FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbi traže sjednicu Vijeća ministara BiH izvan Sarajeva

Autor: zkre
MOSTAR, 11. lipnja 2013. (Hina) - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predstavnici ovoga entiteta u zajedničkim institucijama BiH zatražili su u utorak održavanje hitne sjednice Vijeća ministara izvan Sarajeva, kojega drže nesigurnim gradom, kako bi se s Hrvatskom mogao potpisati sporazum o graničnim prijelazima.

Optužili su bošnjačke političare da su odgovorni za talačku krizu u blokiranoj zgradi središnjih institucija koja je nastala kao rezultat prosvjeda građana zbog nedonošenja zakona o jedinstvenom matičnom broju prošloga tjedna.

Na sastanku kojemu su nazočili svi predstavnici vlasti i oporbe ocijenjeno je da su nasilni prosvjedi u Sarajevu bili politički motivirani.

Dodik je na konferenciji za novinare istaknuo da se na sastanku zaključeno kako je potrebno sazvati hitnu sjednicu Vijeća ministara BiH izvan glavnog grada "na nekoj sigurnijoj lokaciji" kako bi se riješio niz važnih pitanja vezanih za skori ulazak Hrvatske u EU. Dodik je rekao kako je među tim pitanjima i sporazum o graničnim prijelazima kako ne bi došlo do blokade na granicama od 1. srpnja.

Problem s potpisivanjem sporazuma s Hrvatskom nastao je jer se predstavnici vlasti u BiH nisu mogli usuglasiti oko sastava povjerenstva koje bi trebalo pripremiti i potpisati sporazum o graničnim prijelazima. Samo dvadesetak dana prije ulaska Hrvatske u EU, BiH prijeti opasnost od potpune blokade na granici na što su, po navodima medija u BiH, iz Bruxellesa posljednjih dana uputili više upozorenja ovašnjim vlastima koje već 14 mjeseci nisu u stanju imenovati članove povjerenstva.

Predstavnici političkih stranaka iz RS-a su ocijenili i da su prosvjedi u Sarajevu bili politički organizirani i potaknuti od dijela međunarodne zajednice.

"Smatramo da je riječ o politički motiviranom okupljanju i sinkronizacji koja je provedena od političkih struktura u Sarajevu predvođenih strankama SDP, SDA i SBB, te koordinirano s nekim predstavnicima međunarodne zajednice i veleposlanstava i uz aktivno sudjelovanje takozvanog nevladinog sektora", rekao je Dodik novinarima.

On je dodao da su prdstavnici RS-a zatražili preispitivanje odgovornosti šefova u policijskim i sigurnosnim agencijama sa sjedištem u Sarajevu.

Zbog načina izvješćivanja na prosvjedima Dodik je najavio i kako će Narodna skupština Republike Srpske donijeti odluku o neplaćanju javnog RTV servisa BiH te isključivog financiranja javnih medija u tome entitetu.

Prošloga tjedna su u 15-satnoj blokadi bili članovi Vijeća ministara, zastupnici u državnom parlamentu, zaposlenici državnih institucija te brojni strani diplomati i bankari kojima prosvjednici nisu dopuštali izlazak iz zgrade zajedničkih institucija.

(Hina) xzkre ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙