FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pola milijuna eura za potporu povratka u bosansku Posavinu

Autor: zkre
MOSTAR, 27. lipnja 2013. (Hina) - Povratnicima na području općina Dervente i Broda, na sjeveru BiH, među kojima je najveći broj Hrvata, u četvrtak je uručena poljoprivredna mehanizacija vrijedna oko pola milijuna eura koju su zajednički donirale vlasti dva entiteta, Sjedinjenih Država, Nizozemske i humanitarne organizacije Catholic Relief Service (CRS), što je još jedan doprinos potpori povratku u prijeratne domove.

Kako je priopćeno iz ministarstva za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske, kroz projekte potpore koji su intenzivirani u posljednje dvije godine, potaknute su brojne obitelji da se vrate prijeratnim domovima. U projektu manjinskog povratka u Bosansku Posavinu u Derventi i Brodu ukupno 74 obitelji dobile su kosilice, motokultivatore s prikolicom i druga sredstva potrebna za održivi povratak. Na području Broda uručene su 23, a u Derventi 51 donacija.

Među korisnicima su, uz Hrvate, i bošnjačke te nekoliko srpskih obitelji. Njima su donacije uručili predstavnici Ministarstva za izbjeglice i raseljene osobe RS Ivo Kamenjašević te načelnik odjela za reintegraciju i resocijalizaciju izbjeglica, raseljenih osoba i povratnika Perica Koljanin te predstavnici CRS-a. Po priopćenju, nakon uspješno provedenih zajedničkih projekata stambenog zbrinjavanja u Mostaru i Prijedoru, CRS je prihvatio prijedlog ministra za izbjeglice i raseljene osobe RS Davora Čordaša da se slični projekti provedu u Posavini i banjalučkoj regiji. Pored ekonomskog osnaživanja povratničkih obitelji u općinama Derventa i Brod, ovim projektima predviđena je i sanacija stambenih objekata za obitelji koje nemaju ni minimalne uvjete za stanovanje te unaprijeđenje znanja u području poljoprivrede i kreiranja samostalnog biznisa kroz organiziranje praktičnih treninga, stručnih radionica i predavanja.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙