FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Država sufinancira rad četiri laboratorija za hranu i hranu za životinje

Autor: rbel
ZAGREB, 4. srpnja 2013. (Hina) - Ugovore o sufinanciranju četiri referentna laboratorija za hranu i hranu za životinju, čije će se aktivnosti financirati s 1,5 milijuna kuna iz državnog proračuna, potpisao je danas ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Riječ je o ugovorima o realizaciji "Sufinanciranja ovlaštenih referentnih laboratorija za hranu i hranu za životinje“, koji se ove godine provodi prvi put, a Jakovina je tom prilikom istaknuo da je Hrvatska proteklih godina uložila velike napore u unapređivanje sustava službenih kontrola hrane i hrane za životinje i njegovo usklađivanje s europskim načelima i propisima, čiji su neizostavni dio i referentni laboratoriji.

Najveći iznos, od 1,04 milijuna kuna, dodijeljen je Hrvatskom veterinarskom institutu. Zavodu za mljekarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dodijeljeno je 245,4 tisuće kuna, splitskom Institutu za oceanografiju i ribarstvo 111 tisuća kuna, a Službi za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" 101,3 tisuće kuna.

Službeni laboratoriji provode analize uzoraka hrane i hrane za životinje uzete od strane inspekcija koje sukladno nadležnostima provode službene kontrole u cijelom lancu od "polja do stola".

Trenutno je, prema riječima ministra poljoprivrede, u Hrvatskoj ovlašteno 35 službenih laboratorija u kojima je, prema podacima godišnjih izvješća Ministarstva poljoprivrede, u 2012. godini provedeno ukupno 176.327 analiza na ukupno 22.982 službena uzorka.

Jakovina je pritom izrazio želju za nastavkom jačanja mreže službenih i referentnih laboratorija, međusobne suradnje laboratorija i Ministarstva poljoprivrede te drugih nadležnih tijela i institucija uključenih u sustav sigurnosti hrane, poput Ministarstva zdravlja, Državnog inspektorata i Hrvatske agencije za hranu, u cilju osiguranja visoke razine zaštite zdravlja ljudi i interesa potrošača te neometanog funkcioniranja zajedničkog tržišta EU.

(Hina) xrub yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙