FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mursi ponudio oporbi ustavne promjene

Autor: bcav
KAIRO, 27. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Egipatski predsjednik Mohamed Mursi ponudio je u srijedu oporbi suradnju na promjenana kontroverznog novog ustava i razgovore o "nacionalnom pomirenju" kako bi se zaustavilo ulično nasilje po egipatskim gradovima.

U televizijskom obraćanju koje je trajalo dva i pol sata, islamistički šef države optužio je pristaše bivšeg predsjednika Hosnia Mubaraka za "paralizu" koja je obilježila prvu godinu njegova mandata, ali je ponudio i "maslinovu grančicu" oporbi odgovarajući tako na zahtjev vojnoga vrha.

Čelnike stranaka pozvao je na sastanak u četvrtak kako bi izabrali predsjednika višestranačkog povjerenstva za izmjenu ustava. Ustav je prošle godine uz potporu islamista odobren na referendumu, ali brojni oporbenjaci tvrde da je temeljni zakon zemlje loš i usmjeren protiv oporbe.

Mursi je također rekao da osniva povjerenstvo u kojem bi bile ugledne javne osobe, uključujući muslimanske i kršćanske vjerske dužnosnike, radi promocije "nacionalnog pomirenja".

"Poručujem oporbi da je put promjenama otvoren", istaknuo je Mursi podsjećajući da bi se krajem godine trebali održati izbori. "Naše ruke su pružene", dodao je.

Visoki vojni časnici upozorili su ovoga tjedna da bi se vojska mogla umješati ako političari ne uspiju prekinuti političku paralizu zemlje koja je dovela do uličnog nasilja, u kojem su samo u srijedu poginule dvije i ranjeni deseci osoba.

Liberalni oporbenjaci nadaju se da će se milijuni odazvati na prosvjede u nedjelju, na prvu obljetnicu Mursijeve vladavine, na kojima će zatražiti njegovu ostavku. Islamisti su za petak najavili masovne protudemonstracije.

Mursi je sve strane pozvao na smirenost. "Sve one koji planiraju ulične prosvjede pozivam da demonstracije budu mirne i da ne izazivaju nasilje, jer nasilje izaziva novo nasilje. Prosvjedi su način izražavanja, a ne nametanja svoga mišljenja", istaknuo je predsjednik Mursi.

(Hina) xbcav ybcav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙