FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kosor i Bernardić o zaduživanju Zagrebačkog holdinga

Autor: mbuj
ZAGREB, 4. srpnja 2013. (Hina) - Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor (HSLS) rekao je danas novinarima da na sjednici Skupštine imaju samo informaciju da Zagrebački holding mora uzeti kratkoročni kredit kako bi premostili vjerojatno tekuće troškove, isplate plaća, a potpredsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić (SDP) rekao je kako rješenje Zagrebačkog holdinga nije kratkoročno zaduživanje već smanjivanje rashoda i povećanje prihoda kroz novi investicijski ciklus.

Davor Bernardić (SDP) ustvrdio je da je Zagrebački holding u iznimno teškom stanju zbog brojnih odluka koje su donesene još davno, prije pet godina, od kupoprodaje nekretnina, plasiranja obveznica, izgradnje stanova koji se ne mogu prodati i neracionalnoga poslovanja.

"Kratkoročno zaduživanje i ove informacije koje dolaze nisu rješenje, to je sada nužnost", kazao je Bernardić. Istaknuo je da je jedino rješenje smanjivanje rashoda i povećanje prihoda kroz novi investicijski ciklus. Podsjetio je da je on to predlagao kroz osnivanje tvrtke Energo Zagreb, da slovenska tvrtka ima sve veći udio na hrvatskom tržištu a da je Zagrebački holding ušao u taj ciklus prije tri godine onda bi već danas na osnovu toga ostvarivao prihod i građani imali jeftiniju struju. Tako primjerice funkcionira Muenchenski holding.

"Znači, jedino rješenje je smanjivanje rashoda, povećanje prihoda kroz novi investicijski ciklus bez da to košta i jednu kunu više građane Zagreba, znači bez rasta cijena komunalnih usluga. To mora biti prioritet", istaknuo je Bernardić.

"Želja mi je da to bude stvarno restrukturiranje Zagrebačkog holdinga a ne samo papirnato. Mi smo pokušali u prošlom mandatu maknuti politiku iz Zagrebačkog holdinga i staviti najuglednije ekonomske i pravne stručnjake. Oni sad više nisu tamo, velika većina njih. Ali, evo vidjet ćemo što će nova uprava napraviti, želimo im na tom putu puno uspjeha i sreće", poručio je Bernardić.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor rekao je da danas na sjednici Skupštine imaju samo informaciju o kratkoročnom zaduživanju Zagrebačkog holdinga, a što je vrlo kratko predložio predsjednik Uprave Slobodan Ljubičić.

"Mi ćemo pravo stanje u Holdingu vidjeti tek na polugodišnjem izvješću koje je Holding dužan davati Gradskoj skupštini, a na novoj Upravi je da utvrdi stanje. Ovo danas je vezano samo za premoštavanje financijske situacije u Zagrebačkom holdingu", rekao je Kosor.

Ustvrdio je da ovo što je njima dano nije točka gdje Gradska skupština odlučuje o nečemu jer te nadležnosti nisu na njoj nego na Skupštini Zagrebačkog holdinga, a Skupština Zagrebačkog holdinga je po izmjenama zakona - gradonačelnik.

"Uprava Zagrebačkog holdinga samo daje informaciju gradskim zastupnicima o tome da moraju uzeti jedan kratkoročni kredit kako bi premostili vjerojatno tekuće troškove, isplate plaća", rekao je Darinko Kosor.

(Hina) xbma/xdm ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙