FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ulazak u EU Zagrebačka filharmonija sutra proslavlja koncertom u Beču

Autor: trub
ZAGREB, 30. lipnja 2013. (Hina) - Zagrebačka filharmonija sutra će, na sam dan ulaska Hrvatske u Europsku uniju, taj značajan povijesno-politički trenutak proslaviti svečanim koncertom u kulturnoj prijestolnici Europe - Beču.

Iz Zagrebačke filharmonije danas su priopćili kako se svečanost održava pod pokroviteljstvom predsjednika Austrije dr. Heinza Fischera i predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića, a u suradnji sa Gradom Zagrebom i Ministarstvom kulture.

Bit će to središnja proslava pristupanja Hrvatske u EU u Austriji, u središnjem prostoru bečke Vijećnice kojem će nazočiti brojni uglednici iz političkog i javnog života obiju zemalja.

Orkestrom Zagrebačke filharmonije ravnat će ugledni maestro Pavle Dešpalj, a solistički nastup imat će proslavljena hrvatska pijanistica Martina Filjak.

Koncert će započeti austrijskom, a nastaviti hrvatskom himnom te službenom himnom Europske unije "Odom radosti", koja svojim nazivom i uzvišenim tonovima slavi vrijednosti koje zajednica europskih zemalja prenosi na svaku svoju novu članicu.

Svečanost će biti uveličana skladbom "Samba da Camera" hrvatskog skladatelja i hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, te Ravelovim "Koncertom za klavir i orkestar u G-duru" u kojem će solistički nastup imati Martina Filjak. Koncert će završiti velikom Mozartovom "Jupiter simfonijom", odnosno "41. Simfonijom u C-duru".

"U organizaciji Veleposlanstva RH u Beču, bit će to najljepši dar kojim će Austrija još jednom potvrditi svoju podršku hrvatskom pristupanju Europskoj uniji, ali i prilika Zagrebačkoj filharmoniji da svojim muziciranjem potvrdi visoku razinu hrvatske glazbene kvalitete i europske kulturne svijesti", stoji u priopćenju.

(Hina) pp/xtr ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙