskoj uniji koja je "odigrala prilično veliku ulogu u stvaranju okolnosti za usvajanje i primjenu tog zakona".

"Hrvatska je taj zakon usvojila kao dio uvjeta za pristupanje EU i čini mi se iznimno važnim da svi sudionici u društvu njegovo usvajanje promatraju kao početak procesa, a ne njegov završetak", rekao je.

Antidiskriminacijski zakon mora se na učinkovit način primjenjivati u praksi, a takva njegova primjena Hrvatsku može učiniti jednom od vodećih zemalja EU, ustvrdio je.

Današnja tribina, rekao je, svojevrstan je poziv Vladi da antidiskriminacijski zakon "skine s police" i učini ga važnim, integralnim dijelom cijelog upravnog i zakonodavnog okvira. "Pozvali smo Vladu da pri donošenju novih zakona, kada procjenjuje njihov mogući učinak, obrati pažnju na ravnopravnost, odnosno na zaštitu od diskriminacije", rekao je.

(Hina) xrkor yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙