FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski dužnosnici očekuju jačanje odnosa s Hrvatskom

Autor: lfia
LJUBLJANA, 1. srpnja 2013.(Hina) - Slovenski dužnosnici čestitali su Hrvatskoj na članstvu u Europskoj uniji i pri tome izrazili uvjerenje da će to unaprijediti odnose dviju zemalja, ali i pozitivno djelovati na njihovu ulogu u stabilizaciju stanja u regiji, prenose u ponedjeljak slovenski mediji.

Premijerka Alenka Bratušek u svojoj je čestitki navela da je Hrvatska do sada bila jedina susjedna država Slovenije izvan članstva, te da se sada širi područje stabilnosti dalje na jugoistok Europe. Dodala je kako je zajednički interes Slovenije i Hrvatske da i ostale države u regiji što prije stupe u pregovarački proces i da granica EU-a prema Balkanu "postane nepotrebna".

Bratušek u svojoj čestitci uz ostalo navodi da je uključivanje Hrvatske u EU bio i slovenski interes jer će to ojačati gospodarsku i drugu suradnju, te da će obje države u EU-u sada moći oblikovati odnose tijesnog savezništva na brojnim područjima gdje za to postoji zajednički interes.

Čestitke Hrvatskoj za članstvo uputila je i predsjednica vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta Janja Klasinc. U čestitci je navela da je Hrvatska uspješno prošla zahtjevan i težak pregovarački proces koji joj je bio postavljen i koji je sadržavao više pregovaračkih poglavlja nego što je bio slučaj kod drugih država koje su kandidiralale za člansto, te da je i to uvjerava kako je Hrvatska vrlo spremna za nove izazove u EU-u.

Čestitku Hrvatskoj na uspješnom ulasku u EU uputio je u ponedjeljak i predsjednik slovenskih Socijalnih demokrata (SD) Igor Lukšič.

"Drago nam je da je Hrvatska postala članica EU-a. Za to smo se kao stranka zalagali, ne samo u Sloveniji nego i na međunarodnom planu", rekao je Lukšič na konferenciji za novinare, na kojoj je govorio o prvih sto dana vlade u kojoj je njegova stranka jedan od četiri koalicijska partnera.

(Hina) xfl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙