FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Propao i drugi pokušaj konstituiranja Skupštine OBŽ

Autor: vsik
OSIJEK, 2. srpnja 2013.(Hina) - Propao je i drugi pokušaj konstituiranja Skupštine Osječko-baranjske županije na današnjoj sjednici koju je sazvao predstojnik Ureda državne uprave te županije.

Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje (HDSSB) koji je u koaliciji sa Zelenima Hrvatske osvojio najveći broj mandata, 24 od ukupno 55 vijećnika smatra da ima pravo konstituirati Skupštinu, rekao je osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić (HDSSB).

Nakon prvog neuspjelog konstituiranja Skupštine, 21. lipnja, HDSSB je prema riječima župana Šišljagića uspio pridobiti tri vijećnika Hrvatskih laburista, a iz koalicije s HDZ-om istupila su dva vijećnika HSP AS, što znači da je HDSSB osigurao iznadpolovčnu većinu vijećnika (29).

U dogovorima između dvije konstituirajuće sjednice, HDSSB je prihvatio prijedlog da predsjednik Skupštine bude laburista Antun Kapraljević. Na današnjoj sjednici župan Šišljagić je izvijestio da HDSSB nema prijedlog jer je sinoć Antun Kapraljević, završio u bolnici, "a budući da nije bilo prijedloga drugih stranaka za predsjednika Skupštine, idemo u treći krug, nakon kojega ako se ne izabere predsjednik ide raspisivanje novih izbora". Vjerujem da do toga neće doći, rekao je Šišljagić.

Kao problem u konstituiranju Skupštine Osječko-baranjske županije je i stav Hrvatskih laburista, koje je izrekao Miroslav Varga. "Laburist će podržati prijedlog HDSSB-a za predsjednika Skupštine, samo ako se on donese konsenzusom svih stranaka. Laburisti imaju samo tri člana a HDSSB bez nas 26 koliko imaju zajedno HDZ, HNS i SDP što znači da bi mi bili vaga, a to ne želimo biti već tražimo da se predsjednik izglasa konsenzusom svih stranaka", rekao je Varga novinarima nakon konstituirajuće sjednice koja je brzo završila.

Goran Ivanović (HDZ) koji je bio protukandidat za župana Vladimiru Šišljagiću na proteklim izborima, rekao je kako će HDZ na trećoj konstituirajućoj sjednici "preuzeti stvar u svoje ruke jer ne želi da se maltretiraju građani i ponavljaju izbori".

Na upit novinara znači li to da će s SDP-om "srušiti HDSSB", rekao je kako treba učiniti sve u interesu građana i ne dozvoliti da se moraju raspisivati novi izbori koji su skupi i koji bi dodatno opteretili građane.

Na konstituirajućoj sjednici došlo je do verbalnog sukoba HDZ-a i HSP AS u kojem su vijećnici HDZ-a prigovorili HSP AS s kojima su na izborima bili u koaliciji što su se priklonili HDSSB-u.

Vijećnici HSP AS su odgovorili kako je razlog što je na gradskoj razini za izbor predsjednika Gradskog vijeća HDZ bio s SDP-om, što je za njih kako su istaknuli neprihvatljivo.

(Hina) xvsik ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙