FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: djan
ZAGREB, 4. srpnja 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

ZAGREB - Znanstveno fantastični film "Gravity" s Georgeom Clooneyjem i Sandrom Bullock otvorit će Filmski festival u Veneciji u kolovozu, objavili su organizatori. Taj 3D film meksičkog redatelja Alfonsa Cuarona govori o paru astronauta na svemirskoj misiji koja je krenula po zlu. Cuaronov film "I tvoju mamu također" osvojio je dvije nagrade u Veneciji 2001., za najbolji scenarij i za najbolje mlade glumce. Festival u Veneciji trajat će od 28. kolovoza do 7. rujna. Predsjednik žirija je slavni redatelj Bernardo Bertolucci.

LONDON - Sedam ili više sati sna tijekom noći, uz ostale čimbenike zdrava života, štiti od srčanog ili moždanog udara, prenosi BBC veliko istraživanje europskih znanstvenika. Po studiji u koju je bilo uključeno više od 14 tisuća ljudi koje se pratilo više od desetljeća, utvrđeno je da, uz tradicionalne savjete o prestanku pušenja, umjerenom pijenju alkohola, redovitom vježbanju, zdravoj prehrani, i dovoljno sna pridonosi zaštiti od kardiovaskularnih bolesti. Rezultati istraživanja europskih znanstvenika iz Nizozemske, Britanije i Norveške objavljeni su u časopisu European Journal of Preventive Cardiology. Studijom je ustanovljeno da četiri tradicionalna faktora, prestanak pušenja, vježbanje, zdrava prehrana i umjereni unos alkohola, za 57 posto smanjuju rizik od razvoja kardiovaskularne bolesti i za 67 posto fatalan ishod srčanog ili moždanog udara. Kad se njima pridodao i peti faktor, najmanje sedam sati sna, u prvom se slučaju rizik smanjio za 65, a u drugom čak za 83 posto.

PEKING - Kinezi će morati posjećivati svoje ostarjele roditelje ili će se suočiti s globama pa čak i zatvorskim kaznama, kaže se u novom kineskom zakonu koji je na snagu stupio ovaj tjedan, javlja BBC. Kineska vlada "zakonom o pravima starijih" pokušava riješiti sve veći problem usamljenih starijih osoba tako što njihovoj odrasloj djeci nameće obavezu da ih posjećuju. Zakon kaže da djeca moraju brinuti o "duhovnim potrebama" svojih roditelja i da ih ne smiju zanemarivati. Pravilo je već postalo predmet ismijavanja na kineskim društvenim mrežama i mnogi se pitaju kako će se provoditi pošto u zakonu nije propisana frekvencija posjeta. "Oni koji žive daleko moraju često putovati u roditeljski dom", kaže se, primjerice, u zakonu. No, kineski pravnici smatraju da zakon nije "mekan". Prvo, javnosti šalje "edukacijsku poruku", a drugo, služi kao početna točka za moguće tužbe, kazao je BBC-ju odvjetnik Zhang Yan Feng. "Teško će ga biti provoditi u praksi, ali ne i nemoguće", dodaje. "Nakon podizanja tužbe sud može, tehnički govoreći, propisati koliko puta na mjesec određena osoba mora posjetiti roditelje", kazao je Zhang. "Prekrši li to, može biti kažnjena ili zatvorena". Međutim, piše BBC, malotko u Kini strahuje da će završiti iza rešetaka ne bude li posjećivao roditelje. Po službenoj statistici, više od 178 milijuna Kineza starije je od 60 godina, a do 2030. da će se brojka udvostručiti.

TBILISI - Gruzija je zamjerila u srijedu francuskom glumcu Gerardu Depardieuu kršenje gruzijskog zakona posjetom Abhaziji, gruzijskoj proruskoj separatističkoj regiji. Depardieu, koji odnedavno ima rusko državljanstvo, sastao se tijekom nedavnog posjeta s visokim dužnosnicima Abhazije nakon snimanja u Čečeniji. "Svaki stranac krši zakon kada uđe na gruzijski teritorij preko Abhazije na rusko-gruzijskoj granici", rekao je gruzijski ministar reintegracije Pata Zakarišvili. On je dodao da Depardieu ne zavrjeđuje komentar ministra jer nije političar. Gruzija smatra Abhaziju, koja jednostrano proglasila neovisnost nakon pada Sovjetskog Saveza 1991., dijelom svog teritorija. Nakon kratkog rusko-gruzijskog rata u ljeto 2008. za kontrolu Južne Osetije, Moskva je priznala neovisnost te regije kao i Abhazije. Rusija je tada postavila vojne baze u te dvije pokrajine, što je Gruzija ocijenila okupacijom. Međunarodna zajednica smatra da su Južna Osetija i Abhazija dio Gruzije.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙