FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 20. lipnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB

Premijer Zoran Milanović poručio je danas da će Hrvatska sama rješavati eventualne zločine počinjene prije 2002. godine, odbacivši ponovno kritike da je prijedlog izmjena Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU-a, odnosno provedbi europskog uhidbenog naloga, krojen prema jednoj osobi. "Hrvatski interes je da ono što je bilo prije 2002. godine rješavamo sami, a ne preko drugih, trećih i četvrtih glavnih gradova, lobiranjem i utjecajem onih koje u ovom trenutku još ne vidim i ne znam tko su. To ozbiljna država ne radi", poručio je Milanović na početku današnje sjednice Vlade. Rekao je to, kako je ustvrdio, zbog "neartikulirane i nesmotrene" kritike koja dolazi iz redova političkih suparnika. Nijedan zakon, a naročito ne o međunarodnoj pravnoj pomoći i provedbi europskog uhidbenog naloga, ne donosi se krojen prema jednoj osobi, rekao je Milanović odbacivši tako ponovno ocjene da se izmjene donose zbog nedašanjeg čelnika tajnih službi Josipa Perkovića. Izmjenama koje je Vlada uputila u saborsku proceduru predviđa se da bi se europski uhidbeni nalog provodio u odnosu na kaznena djela počinjena nakon 7. kolovoza 2002. godine. Nalog se tako ne bi odnosio na Perkovića, kojeg njemački sud tereti za ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, jer je Đureković ubijen 1983. godine. "Europski uhidbeni nalog je uveden radi terorizma 2002., primjenjuje se od tada, dakle za kaznena djela od 2002. godine", podsjetio je.

ZAGREB

Sabor je jutros započeo raspravu o prijedlogu Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, a oporba je prosvjedovala što prijedlog pred zastupnicima, umjesto ministra zdravlja Rajka Ostojića, brani njegov zamjenik Marijan Cesarik. "S obzirom na utjecaj troškova u zdravstvu, na cjelokupni financijski sustav Hrvatske, smatramo da u ovom trenutku nema važnije stvari za ministra zdravstva nego da bude prisutan u Saboru", rekao je HDZ-ov zastupnik Ivan Šuker, koji ministrov izostanak s rasprave smatra ponižavanjem parlamenta. Smatra da bi Ostojić u Saboru trebao odgovoriti na pitanja vezana uz sanaciju zdravstvenih ustanova za koju, tvrdi Šuker, u proračunu nije osiguran novac. "Gledajući rebalans proračuna, ja ne vidim sanaciju. Postavlja se pitanje na temelju kojeg zakona i kojeg proračuna se ona provodi", rekao je Šuker, naglasivši da, ako se želi transparentnost javnih financija, sanacija zdravstvenih ustanova ne smije ići mimo proračuna. Predsjednik Sabora Josip Leko (SDP) odgovorio je da je razumio Šukerov zahtjev te da se nada da ga je čuo i ministar. "Ako bude smatrao da je dobro da intervenira, on će doći ovdje", rekao je Leko, na što je Cesarek objasnio da je Ostojić na sjednici Vlade. Predloženi zakon građanima će, pod određenim uvjetima, omogućiti liječenje u drugim članicama Europske unije (EU) o trošku Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

ZAGREB

Zagrebačka Gradska skuština na današnjoj je konstituirajućoj sjednici za predsjednika većinom glasova izabrala Darinka Kosora (HSLS). Kosor je izabran na prijedlog Odbora za izbor i imenovanja, kojeg vodi Jelena Pavičić Vukičević, s 27 glasova za, 21 zastupnik je bio suzdržan i dva protiv. "Nadam se da će ovaj saziv biti bolji od prethodnoga", kazao je Kosor i dodao da Gradska skupština neće raditi na blokadama i osptrukcijama izvršne vlasti. "Vjerujem i da neće biti međusobnih blokada", dodao je. Kosor smatra kako će kvaliteta gradskih zastupnika novog saziva garantirati kvalitetu skupštinskih odluka i da će te odluke zastupnici donositi po svojoj savjesti. Kosor će dužnost predsjednika zagrebačke Gradske skupštine obavljati profesionalno. Na konstituirajućoj sjednici novi gradski zastupnici su, nakon verificiranja mandata, položili svečanu prisegu. Sjednici je nazočio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji se prijateljski rukovao s dosadašnjim skupštinskim predsjednikom Davorom Bernardićem, koji je predsjedavao do izbora novog. U Gradskoj skupštini osnovano je šest klubova: SDP-ov, HDZ-ov, klub zastupnika Nezavisne liste Milana Bandića, te tri zajednička kluba - HNS i HSU, zatim HSP A. Starčevića i BUZ te HSLS i HSS.

ZAGREB

Ministar znanosti obrazovanja i sporta Željko Jovanović izjavio je danas u povodu optužnice protiv izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića kako svako društvo, pa tako i Hrvatska, mora imati nultu toleranciju na govor mržnje i diskirminaciju. Zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića, tereteći ga da je sredinom ožujka uvredama na račun ministra Željka Jovanovića i srpske manjine javno poticao na nasilje i mržnju, a Jovanović je danas uoči sjednice Vlade novinarima rekao kako je "univerzalno zlo za svako društvo - govor mržnje i diskriminacija po bilo kojoj osnovi, nacionalnoj, vjerskoj, spolnoj, rodnoj". "I svako društvo, a Hrvatska želi biti moderno društvo, mora imati nultu toleranciju na govor mržnje i svaku diskirminaciju. Mislim da svaki govor mrženje i diskriminaciju mora najšira javnost osuditi, a pravosuđe i policija raditi posao za koji su plaćeni", rekao je Jovanović, koji je prije mjesec dana na zagrebačkom Općinskom sudu protiv Mamića pokrenuo parnicu prema Zakonu o suzbijanju diskriminacije.

OSIJEK

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić jutros je ukinuo izvanredno stanje obrane od poplava za Osječko-baranjsku županiju koje je proglasio prije 12 dana, ali izvanredne mjere obrane od poplava i dalje ostaju na snazi. Izvanredo stanje se ukida jer je direktna opasnost koja je prijetila od visokog vodostaja Dunava i Drave prošla, no i dalje su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava dok se vodostaji Drave i Dunava još značajnije ne spuste, rekao je župan Šišljagić na današnjoj konferenciji za novinare. Nakon povlačenja vode "pojavit će se najezde komaraca, koje uostalom već osjećamo i u rješavanje te problematike mora se uključiti i država," rekao je Šišljagić. Dodao je da su na opasnost od komaraca, koji su i prenosnici raznih bolesti, upozorili djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije nakon obavljenog monitoringa.

VUKOVAR

Zbog opadanja vodostaja Dunava u Vukovaru, koji je danas u 10 sati dosegnuo razinu od 660 centimetara, direktor Hrvatskih voda za sliv donje Drave i Dunava Siniša Kukić ukinuo je izvanredno stanje za cijeli tok Dunava u županiji, rečeno je na izvanrednoj sjednici Stožera za zaštitu i spašavanje Vukovarsko-srijemske županije. Prema riječima rukovoditelja obrane od poplava za Vuku i Bobotski kanal Marija Spajića, Hrvatske vode će i nadalje pratiti stanje na terenu te nadgledati opadanje vodostaja Dunava, a u slučaju bilo kakve potrebe smjesta će intervenirati. Vukovarsko-srijemksi župan Božo Galić izrazio je zadovoljstvo učinjenim u obrani od poplava na području županije rekavši kako će, s obzirom da se stanje s vodostajem poboljšava, danas donijeti odluku o ukidanju stanja neposredne prijetnje za područja Gradova Vukovara i Iloka i općine Lovas, koje su na snazi od 13. lipnja. Također je najavio kako će procjena šteta započeti čim se Dunav vrati u korito.

KARLOVAC

Na karlovačkoj tržnici je danas između 10 i 11 sati bila obustavljena prodaja jer su tamošnji prodavači održali prosvjed protiv fiskalizacije. Direktor OTP Tržnice Karlovac Niko Pervan istaknuo je da prosvjed podržava i osobno kao predsjednik Udruge hrvatskih tržnica. Udruga u obuhvaća 16.280 poslovnih subjekata, kazao je Pervan, a zbog troškova uvođenja fiskalizacije, kao i zbog teškoća u prilagođavanju na modernu tehnologiju, moglo bi ostati bez posla čak 5.000 prodavača na tržnicama diljem Hrvatske. Na novinarsko pitanje nije li ta prijetnja pretjerana, kao kada se propisalo uvođenje vitrina ili kada su nastupila ograničenja za prodaju alkohola, pa su tržnice ipak opstale, Pervan je odgovorio kako je sada situacija znatno ozbiljnija. "Zbog krize i zato što su supermarketi preuzeli dio tržišta voćem, povrćem i drugom hranom, unatrag par godina za trećinu se smanjio broj štandova na karlovačkoj tržnici. Naša je procjena da bi zbog fiskalizacije moglo s tržnice otići oko 40 posto korisnika i to je razlog što podržavamo prodavače. Nećemo odustati ni nakon ulaska u Europsku uniju (EU), jer znamo da izdavanje računa nije u praksi ni na tržnicama zemalja EU-a", rekao je Pervan. Najavio je da će u ponedjeljak na vukovarskoj tržnici započeti trodnevni prosvjed, a kasnije i u drugim gradovima, a danas popodne očekuje se da će u obranu kumica stati Zagrebački holding i gradonačelnik Milan Bandić.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙