FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prodavači prosvjedovali na riječkoj tržnici

Autor: hsup
RIJEKA , 1. srpnja 2013. (Hina) - Oko tri stotine prodavača na štandovima na riječkim tržnicama nisu danas radili nego su prosvjedovali zbog obveze uvođenja fiskalnih blagajni tražeći da se, do pronalaska rješenja, za njih odgodi primjena zakona o fiskalizaciji.

Nakon okupljanja na glavnoj tržnici, prosvjed su nastavili ispred zgrade gradske uprave na Korzu, a predstavnike prosvjednika primio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Nakon razgovora, Obersnel je okupljenima rekao kako ih osobno razumije i smatra da rješenje koje je predloženo za zelenu tržnicu nije najsretnije zbog njezine specifičnosti.

Napomenuo je da su njegove mogućnosti u tome pitanju ograničene te podsjetio da je udruga gradova još u veljači tražila od resornog ministarstva da se na zelenu tržnicu ne uvodi fiskalizacija što ministarstvo nije prihvatilo, ali će, najavio je, još jednom pokušati razgovarati s predstavnicima ministarstva.

Obersnel je predložio prodavačima da, zajedno s predstavnicima ostalih tržnica u Hrvatskoj, osnuju izaslanstvo i u ministarstvu objasne što treba napraviti, dodajući da bi se u pronalaženje rješenja trebala uključiti i Obrtnička komora.

Istaknuo je kako dio odgovornosti leži i na tržnicama kao tvrtkama, koje će prodavačima morati omogućiti tehničke uvjete za rad i normalno poslovanje te da će riječka gradska uprava o tome razgovarati s upravom Tržnica.

Odgovarajući na pitanja okupljenih, Obersnel je, među ostalim, rekao da je "rješenje ili odgoda zakona ili primjena zakona s posljedicama", te da je problem trebalo riješiti ranije, budući da se zakon od danas primjenjuje i na tržnice.

Na navode prosvjednika da je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić podupro zahtjeve da se fiskalizacija ne uvodi na tržnice, Obersnel je ponovio da je "u veljači potpisao zahtjev upućen Vladi, kada se Bandić time nije bavio", te da se "ne bavi demagogijom nego poslom“.

"Tko god je obećao da će nekoga zaštititi od porezne uprave, to nije istina, prema tome, vi od sutra radite na vašu odgovornost", izjavio je.

Predstavnik prosvjednika Zoran Plavčić najavio je da će štandovi biti zatvoreni do daljnjega, te da očekuje da će se primjena zakona o fiskalizaciji odgoditi, barem do pronalaska odgovarajućeg rješenja. Rekao je da su poslali zahtjev za odgodu Ministarstvu financija i Poreznoj upravi te kako traže da im se omoguće tehnički uvjeti za rad, kao što je natkrivanje tržnice.

Istaknuo je kako im preostaje zatvranje štandove ili rad na crno i ignoriranje zakona, što, rekao je, prodavači ne žele, jer žele raditi i prehranjivati obitelji.

Prosvjed je nastavljen mirnim mimohodom riječkim Korzom do zgrade Porezne uprave, zatim ponovno do tržnice.

Plavčić je nakon razgovora u riječkoj Poreznoj upravi izjavio da je zamolio da se proslijede zahtjevi prodavača te da u sljedeća dva dana očekuje poziv na razgovor u Zagreb. Dodao je da su se prodavači dogovorili da će sutra privremeno otvoriti štandove, kako im ne bi propale zalihe.

(Hina) xhsup

An unhandled error has occurred. Reload 🗙