FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pahor najavio regionalnu inicijativu s Josipovićem

Autor: lfia
LJUBLJANA, 28. lipnja 2013.(Hina) - Članstvo Hrvatske u EU-u donosi novo poglavlje i produbljivanje svestrane suradnje sa Slovenijom, ali i otvara mogućnost da obje države aktivnije djeluju na pozitivne europske procese u regiji, ocjena je slovenskog predsjednika Boruta Pahora koji najavljuje i posebnu inicijativu s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem.

"Ne trebamo zanemariti naše obveze prema širem susjedstvu, zato zajedno s predsjednikom Josipovićem pripremam inicijativu neformalnog dijaloga na najvišoj razini svih šefova država zapadnog Balkana i istaknutih predstavnika Europske unije", naveo je Pahor u izjavi za posebno tematsko izdanje ljubljanskog lista "Dnevnik" povodom ulaska Hrvatske u EU.

Pahor će u nedjelju kao najviši predstavnik svoje države na svečanosti u Zagrebu biti među brojnim dužnosnicima europskih država, te još jednom čestitati Hrvatskoj na uspjehu koji će, kako je naglasio, dodatno zbližiti dva "povijesno i kulturno vrlo povezana naroda".

Slovenci i Hrvati se zauzimaju za međukulturni dijalog i suživot kao europske vrijednosti, te za suradnju sa susjedima, naveo je slovenski predsjednik.

Dodao je da inicijativa koju sprema s hrvatskim predsjednikom ima za cilj širenje političkog dijaloga, s ciljem pomirenja, te suradnju političkih lidera regije.

"Važno je da naša iskustva dijelimo sa svojim partnerima u regiji i u Europskoj uniji. To je od bitnog značenja za proces širenja EU-a", naglasio je Pahor, dodavši da se proces širenja ne bi trebao usporavati ulaskom Hrvatske, nego naprotiv "dobiti novi zamah", te da se na tome misli i osobno angažirati.

Izjavu za "Dnevnik" dao je i predsjednik Josipović, rekavši da je zadovoljan što se Pahor odazvao pozivu da uz nazočnost na svečanosti ulaska Hrvatske u EU bude prisutan i na radnom doručku svih predsjednika država u regiji, u ponedjeljak ujutro.

"Jedan od naših zajedničkih strateških ciljeva je zasigurno i pomoć svim državama u regiji na njihovu euroatlantskom putu. Zajednička europska budućnost je garancija mira i stabilnosti regije, te cijele Europe. Stari kontinent svakako neće biti potpun ako u njemu ne bi bile i države jugoistočne Europe", rekao je predsjednik Josipović, a hrvatsko-slovenske odnose ocijenio je kao "odlične".

"Sa zadovoljstvom možemo konstatirati da su najveći problemi iza nas, a da je pred nama naša zajednička budućnost u Europskoj uniji", kazao je za ljubljanski "Dnevnik" predsjednik Josipović.

(Hina) xfl ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙