FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagrebačka skupština sutra o besplatnim udžbenicima za osmoškolce

Autor: dmak
ZAGREB, 3. srpnja 2013. (Hina) - Zagrebačka gradska Skupština sutra će odlučivati o inicijativi da se svim učenicima osnovnih škola u Gradu Zagrebu za školsku godinu 2013./2014. osiguraju besplatni školski udžbenici.

Grad Zagreb, kaže se u obrazloženju inicijative gradonačelnika, ulaže dodatni napor kako bi u sadašnjoj gospodarskoj situaciji i s obzirom na probleme s kojima su suočeni roditelji učenika, učenici s radošću krenuli u školu. Sredstva za udžbenike trebala bi se osigurati izmjenama gradskog Proračuna za 2013. na slijedećoj skupštinskoj sjednici.

Na dnevnom su i prijedlozi izmjena Odluke o komunalnom doprinosu i Odluke o autotaksi prijevozu, te prijedlog pravilnika o parkirališnim zonama, uvjetima i cijenama parkiranja, kojim se predlaže manja cijena parkiranja u prvoj i drugoj zoni, pa bi sat u prvoj bio 8 umjesto 10 kuna a u drugoj zoni četiri umjesto pet kuna.

Izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom doprinosu utvrđuje se iznos naknade po metru prostornom prema vrsti objekta komunalne infrastrukture i zoni u kojoj se nalazi, te slučajevi u kojima se njen iznos umanjuje. Tako se Jedinična vrijednost komunalnog doprinosa umanjuje se za 10 posto hrvatskim braniteljima kojima je to jedina nekretnina.

Razlog za donošenje te odluke jest olakšavanje obveze plaćanja komunalnog doprinosa, što je i jedna od mjera za uspješniji završetak postupaka ozakonjenja nezakonito izgrađenih zgrada na području Grada Zagreba, a i poticaj gospodarstvu, stoji u obrazloženju.

Prijedlogom izmjena Odluke o autotaksi prijevozu predviđa se promjena omjera taksi vozila na broj stanovnika s 1:600 na 1:500 kako bi se omogućilo izdavanje dozvola svim prijevoznicima koji su ispunili uvjete.

Nadalje predlaže se propisati dodatne uvjete koji će olakšati postupanje u slučajevima kada je podnesen veći broj zahtjeva od broja dozvola koje se izdaju. Tako bi prednost imali oni koji ništa ne duguju Gradu i podmirili su porezne i obveze za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, u prednosti bi bili branitelji, zatim oni čija su vozila ekološki prihvatljivija ili su stara do tri godine, te oni koji zapošljavaju veći broj vozača po dozvoli.

Prijedlogom Pravilnika o parkirališnim zonama, uvjetima i cijenama parkiranja predlaže se da se u I. zoni za parkiranje kraće od 2 sata plaća 8 kuna po satu; u II.1. i II.2. zoni parkiranje kraće od 3 sata bi bilo 4 kune po satu. I u II.3. zoni za parkiranje kraće od 3 sata po cijena bi bila 4 kune po satu, osim za vrijeme trajanja velesajamskih priredbi, kada cijena dnevne parkirališne karte iznosi do 30 kuna. U III.1. zoni za parkiranje kraće od 4 sata cijena bi ostalo 2 kune po satu, te u III.2. zoni za parkiranje kraće od 6 sati 2 kune po satu.

(Hina) xdm yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙