FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: jnah
ZAGREB, 3. srpnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB

Pojedinačna saborska rasprava o prijedlogu zakona o strateškim investicijskim projektima protegla se gotovo do samog kraja današnjeg zasjedanja uz suglasnost svih da su Hrvatskoj potrebne investicije, ali je oporba upozoravala da Vlada zakonom degradira ovlasti lokalne samouprave prilikom odlučivanja o tome koji je projekt od strateškog interesa. Branko Hrg (HSS) ne vjeruje da će predloženi zakon pokrenuti investicijski ciklus u Hrvatskoj. Zamjera da "nije jednak za sve" te da je lokalna samouprava u njemu degradirana, budući da nije definirano tko predlaže članove povjerenstva koje će odlučivati o tome je li neki projekt od strateškog interesa. Moglo bi se događati da se postavljaju ljudi koji nisu izabrani od strane legalnih tijela na razinama lokalne samouprave, a politički su kompatibilni državnoj politici, rekao je. Replicirao mu je Srđan Gjurković (HNS) kazavši da lokalna samouprava nije degradirana jer upravo ona definira što će se na određenom prostoru raditi i graditi. "Sudjelovanje lokalne samouprave u odlučivanju je neupitno", poručio je, ali i upozorio da su dosadašnja iskustva pokazala kako je birokracija, posebno u lokalnoj samoupravi, jedan od problema realizacije investicijskih projekata.

ZAGREB

Vlada RH je Hrvatskom saboru predložila da ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić obavlja i dužnost potpredsjednika Vlade, umjesto Nevena Mimice koji je postao povjerenik Europske komisije za zaštitu potrošača. Vlada je prijedlog o iskazivanju povjerenju Ranku Ostojiću uputila jučer, a danas je objavljen na internetskim stranicama Sabora kao akt u zakonodavnoj proceduri, koji još nije uvršten u dnevni red plenarne saborske sjednice. Prijedlog da ministar unutarnjih poslova Ostojić bude novi potpredsjednik Vlade uslijedio je nakon što je Neven Mimica 12. lipnja dobio pozitivno mišljenje Europskog parlamenta da postane povjerenik Europske komisije zadužen za područje zaštite potrošača.

ZAGREB

Hrvatski sabor sutrašnju sjednicu počinje raspravom o Izvješću o korištenju pretpristupnih programa pomoći Europske unije (EU) za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca prošle godine u kojem je Europska komisija na račun Nacionalnog fonda doznačila iznos od 60,6 milijuna eura. Taj iznos čini 20,82 posto od ukupno doznačenog iznosa od 291,02 milijuna eura od početka provedbe programa IPA. Ukupno ugovorena sredstva programa IPA na kraju 2012. iznosila su 410,09 milijuna eura, odnosno 59,11 posto od ukupno dodijeljenog iznosa od 693,73 milijuna eura od početka provedbe programa IPA. Postotak ugovorenosti dodijeljenih sredstava po pojedinim komponentama programa IPA kretao se od 20,39 posto do 94,84 posto, a postotak plaćanja ugovorenih sredstava kretao se od 26,16 posto do 100 posto. Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić ističe da je za mandata sadašnje Vlade učinkovitost korištenja sredstava iz pretpristupnih programa pomoći povećana s 37 na 70 posto.

ZAGREB

Ministar rada i mirovinskog osiguranja Mirando Mrsić sutra će u svom ministarstvu organizirati sastanak predstavnika pirotehničara, koji štrajkaju već osam dana, i poslodavaca iz HUP-ove Udruge humanitarnog razminiranja, kako bi posredovao u uspostavi socijalnog dijaloga oko sklapanja Kolektivnog ugovora za razminiranje. Tristotinjak pirotehničara iz većine privatnih tvrtki za razminiranje i državnog Mungos Razminiranja traže potpisivanje novog kolektivnog ugovora kojim bi im plaće porasle od 1000 do 1100 kuna, tvrdeći da sada mogu za puni radni mjesec zaraditi svega oko 7.800 kuna, a budući da često nemaju posla za sve radne dane mjesečno znaju zaraditi po 5.000 - 6.000 kuna. Poslodavci to odbijaju tvrdeći kako bi u tom slučaju finacijski propali jer ukupna financijska sredstva za razminiranje u ovoj godini iznose 203,2 milijuna kuna, a ako bi prihvatili zahtjeve pirotehničara, samo za plaće bi potrošili 214,5 milijuna kuna. Umjesto toga, nude pirotehničarima da će im produžiti važenje starog kolektivnog ugovora do kraja godine. Čelnici sindikata koji vode štrajk pirotehničara jutros su poručili poslodavcima da više ne kane pregovarati o njihovoj ponudi i pozvali Vladu da se uključi u spor.

ROVINJ

"Stop krivotvorinama i piratstvu", zajednička akcija nadležnih tijela državne uprave i organizacija vezanih za zaštitu prava intelektualnog vlasništva, održava se danas u Rovinju. Svrha je građane upoznati kako se mogu zaštititi od krivotvorina i kome se obratiti za pomoć te ih upozoriti na važnost poštovanja industrijskog vlasništva i autorskih prava, kao osnove za poticajno stvaralaštvo. U akciji sudjeluju, uz ostale, predstavnici policije, Državnog inspektorata i carine. Iz Državnog inspektorata istaknuli su kako se krivotvoreni proizvodi mogu svugdje pronaći, a u Hrvatskoj su to najčešće ženske torbice, sunčane naočale, odjevni predmeti i igračke za djecu. Najjednostavniji i najlakši način kako saznati da je riječ o krivotvorini je mjesto i cijena ponuđene robe. Naime, roba poznatih proizvođača može se kupiti isključivo u specijaliziranim buticima.

ZAGREB

Predsjednik Nezavisnog hrvatskog sindikata Krešimir Sever ocijenio je kako je u Hrvatskoj na sceni gušenje građanskog društva u svrhu promicanja neoliberalnog koncepta koji građane doživljava samo kao sredstvo ostvarenja svojih ciljeva. Sindikati i nevladine udruge moraju prepoznati što mogu učiniti zajedno i ostvariti minimum zajedništva u djelovanju protiv neoliberalizma. Time će pokazati da mogu djelovati na društvo i natjerati političke i gospodarske elite da se zamisle, kazao je Sever na tribini 'Sindikati i udruge - širenje područja suradnje među organizacijama civilnog društva'. Smatra da je na sceni gušenje građanskog društva u svrhu promicanja neoliberalnog koncepta koji sam sebi postaje svrhom, a građane doživljava samo kao sredstvo ostvarenja svojih ciljeva. Problemi su nam isti i tjeraju nas na zajedničko djelovanje, no ne treba očekivati velike korake, rekao je Sever. Zakoni i propisi donose se mimo građana u njihovo ime, vlast se povezuje s krupnim kapitalom djelujući suprotno od proklamiranog prije izbora, a zajedničko im je gušenje glasa građana, ustvrdio je.

RIJEKA

Jadrolinija će sutra na trajektnu liniju Ploče – Trpanj uvesti brod „Jadran“ kapaciteta 1200 putnika i 138 vozila i tako osigurati stalni i siguran promet ne toj liniji, najavljeno je danas iz tog riječkog putničkog brodara. Brod će iz na toj liniji početi prometovati iz Ploča u 5 sati. Jadrolinija je ranije najavila da će, ako se i dalje bude povećavao promet teretnih vozila na trajektnoj liniji Ploče-Trpanj, na tu liniju uvesti brod dvostruko većeg kapaciteta. S ulaskom Hrvatske u EU od 1. srpnja pojačan je promet teretnih vozila na trajektnoj liniji Ploče-Trpanj. Naime, zbog gužvi na graničnom prijelazu kod Neuma dio kamiona je, da bi zaobišli teritorij Bosne i Hercegovine, vraćen u Ploče gdje su se ukrcavali na trajekt za Trpanj, ali se na polazak trajekta čekalo nekoliko sati.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙