FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bošnjaci pozdravljaju presudu, HSK očekuju njezin pad u žalbenom postupku

Autor: svuk
DEN HAAG, 29. svibnja 2013.(Hina) - Skupina Bošnjaka koja je bila nazočna izricanju prvostupanjske presude šestorici bivših čelnika Herceg-Bosne pozdravila je sudsku odluku, navodeći kako je njome potvrđena agresija Hrvatske na BiH, dok predstavnik Hrvatskog svjetskog kongresa (HSK) ističe da je presuda potpuno neutemeljena.

"Sud je danas donio presudu, kojom je, iako to nije izravno rečeno, potvrđeno da je Hrvatska bila agresor na Bosnu i Hercegovinu i da je preko Franje Tuđmana i Gojka Šuška bila involvirana u BiH", rekao je Aladin Veledar, profesor na mostarskom univerzitetu Džemal Bijedić, koji je u Haag doputovao sa skupinom bošnjačkih studenata.

Petar Ćosić, predstavnik nevladine organizacije Hrvatski svjetski kongres, rekao je da je presuda potpuno neutemeljena.

"Ovo je presuda cijelog hrvatskog naroda, pogotovo hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini", rekao je Ćosić i izrazio nadu da će presuda biti srušena u žalbenom postupku.

Šestorica bivših čelnika Hrvata iz BiH osuđena su u srijedu pred Haškim sudom na ukupno 111 godina zatvora zbog zločina nad muslimanima na području Herceg-Bosne u vrijeme hrvatsko-bošnjačkog sukoba 1993-94. godine.

Raspravno vijeće je većinom glasova, uz suprotno mišljenje predsjedavajućeg suca Jeana Claudea Antonettija, zaključilo da je sukob između HVO-a i Armije BiH 1993-94. godine bio međunarodni sukob te da je većina zločina nad muslimanskim stanovništvom Herceg-Bosne za koje se terete optuženi, konkretno zločini iz 21 od 26 točaka optužnice, počinjena u okviru udruženog zločinačkog pothvata u kojem je sudjelovao i dio političkog i vojnog vodstva Republike Hrvatske, uključujući i predsjednika Franju Tuđmana.

(Hina) xsv ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙