FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slavonski Brod: u EU s baroknom glazbom i milenijskim kolom

Autor: vruz
SLAVONSKI BROD, 26. lipnja 2013. (Hina) - Koncert barokne glazbe i milenijsko kolo u ritmu slavonskoga drmeša - okosnica su ambicioznoga programa kojega su u povodu ulaska Hrvatske u Europsku uniju osmislili u Slavonskome Brodu.

Višesatni program počinje 30. lipnja u 18 sati, a završit će iza ponoći vatrometom i podizanjem zastava Hrvatske i Europske unije. Odvijat će se na dvije pozornice na središnjem gradskom trgu te u baroknoj Crkvi Presvetoga Trojstva, rečeno je na službenom predstavljanju programa u Koncertnoj dvorani Ivana Brlić Mažuranić, ustanovi koja je nositelj projekta.

"Ovim programom želimo pokazati da smo urbana sredina koja zna cijeniti svoju gradsku tradiciju ali i slavonsku kulturnu i folklornu baštinu. Želimo također poručiti kako glazba ne poznaje granice," rekao je ravnatelj brodske Koncertne dvorane Hrvoje Špicer.

Najambiciozniji dio programa je koncert barokne glazbe "S Handlom u Europu", koji u Brod dovodi vrhunske soliste i izvođače, tenora Krešimira Špicera i orguljaša i čembalistu Marija Penzara. Obojica su porijeklom Brođani a uz njih će nastupiti i violinisti Jože Haluza i Ivan Martinec, Milan Čunko na violi te violončelist Krešimir Lazar.

"Željeli smo napraviti koncert na europskoj razini, a Handela smo odabrali između ostaloga zato što je bio veliki putnik i dobar poznavatelj Europe svoga vremena", objasnio je Špicer, koji je već stigao u Brod.

Dok bude trajao koncert u Franjevačkoj crkvi, na središnjem gradskom trgu nastupit će brojna kulturno umjetnička društva. Predstavit će baštinu, nošnje i običaje a na štandovima i tradicijska jela. U 21 sat Folklorni ansambl Broda povest će "milenijsko kolo" na središnjem trgu, a do ponoći će se na pozornici izmjenjivati gradski orkesti i pjevačka društva.

Program završava himnom Europske unije i podizanjem zastava Hrvatske i EU.

(Hina) xsbro yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙