FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 16 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 5. srpnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 16 sati:

ZAGREB

Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman rekao je danas da neće dati ostavku te poručio kako više neće tolerirati zavjeru protiv HRT-a za koju je optužio političare, interesne klanove i novinare koji prate rad HRT-a zbog čega su oni prije kraja napustili konferenciju za novinare. "Neću sam otići. Hrvatski sabor me postavio, Hrvatski sabor me može razriješiti" poručio je Radman na konferenciji za novinare na kojoj se očekivalo da će glavni ravnatelj televizije podnijeti ostavku nakon što je otkriveno da u imovinskoj kartici nije prijavio vlasništvo nad hotelom u Sloveniji. "Danas je dan kada smo htjeli reći dosta, vama kolegama, političarima u sjeni, zainteresiranim interesnim klanovima koji podrivaju ovu kuću do te mjere da je postalo neizdrživo", rekao je Radman. "Svima poručujemo da to nećemo tolerirati i da ćemo sa svoje strane učiniti sve da ta zavjera protiv HRT-a prestane, da se razotkriju svi akteri unutar i izvan HRT-a koji sudjeluju u posljednjih deset godina u kontinuiranom obezvrjeđivanju HRT-a kao noseće institucije hrvatskog novinarstva, kulture i audiovizualne djelatnosti", rekao je Radman. "Svi oni koji čitajući vaše napise odluče upotrijebiti svoju moć da bi nam zaprijetili životima i koji se odluče koristiti argumente koji upotrebljavaju u javnosti da bi upadali u naše stanove i koristili javni poziv na linč - to neće moći više tako", rekao je Radman. Radman je također rekao kako je svu imovinu koju je stekao stekao časno i prije nego što je došao na HRT. Činjenica da je propustio prijaviti svoju imovinu, kazao je, ne govori ništa o njegovoj nečasnosti jer se radi o javno dostupnim informacijama.

ZAGREB

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zaključilo je danas da je glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman u imovinsku karticu bio dužan navesti svu svoju imovinu uključujući i hotel u Sloveniji. Predsjednica povjerenstva Dalija Orešković podsjetila je da se obveza navođenja podataka o izvorima i stjecanju imovine odnosi na svu imovinu dužnosnika i članova njegove uže obitelji. Povjerenstvo u slučaju Radman nije provelo postupak provjere podataka o dodatnoj imovini te ga poziva da to dopuni u imovinskoj kartici. Orešković je naglasila da u nadležnosti Povjerenstva nije utvrđivanje porijekla imovine dužnosnika. Goran Radman je 2. srpnja Povjerenstvu uputio zahtjev za izdavanje mišljenja mora li u imovinskoj kartici, koju je podnio 3. lipnja ove godine, navesti svu svoju imovinu. U zahtjevu je naveo da obrazac za popunjavanje imovine nije imao preciznijih uputa te da stoga pita mora li uvesti u karticu i imovinu u inozemstvu. Radman je po izvorima iz AJPES-a, slovenskoga trgovačkoga registra, 98,7 postotni vlasnik hotela Vila Park na Bohinjskom jezeru. Radmanova tvrtka taj je hotel 2003. kupila za 648.765 eura od SDP-a koji je tu nekretninu kao vlasništvo bivšeg Saveza komunista Hrvatske naslijedio nakon raspada SFRJ.

ZAGREB

Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas da odluku o tome može li Gorana Radman i dalje ostati glavni ravnatelj HRT-a trebaju donijeti nadležna tijela, a uvjeren je da će donijeti "pravu odluku", napominjući da za svakog mora postojati jednaki standard odgovornosti prema javnosti i u poštivanju zakona i propisa. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u više je navrata ocijenilo da se Radman našao u sukobu interesa, a posljednji je slučaj da u imovinskoj kartici, što je bio obvezan kao dužnosnik, nije naveo da je većinski vlasnik hotela u Sloveniji. Upitan može li Radman, s obzirom na te činjenice, i dalje obavljati dužnost glavnog ravnatelja HRT-a, Josipović je danas u svome Uredu novinarima rekao kako tu odluku donose nadležna tijela koja biraju i razrješavaju glavnog ravnatelja HRT-a. "Ja ću takvu odluku, naravno, prepustiti njemu i nadležnim tijelima koja biraju i razrješuju ravnatelja HRT-a. Ali, moram reći da za sve mora postojati jednaki standard odgovornosti prema javnosti i u poštivanju zakona i propisa", rekao je Josipović u svome Uredu nakon svečanog primanja za sudionike aktivnosti planiranja i provođenja zadaća prevencije i obrane od poplava. Prema Zakonu o HRT-u, glavnog ravnatelja javne televizije imenuje i razrješava Hrvatski sabor. "Nadežna tijela za odlučivanje o sukobu interesa, Povjerenstvo i mogući Upravni sud, jer mislim da je on sad nadležan, će donijeti svoje odluke i sukladno tome siguran sam da će i tijela koja odlučuju o upravljanju HRT-om donijeti pravu odluku", dodao je Josipović.

ZAGREB

Predstavnici Vlade, sindikata i poslodavaca potpisali su danas Sporazum o osnivanju Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV), te se odmah nakon potpisivanja posvađali pred novinarima. Sporazumom je utvrđeno da u radu novog GSV-a sudjeluju šest ministara, četiri sindikalne središnjice i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), te je najavljeno da će prva sjednica biti održana u prvoj polovici srpnja. No, kako će GSV u novom sastavu djelovati i hoće li se moći oko ičega dogovoriti veliko je pitanje jer su se socijalni partneri posvađali odmah nakon potpisivanja sporazuma, tako da je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić uvrijeđeno napustio dvoranu u Banskim dvorima u kojoj su davali izjave novinarima. Mrsić je otišao iz dvorane nakon izjava predsjednika Matice hrvatskih sindikata Vilima Ribića koji je optužio Vladu da se ponaša „sektaški“ i svađa sa svima, a posebno je napao predsjednika Vlade Zorana Milanovića, kome ne može oprostiti što ga je jednom prilikom nazvao „sindikalnim glavešinom“. Prije toga su Ribić i predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever optužili Vladu da je glavni krivac što je socijalni dijalog u Hrvatskoj „srozan na najnižu razinu“, te ustvrdili da se novi GSV osniva samo zato što Hrvatska mora imati takvo tijelo, budući da je ušla u Europsku uniju. Sever je čak najavio da sindikalni čelnici, kao što su danas potpisali sporazum, isto tako mogu svoje potpise i prekrižiti ako se nastavi s politikom koja pritišće radnike da odustanu od svojih prava.

ZAGREB

Predsjednik Republike Ivo Josipović ocijenio je danas kako je Vladina odluka o monetizaciji javnog duga Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka-Zagreb kroz dodjelu koncesija za upravljanje i održavanje autocesta "potez iz nužde" zbog potrebe vraćanja dugova. "Očito je proračun prazan, očito postoji potreba da se vrate zaduženja koja su učinjena. Je li to sada najbolji sporazum to ne mogu govoriti - ne znam detalje, ali očito je riječ o potezu iz nužde", rekao je Josipović nakon primanja za sudionike aktivnosti planiranja i provođenja zadaća prevencije i obrane od poplava. Dodao je pritom da se tu ne radi o prodaji autocesta, već davanju u koncesiju, te "da nije dobro uspoređivati cijenu". Prema Vladinom modelu monetizacije javnog duga Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka-Zagreb, kroz dodjelu koncesije za upravljanje i održavanje autocesta na rok od 30 do 50 godina, jednokratna koncesijska naknada ovisno o trajanju koncesije iznosila bi od 2,4 do 3,2 milijarde eura, a pojedini mediji danas upozoravaju da je Hrvatska u gradnju tih autocesta uložila 5,5 milijardi eura. Josipović nije htio komentirati presudu Zagrebačkog Trgovačkog suda u korist udruge Potrošač koja je tužila osam hrvatskih banaka, jer je riječ o prvostupanjskoj, nepravomoćnoj presudi te ocijenio kako je potrebno "razmišljati o kompromisu" između dviju strana.

ZAGREB

Poslodavci nisu prihvatili novi prijedlog iznesen u četvrtak navečer na pregovorima sindikata pirotehničara i predstavnika poslodavaca, koji se održavaju uz posredovanje ministra rada i mirovinskoga sustava Miranda Mrsića, ravnateljice Ureda Vlade RH za razminiranje Dijane Pleštine i ravnatelja HCR-a Dražena Jakopeca, a pregovori bi se trebali nastaviti u petak kasnije poslijepodne ili navečer, izjavio je Tomislav Kiš, glavni tajnik Novog sindikata. Današnji prvi krug pregovora prošao je bez dogovora. Svi su se uspjeli složiti osim Hrvatske udruge poslodavaca koja je odbacila prijedlog. Kiš je najavio da će se u 14 sati održati odvojeni sastanak ministarstva s poslodavcima, a zatim kasnije poslijepodne ili navečer trebali bi se nastaviti pregovori. "Za razliku od sindikata koji su izrazili spremnost da ono što je jučer predloženo provedu i u djelo.... poslodavci to nisu prihvatili", rekao je Kiš novinarima ispred zgrade ministarstva rada i mirovinskoga sustava. Kiš je rekao da poslodavci nisu pristali na povećanje plaća pirotehničarima te da oni žele da ostane sve po starom.

ZAGREB

Predstavnici tržnica te zakupaca i prodavača na tržnicama koji se protive fiskalizaciji predlažu tromjesečni moratorij za fiskalizaciju na tržnicama tijekom kojega bi se u suradnji s Ministarstvom finacija pronašlo rješenje tog problema. Najbolje rješenje bi bilo, rekao je predsjednik udruga hrvatskih tržnica Niko Pervan na današnjoj konferenciji za novinare na Dolcu, uvođenje plaćanja "poreznog paušala po dužnome metru klupe na kojoj prodavači prodaju svoju robu na tržnici". Iznio je i druge prijedloge, primjerice da se gotovinom više ne može trgovati na zelenim tržnicama, već samo virmanski, što bi spriječilo manipulacije. Tijekom tromjesečnog moratorija Pervan predlaže da se zajedno s predstavnicima ministarstva "snimi stanje na tržnicama kako bi se potaknula ravnopravna tržišna utakmica", a nju bi, ističe, osigurao predloženi paušal. Po njegovoj procjeni, takav paušal donio bi državnom proračunu samo s jedne zagrebačke tržnice oko četiri milijuna kuna poreza. Pozvao je mjerodavne službe, posebice Državni inspektorat, da uvedu red u trgovini oko tržnica, pri čemu je naveo primjere nekih gradova u kojima se bez zakupa prostora ilegalno prodaje razna roba ili tekstil pokraj tržnica, izvan ovlasti njihove uprave. Glasnogovornik Tržnica Zagreb Miroslav Pupić Bakrač zauzeo se također za plaćanje poreza "paušalom, a ne fiskalom", ocjenjujući da bi se tako omogućila sloboda poslovanja ljudima koji prodaju na tržnicama. Najavljen je mirni prosvjed prodavača s tržnice u ponedjeljak, 8. srpnja na Trgu svetog Marka.

ZAGREB

U Saboru su danas prisegnuli Hrvoje Nekić i Marijana Žitko, koji u zastupničkim klupama mijenjaju dvije SDP-ove europarlamentarke – Biljanu Borzan i Sandru Petrović Jakovinu. Njihovu zastupničku prisegu zasjenile su tvrdnje HDZ-a da kod verifikacije mandata novih zastupnika u sabornici nije bilo dovoljno zastupnika za donošenje bilo kakvih odluka.

Naime, prije glasovanja sabornicu je napustila oporba, a ostao je samo Gordan Jandroković (HDZ), koji je tražio utvrđivanje kvoruma. Stručne službe utvrdile su da je nazočno 77 zastupnika, na što je HDZ tražio stanku, nakon koje je Davorin Mlakar (HDZ) ustvrdio da su u kvorum pribrojani i Jandroković te dvoje zastupnika čije je mandate Sabor tek trebao verificirati. Vladajuće je prozvao za "silovanje demokracije", pozivajući ih da "ne rade žrtve od novih zastupnika, koji bi danas trebali slaviti to što su postali zastupnici u Hrvatskom saboru". SDP-ov Igor Dragovan HDZ-ovcima je poručio da je "sramotno što su pokušali opstruirati verifikaciju zastupničkih mandata", tumačeći da su HDZ-ovi zastupnici pokušali rušiti kvorum jer su se "krivo prebrojali". Viceguvernerima HNB-a Sabor je imenovao Bojana Frasa i Michaela Faulenda.

ZAGREB

HDZ-ov odbor za branitelje odluku o smjeni ratne i poslijeratne ravnateljice vukovarske bolnice dr. Vesne Bosanac smatra pogrešnom i sramotnom i traži od "aktera u ovom skandalu" da odluku opozovu i vrate dr. Bosanac na njeno mjesto. "Ovaj čin Vlade Zorana Milanovića smatramo političkim obračunom sa simbolom Vukovara i Domovinskog rata te nas njihove smiješne izlike neće umiriti niti ušutkati da se borimo za opstojnost digniteta Domovinskog rata koja je i ovim potezom Vlade povrijeđena", poručuje u današnjem priopćenju HDZ-ov odbor za branitelje. Ističu da, kao branitelji koji su dijelili patnje hrvatskog naroda u Domovinskom ratu i upoznati su s radom dr. Bosanac, smatraju kako je "neljudski dopustiti da se takva nepravda nanosi njoj, heroini Domovinskog rata i Vukovara". Odbor je pozvao branitelje, stradalničke udruge i građane da javno izraze nezadovoljstvo statusom hrvatskih branitelja i svih zaslužnih za pobjedu nad srpskim agresorom, a Vladu da se prema njima ne odnosi "kao da su guske u magli i neka ih prestane iskorištavati, a posebno omalovažavati". Vlada je u zdravstvenim ustanovama u kojima počinje sanacija, a među kojima je i vukovarska bolnica, imenovala sanacijska vijeća i upravitelje, no prošlotjedno razrješenje dr. Vesne Bosanac izazavalo je brojna reagiranja.

ZAGREB

Potpredsjednica vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić izjavila je danas da bi Zakon o inkluzivnom dodatku trebao uvesti više reda, transparentnosti i pravednosti u sustav naknada invalidnim osobama. Opačić je najavila da bi se taj zakon kao i zakon o jedinstvenom tijelu vještačenja trebali donijeti do kraja godine i primjenivati od 1. siječnja 2014. Time bi se omogućila jedinstvena procjena stupnja invalidnosti i racionalizirao sustav kako bi invalidne osobe s istim stupnjem invaliditeta u svim dijelovima Hrvatske imale identična prava, rekla je Opačić na okuglom stolu o tezama za nacrt prijedloga toga zakona održanom u resornom ministarstvu. Opačić je ocijenila da je sadašnji sustav naknada za osobe s invaliditetom dosta loš te bi donošenje ta dva zakona trebalo pridonijeti da sustav bude pravedniji, transparentniji u raspodjeli novca kojeg u proračunu, kako je rekla, ionako nema dovoljno. Ministrica Opačić je napomenula da će do kraja godine nedostajati 200 miljuna kuna, no da njezino ministarstvo mora brinuti o svim korisnicima unatoč nedostatku sredstava. Pomoćnica ministrice Iva Prpić je istaknula kako se pri reformama nastoji da nitko tko ima pravo na pomoć bez nje ne ostane te da osobe s trajnim tjelesnim, mentalnim intelektualnim i osjetilnim oštećenjima dobiju potrebna razinu pomoći kako bi se uključile u svakodnevni život. Postupak za utvrđivanje prava provodili bi centri za socijalnu skrb.

ZADAR

Na Županijskom sudu u Zadru bivši šibenski vatrogasni zapovjednik Dražen Slavica, jedini optuženi za kornatsku tragediju, više od tri sata iznosio je svoju obranu, istaknuvši da nije prekršio niti jedan propis te da nije mogao znati da maloljetnici i ročnici idu na intervenciju jer to nije njegova nadležnost. Iskoristio je pravo da ne odgovara na pitanja zastupnika tužiteljstva i obitelji stradalih, a prije nego je počeo s obranom, ponovno je izrazio sućut obiteljima. Nakon iznesene obrane tužitelj Zvonko Ivić je istaknuo da je Slavičina obrana proturječna iskazu koji je dao istražnom sucu. Roditelji stradalih vatrogasaca nakon ročišta su izrazili razočaranje što, kako su rekli, neće doznati istinu o tome što se dogodilo 30. kolovoza 2007. godine i zašto je živote izgubilo 12 vatrogasaca. Zaokružujući svoju obranu, Slavica je danas rekao: "Svi moji postupci toga dana proizlaze iz zakona i pravilnika, ja ih ni u jednom trenutku nisam prekršio. Voditelji DVD-ova znaju koga dovode na teren i s kim rade. Županijski zapovjednici ne razgovaraju baš sa svima. Nisam mogao uočiti da su maloljetnici i ročnici išli na intervenciju te da nemaju tečaj o desantiranju. Za to su nadležni njihovi zapovjednici. Dežurnom operativnom prenio sam zaključak (iz zapovjedništva u Divuljama) da se ne ide s imenima stradalih van, ali nijednu operativnu informaciju nisam zabranio. Što se tiče opreme, inspekcijski nalaz iz 2007. nije utvrdio nepravilnosti u JVP Šibenik, nego da su zadovoljeni svi zahtjevi opremljenosti i osposobljenosti vatrogasaca." Presuda bivšem šibenskom vatrogasnom zapovjedniku očekuje se u rujnu.

ZAGREB

Visoki trgovački sud u Zagrebu preinačio je nedavno prvostupanjsku presudu Trgovačkog suda od prije dvije godine kojom je sudac Radovan Dobronić u cijelosti odbacio tužbu HRT-a pokrenutu protiv HND-a zbog povrede autorskih prava, izvijestilo je danas Hrvatsko novinarsko društvo (HND). HRT je tužio HND jer je na stručnom novinarskom skupu održanom u organizaciji njegova ogranka s HTV-a, u Novinarskom domu 16. prosinca 2010. pod nazivom "HRT cenzurirano", preko YouTubea odgledan prilog rađen za emisiju Latinica - "Zločini privatizacije ne zastarijevaju". Visoki trgovački sud je 30. travnja ove godine, nakon žalbe HRT-a, preinačio prvostupanjsku presudu i naložio HND-u da HRT-u isplati gotovo 20 tisuća kuna parničnog troška. U presudi se kaže da HRT “ima isključivo pravo iskorištavanja predmetnih autorskih djela” sukladno Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima (ZAPSP). U obrazloženju što ga potpisuje predsjednica Vijeća Kamelija Parać stoji da je prvostupanjski sud nepravilno primijenio zakonsku odredbu kojom je propisano da "autor može zahtijevati ukinuće isključivog prava iskorištavanja u slučaju da ga nositelj tog prava ne izvršava ili ga izvršava u nedovoljnoj mjeri, tako da su zakoniti interesi autora povrijeđeni". Budući da u ovom slučaju HND nije autor predmetnih autorskih djela, "na njega se ova odredba ne odnosi", stoji u obrazloženju pravomoćne presude.

ZAGREB

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) raspisao je natječaj za financiranje pripravničkog staža za doktore medicine u 2013. godini, priopćeno je danas iz HZZO-a. Pripravnički staž izabrani kandidati moći će obaviti u ugovornim zdravstvenim ustanovama - bolničkim zdravstvenim ustanovama, poliklinikama čiji su osnivači županije i Grad Zagreb, ustanovama hitne medicinske pomoći, domovima zdravlja i zavodima za javno zdravstvo, kao i kod drugih ugovornih subjekata HZZO-a, kod poliklinika čiji su osnivači druge pravne i fizičke osobe, te kod privatnih zdravstvenih radnika. Listu prvenstva pripravnika nakon roka za zaprimanje zahtjeva utvrdit će povjerenstvo sastavljeno od predstavnika Ministarstva zdravlja, HZZO-a te ugovornih zdravstvenih ustanova, dok će Upravno vijeće HZZO-a donijeti odluku o izboru pripravnika. Nakon donošenja odluke kandidati će o izboru pripravnika biti obaviješteni putem web stranice HZZO-a. Zahtjev za financiranje pripravničkog staža može se predati do 19. kolovoza na adresu - Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje - Direkcija, Margaretska 3, 10.000 Zagreb, s naznakom: "Za Javni natječaj u 2013. godini". Obavijest o natječaju objavljena je u Narodnim novinama, a kompletan sadržaj natječaja može se vidjeti na web stranici HZZO-a.

SLAVONSKI BROD

Pero Ćosić (HDZ) izabran je danas za predsjednika brodsko-posavske Županijske skupštine uz potporu HDSSB-ovih vijećnika. Njegov izbor poduprlo je 26 od 42 vijećnika. Uz dvije liste vladajuće koalicije, HDZ-HSP dr. Ante Starčevića–HSLS, te listu HSS-a, poduprli su ga i vijećnici HDSSB-a. Ista skupina vijećnika poduprla je i izbor dvojice potpredsjednika Županijske skupštine Tomislava Vlajnića (HSP dr. Ante Starčevića) i Dubravka Kolundžića (HDSSB). "Interes građana Brodsko-posavske županije nam je na prvome mjestu, u svom radu ću se ponašati kao predsjednik svih vijećnika. Ulagat ćemo sve snage zajedno sa županom da napokon pokrenemo županiju iz recesije u kojoj se nalazi", istaknuo je Ćosić. Suzdržane pri izboru bile su dvije liste s ukupno 13 vijećnika - Nezavisna lista slavonskobrodskoga gradonačelnika Mirka Duspare te lista SDP-HNS. Predstavnici tih lista istaknuli su da su ostali suzdržani jer su očekivali da će među sobom izabrati jednog potpredsjednika. Mirko Duspara rekao je kako je tim činom HDSSB "pokazao da postaje dio vladajuće većine". Novoizbarani potpredsjednik Županijske skupštine Dubravko Kolundžić odgovorio je kako to nije istina i da će svoju pripadnost oporbi jasno pokazati u radu Županijske skupštine.

KOPRIVNICA

Bivši direktor rukometnog kluba Podravka Vegeta Marijan Domović osumnjičen je da je državni proračun oštetio za gotovo 90 tisuća kuna jer je naknade igračicama i suradnicima davao u gotovini, bez plaćanja poreza. Ne navodeći imena policija je izvijestila da osim odgovorne osobe "sportske udruge s područja Koprivničko-križevačke županije, rođene 1954." sumnjiči i zaposlenicu kluba koja je, kako se neslužbeno doznaje, tadašnja tajnica Ana Matešić. Prema policijskom priopćenju Domović je u svojstvu odgovorne osobe od 2004. do 2008. "organizirao i provodio isplatu novčanih naknada igračicama i suradnicima u gotovini, bez plaćanja poreznih obveza". Na taj je način oštećen državni proračun za 88.966 kuna. Sumnja se da su novčana sredstva isplaćivana u dogovoru i posredstvom zaposlenice udruge, odnosno tajnice, koja je u tu svrhu sastavljala neistinitu poslovnu dokumentaciju o službenim putovanjima. Također, policija sumnjiči Matešić da si je tijekom 2007. preko blagajne neovlašteno isplatila 5.086 kuna.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙