FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 4. srpnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Zagrebački Trgovački sud presudio je jutros u korist udruge Potrošač koja je osam hrvatskih banaka tužila zbog kredita u švicarskim francima, točnije valutne klauzule i jednostrane primjene kamatne stope. Sudac Radovan Dobronić presudu je objavio točno godinu dana nakon nakon prvog pripremno ročišta po kolektivnoj tužbi protiv Zagrebačke, Privredne, Erste, Raiffeisenbank, Hypo Alpe-Adria-Bank, OTP, Splitske i Sberbanke. Obrazlažući presudu sudac je kazao da su banke povrijedile prava potrošača jer korisnike kredita nisu u cijelosti informirali o svim parametrima potrebnima za donošenje odluke. Ocijenio je i da je jednostranim povećanjem kamatnih stopa povrijeđen kolektivni interes pa je bankama naloženo da moraju preračunati glavnicu u kune na dan sklapanja kredita uz fiksnu kamatnu stopu. No, povrat novca korisnici kredita mogu potraživati u posebnim pojedinačnim postupcima. Riječ je o prvoj takvoj tužbi u povijesti hrvatskoga pravosuđa, a Potrošač ističe da u Hrvatskoj ima preko 100.000 korisnika kredita vezanih za "švicarce".

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić za jutrošnju je nepravomoćnu sudsku presudu u korist udruge Potrošač protiv osam komercijalnih banaka rekao kako je to sada stvar banaka koje je trebaju rješavati. "To je sada stvar banaka, koje neka rješavaju takvu sudsku presudu", izjavio je Linić novinarima prije sjednice Vlade. Upitan pak što je s njegovim prijedlogom zakona o potrošačkom kreditiranju, Linić je rekao da je zakon u proceduri te da će vjerojatno idući tjedan biti na Vladi. Zagrebački Trgovački sud presudio je jutros u korist udruge Potrošač koja je osam hrvatskih banaka tužila zbog kredita u švicarskim francima, točnije valutne klauzule i jednostrane primjene kamatne stope. Sudac Radovan Dobronić presudu je objavio točno godinu dana nakon nakon prvog pripremno ročišta po kolektivnoj tužbi protiv Zagrebačke, Privredne, Erste, Raiffeisenbank, Hypo Alpe-Adria-Bank, OTP, Splitske i Sberbanke.

ZAGREB - Vlada je s današnje sjednice u saborsku proceduru poslala prijedlog zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu države, koji uspostavlja novi, efikasniji sustav upravljanja državnom imovinom. Ovim se zakonskim prijedlogom, po riječima potpredsjednika Vlade Branka Grčića, najizravnije regulira sustav koji bi trebao provoditi već utvrđenu Strategiju upravljanja državnom imovinom. Time se pokušavaju riješiti i brojni problemi u upravljanju državnom imovinom i njenim korištenjem, jer je, primjerice, danas imovina rasuta po različitim resorima, a često se ni ne zna kolika je njena vrijednost, rekao je Grčić. To ima negativne učinke na investicijsku klimu, otežava vođenje ekonomske politike, pa se zakonom državna imovina želi staviti u funkciju budućih investicija i gospodarstva.

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić ocijenio je kako bi već sutra situacija s gužvama na graničnom prijelazu Bajakovo trebala biti riješena te ustvrdio kako je najveći problem bio nepripremljenost špeditera. "Bio je jedno vrijeme problem veze i novog sustava elektroničke obrade podataka, ali u najvećem dijelu problem je bio u nespremnosti špeditera, posebice na Bajakovu", rekao je Linić na sjednici Vlade komentirajući velike kolone kamiona protekla dva dana. Dodao je da su poslani dodatni špediteri te vjeruje da će se već danas problem na Bajakovu riješiti i da će već sutra "situacija biti drukčija". Linić se na probleme na Bajakovu osvrnuo prilikom donošenja odluke o osnivanju četiri područna carinska ureda - u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu, umjesto dosadašnjih sedam carinarnica.

ZAGREB - Hrvatski sabor današnju je sjednicu počeo Izvješćem o korištenju pretpristupnih programa pomoći Europske unije (EU) za drugu polovicu prošle godine u okviru kojeg je, prema riječima zamjenika ministra regionalnog razvoja i europskih fondova Jakše Puljiza, Europska komisija na račun Nacionalnog fonda doznačila iznos od 60,6 milijuna eura što je 20,82 posto od ukupno doznačenog iznosa od 291,02 milijuna eura od početka provedbe programa IPA. Ukupno ugovorena sredstva programa IPA na kraju 2012. iznosila su 410,09 milijuna eura, odnosno 59,11 posto od ukupno dodijeljenog iznosa od 693,73 milijuna eura od početka provedbe programa IPA. Postotak ugovorenosti dodijeljenih sredstava po pojedinim komponentama programa IPA kretao se od 20,39 posto do 94,84 posto, a postotak plaćanja ugovorenih sredstava kretao se od 26,16 posto do 100 posto. Prema Puljizu, zbog nepravilnosti provedbe projekta u europsku je blagajnu izvršen povrat od 0,86 milijuna eura, što je mali iznos i govori da je nepravilnosti bilo malo.

ZAGREB - Prodavači s tržnica svoj će prosvjed protiv fiskalizacije nastaviti u ponedjeljak u podne na Markovu trgu, a predstavnik štrajkaša Neven Peša danas je izjavio kako na prosvjedu očekuje oko 1500 prodavača, koje je pozvao da u međuvremenu nastave trgovati na svojim štandovima. "Vratite se svojim klupama, štandovima i poslovima, radite na način kao i do sada sa svojim ulaznim fakturama. Ono što je obećao ministar financija Slavko Linić je da se fiskalizacija neće provoditi u ovih mjesec dana dok se ne osiguraju tehnički uvjeti", rekao je Peša pred 30-ak prodavača koji su se jutros okupili na Dolcu. Naglasio je da su jučer dobili odobrenje od policije i da će se prosvjed na Markovu trgu održati u ponedjeljak u 12 sati. Prema njegovim procjenama, tamo bi se trebalo okupiti 1500 prodavača s tržnica diljem Hrvatske. Prije prosvjeda okupit će se na Dolcu u 10 sati, nakon čega će krenuti prema Markovu trgu u pratnji policije.

SPLIT - Splitskim trgovcima na tržnici i ribarnici ostaje mjesec dana da se pripreme i prilagode fisklizaciji, ustvrdio je danas gradonačelnik Splita Ivo Baldasar, koji je u ponedjeljak obećao da će razgovarati s ministrom financija Slavkom Linićem oko prijedloga da se tim trgovcima obračunava paušal, umjesto primjene fiskalizacije. "Trgovcima ostaje tako mjesec dana da se pripreme i prilagode fiskalizaciji. Ovim putem želim reći kako "Tržnice-Hippos" trgovcima moraju osigurati struju, bežični internet i ostalu infrastrukturu kako bi fiskalizacija funkcionirala", rekao je gradonačelnik Baldasar na konferenciji za medije i dodao da je zbog toga zatražio hitan sastanak s vodećim ljudima u "Tržnicama-Hippos" koja je inače koncesionar splitske tržnice.

ZAGREB - Bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec pušten je, oko 10 sati, iz kaznionice u Turopolju gdje je odslužio kaznu jer je vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću iz državnog proračuna platio pola milijuna kuna za nepotrebnu stručnu studiju. Polančec je iz zatvora izašao s koferom i okupljenim novinarima poručio da kao osuđenik koji je prijevremeno pušten ne smije komunicirati s medijima. Ponovio je tek ono što je rekao odlazeći u zatvor da nije s namjerom, izravno ili neizravno, počinio kazneno djelo za koje je osuđen. "Ako sam ikome svjesno priskrbio imovinsku korist daj Bože da mi ispala oba oka i osušile se obje ruke", poručio je Polančec. Njegov odvjetnik Anto Nobilo ranije je potvrdio da Polančec na prijevremeni otpust izlazi odlukom zatvorskog upravitelja koji mu je kaznu smanjio za 40 dana. Zagrebački Županijski sud je u listopadu 2010. Polančeca nepravomoćno osudio na 15 mjeseci zatvora, proglasivši ga krivim zbog isplate pola milijuna kuna za nepotrebnu stručnu studiju, no Vrhovni mu je sud smanjio kaznu za pet mjeseci.

ŠIBENIK - Novi predsjednik šibenskog Gradskog vijeća je HDZ-ovac Ivica Poljičak, odlučili su na današnjoj ponovljenoj konstituirajućoj sjednici toga tijela gradski vijećnici većinom glasova. Potpredsjednicima šibenskog parlamenta imenovani su Ante Rakić (HDZ), te Joško Šupe (SDP). Osim 12 HDZ-ovih vijećnika, za odabir predsjednika i potpredsjednika vijeća glasovao je i nezavisni vijećnik Ante Gašperov Čače, dok je Mira Vukšić s njegove liste ostala suzdržana, kao i vijećnici koalicije SDP-HNS i Ivo Blaće s nezavisne liste Stipe Petrine. Protiv je glasovala jedino vijećnica Iris Ukić Kotarac s Petrinine nezavisne liste.

ZAGREB - Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) oštro se protivi najavljenom davanju hrvatskih autocesta u koncesiju ocjenjujući takav potez vlade "iracionalnim i izravno protunacionalnim činom". Govoreći na današnjoj konferenciji za novinare u središnjici HDZ-a, saborski zastupnik HDZ-a Goran Marić naglasio je kako svi ekonomski pokazatelji ukazuju da je Vlada nesposobna i neuspješna. Samo je BDP pao u prvom kvartalu ove godine za 1,5 posto, za razliku od istog razdoblja lani kada je pao 1,1 posto, istaknuo je Marić. Vlada nema ni viziju, ni strategiju a da nema ni dobre namjere pokazuje ova namjera davanja autocesta u koncesiju, motivi za davanje u koncesiju već izgrađenih autocesta ne mogu se pronaći nikako ni u okvirima ekonomske struke niti logike, rekao je Marić i taj potez ocijenio potpuno iracionalnim.

ZAGREB - Zagrebačka policija privela je desetak osoba koje povezuje s nedjelima organiziranog kriminala među kojima su, kako se neslužbeno doznaje, krivotvorenja i iznude. Među privedenima su i osobe od ranije poznate sa stranica "crne kronike" Vlado Rajić te Vinko Žuljević Klica. Iako zbog tajnosti postupka nije želio otkriti što se njegovom klijentu stavlja na teret Žuljevićev odvjetnik Milenko Umičević je kazao da je Žuljević zajedno s ostalima jučer poslijepodne odveden na razgovor u sjedište kriminalističke policije u Heinzelovoj ulici. "S obzirom da Žuljević nema veze s nikakvim nezakonitostima očekujem da će biti pušten, no neki od osumnjičenih sigurno će biti odvedeni na kriminalističko istraživanje", kazao je Umičević.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙