FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HAKOM već provodi nadzor provedbe nove roaming regulacije

Autor: tmis
ZAGREB, 4. srpnja 2013. (Hina) - Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) s početkom primjene nove regulacije roaminga 1. srpnja počela je i nadzor provedbe te regulacije od strane svih operatora mobilne telefonije na tržištu,

doznaje se iz HAKOM-a iz kojeg ističu i da se kazne za operatore koji ne postupaju u skladu s pravilima kreću od sto tisuća kuna do milijun kuna.

Iz HAKOM-a pritom napominju kako će u u obzir uzeti sve prijave koje dobiju, uključujući i prijavu Udruge Telekom protiv Vipneta koja je stigla već drugi dan primjene.

U nadzoru provedbe nove regulacije roaminga, što je u Hrvatskoj nastupilo s ulaskom u članstvo EU-a 1. srpnja, a i obvezala je telekome da, slično kao i oni u zemljama EU-a, ponude znatno niže cijene roaminga (mobilno razgovaranje, SMS poruke i prijenos podataka u drugim mrežama), HAKOM poseban naglasak daje na primjenu maloprodajnih cijena koje se smiju naplaćivati krajnjim korisnicima.

Primjena nove regulacije roaminga odnosno prateće Uredbe na razini EU-a u Hrvatskoj je omogućena nedavnim izmjenama i dopunama Zakona o elektroničkim komunikacijama koje su stupile na snagu ulaskom Hrvatske u EU i koje HAKOM-u daju ovlasti provođenja nadzora nad provedbom te Uredbe kao i kažnjavanja operatora, ako ne postupaju kako treba.

Slijedom toga, HAKOM će razmotriti i pristiglu prijavu Udruge Telekom koja je početkom ovog tjedna izvijestila kako su ocijenili da dva operatora u Hrvatskoj, Hrvatski telekom (HT) i Tele2 Hrvatska, u potpunosti primjenjuju uredbu o regulaciji roaminga, a da operator Vipnet tu uredbu primjenjuje selektivno i da određenom broju korisnika nije automatski omogućio korištenje povoljnijih cijena roaming usluga unutar EEA-EU zemalja.

Iz Vipneta su to opovrgnuli ističući da su u cijelosti i bez odstupanja izvršili sve promjene i implementaciju roaming obveza u skladu s važećom uredbom (Uredba br. 531/2012 Europskog parlamenta i Vijeća od 13. lipnja 2012.) i u skladu s načinom i uvjetima implementacije kakvu su već prije izvršili operatori zemalja članica EU.

Svim njihovim korisnicima koji nisu imali uključene posebne roaming cjenike 1. srpnja su automatski primijenjene EU regulirane cijene za EEA zonu, a prema uredbi su i korisnicima koji su sami odabrali posebne roaming cjenike omogućili aktivaciju tzv. osnovnog EURO cjenika od 1. srpnja 2013. i o tome ih obavijestili. No, odluku o tome koji roaming cjenik je za njih povoljniji ostavili su korisnicima, jer se u uredbi navodi i da se korisnicima koji imaju odabrane posebne roaming cjenike, EU regulirane cijene ne dodjeljuju automatski, naglašavaju iz Vipneta.

(Hina) xtam ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙