FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Državni inspektorat: zaštita potrošača i zaštita zdravlja radnika

Autor: nkot
ZAGREB, 28. lipnja 2013. (Hina) - Državni inspektorat priopćio je danas da su lani njegovi gospodarski inspektori i inspektori rada obavili ukupno 101.822 inspekcijska nadzora, u kojima su utvrdili i procesuirali ukupno 46.443 povrede propisa.

S obzirom na skori hrvatski ulazak na jedinstveno europsko tržište, koje je od 1993. stvorilo nekoliko milijuna novih radnih mjesta i više od 800 milijardi eura dodatnog bogatstva, dva ključna izazova za Državni inspektorat su zaštita potrošača te sigurnost i zaštita zdravlja radnika.

Gospodarski inspektori Državnog inspektorata u prošloj godini proveli su 76.731 inspekcijski nadzor, od čega najviše u trgovini (41 posto) i ugostiteljstvu (54 posto), u kojima je utvrđeno 26.967 povreda propisa.

Od ukupnoga broja nadzora, 34.036 kontrola provedeno je nad primjenom odredbi Zakona o zaštiti potrošača (sa sveukupno utvrđene 4.843 povrede zakonskih odredbi), a radi zaštite potrošača i javnog interesa obavljeno je 149 kontrola nad primjenom odredbi Zakona o potrošačkom kreditiranju (uz 10 povreda propisa).

Od 1. srpnja Državni inspektorat je nadležan za provedbu Uredbe Europskog parlamenta i Europskog vijeća o suradnji nacionalnih tijela odgovornih za nadzor nad provedbom propisa o zaštiti potrošača. Tako će Inspektorat koordinirati rad s drugim nadležnim tijelima kako bi se prava potrošača zaštitila i u slučaju prekograničnih povreda.

Obveza je Hrvatske osigurati sigurnost proizvoda koji su stavljeni na hrvatsko tržište, kao i proizvoda koji ulaze na zajedničko tržište EU iz trećih zemalja, pa će inspektori Državnog inspektorata o tome provoditi nadzore.

Uredba o sustavu brze razmjene službenih obavijesti o proizvodima koji predstavljaju rizik za zdravlje i sigurnost potrošača (RAPEX) stupa na snagu danom pristupa Hrvatske u EU, te je uspostavljena razmjena informacija nadležnih tijela o sigurnosti proizvoda na tržištu.

Državni inspektorat je povezan s Europskom komisijom i kontaktnim točkama u ostalim državama članicama, te će sve informacije o opasnim proizvodima razmjenjivati s Europskom komisijom i drugim nadležnim tijelima u Hrvatskoj.

Inspektori rada će, temeljem preporuke Međunarodne organizacije rada i hrvatske Vlade, utjecati na smanjenje uzroka opasnosti u radnom okruženju.

Inspektori rada lani su proveli ukupno 25.091 inspekcijski nadzor (15.665 na području radnih odnosa, a 9.426 na području zaštite na radu) u kojima je utvrđeno i procesuirano ukupno 19.476 povreda propisa (na području radnih odnosa 12.242, a na području zaštite na radu 7.234 povreda).

(Hina) pp/xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙