FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dodik: ArcelorMittal nezakonito izvlači dobit iz RS-a

Autor: zkre
MOSTAR, 5. srpnja 2013. (Hina) - Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik optužio je jednu od najvećih svjetskih tvrtki za proizvodnju čelika ArcelorMittal da godinama oštećuje proračun tog entiteta izvlačeći dobit i plaćajući manje poreze putem takozvanih transfernih cijena rude koju crpi iz Rudnika željezne rude u Omarskoj kod Prijedora, u kojem je većinski vlasnik, prenijeli su petak tiskani mediji u BiH.

Po navodima Glasa Srpske, Dodik je najavio da će RS preispitati privatizaciju tog rudnika željezne rude.

"Godinama se iz Republike Srpske odlijeva novac i tome moramo stati na kraj. Moramo to raščistiti s tom tvrtkom, a kad završimo, razgovarat ćemo o privatizaciji starih ljubijskih rudnika", rekao je Dodik.

Pojasnio je da je indijski koncern ArcelorMittal preko transfernih cijena prenosio dobit iz trgovačkih društava koja djeluju na područjima s razmjerno visokim poreznim opterećenjima u povezana društva koja djeluju u zemljama s manjim poreznim opterećenjem.

"To je jedna od najvećih tvrtki u svijetu, ali na strani Republike Srpske je pravda i pokušat ćemo riješiti taj problem u razgovoru s njima. To nije jednostavan proces, ali ta je tvrtka za istu kvalitetu rude u nekim drugim zemljama plaćala mnogo više nego što plaća ovdje", dodao je Dodik, napomenuvši da ArcelorMittal više nema potporu vlasti kao manjinskog suvlasnika.

Rudnik željezne rude u Omarskoj revitaliziran je 2004. i u njemu država ima 49 posto vlasništva, dok 51 posto pripada ArcelorMittalu, koji je 2011. iznio ponudu za privatizaciju državnog udjela u toj tvrtkii.

(Hina) xzkre

An unhandled error has occurred. Reload 🗙