FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Klaićeva bolnica dobila ultrazvučne aparate za pregled kukova dojenčadi

Autor: smar
ZAGREB, 19. lipnja 2013. (Hina) - Ministarstvo zdravlja nabavilo je nove ultrazvučne (UZV) aparate za pregled kukova dojenčadi za šest bolnica kako bi se smanjile liste čekanja, a tim je povodom ministar zdravlja Rajko Ostojić danas posjetio Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj te obišao Kliničku jedinicu za dječju ortopediju koja je dobila jedan pokretni i jedan stacionarni UZV uređaj.

Mali broj uređaja i njihova dotrajalost bili su najčešći razlozi za duge liste čekanja, na ultrazvuk kukova dojenčadi u pojedinim bolnicama čekalo se u prosjeku četiri mjeseca, stoga je Ministarstvo s 2,7 milijuna kuna financiralo kupnju ukupno šest stacionarnih i dva prijenosna UZV aparata koji su počeli s radom prije tri mjeseca.

Po jedan stacionarni i jedan pokretni UZV dobile su KBC Zagreb i Klinika za dječje bolesti u Klaićevoj, dok su po jedan stacionarni UZV uređaj dobile KBC Osijek, Opća bolnica Slavonski Brod, Opća bolnica Sisak i Specijalna bolnica Biograd.

"Prije godinu dana u Hrvatskoj se na pregled kukova prosječno čekalo četiri mjeseca, a sva djeca bi se trebala pregledati u roku tri mjeseca. Danas se na prvi pregled u Klaićevoj čeka šezdesetak dana", istaknuo je ministar Ostojić. Trenutno je na prvi pregled kukova u toj bolnici naručeno 350 djece.

U KBC-u Zagreb sada se na prvi pregled čeka prosječno 30 dana, u KBC-u Osijek 70 dana, u Sisku lista čekanja je 60 dana, u Slavonskom Brodu 30-tak dana, a u Biogradu čeka se desetak dana, napomenuo je Ostojić.

Istaknuo je da su do kupovine novih uređaja liječnici KBC-a Zagreb na Klinici za ortopediju radili na uređaju starom 14 godina, u Klinici za dječje bolesti 11 godina, u KBC-u Osijek 15 godina, u OB Sisak devet godina, u OB Slavonski Brod 12 godina, a u Specijalnoj bolnici Biograd 11 godina.

Na upit o drugim listama čekanja za koje se pacijenti žale da se ništa nije promijenilo nabolje, Ostojić je istaknuo da su zadnjih pet godina liste čekanja bile za isključivo 20 dijagnostičkih i operacijskih zahvata, a Ministarstvo sada svakodnevno dodaje "desetine i desetine novih pretraga", zbog čega se sadašnje stanje ne može uspoređivati s bivšim. Ustvrdio je da su se liste čekanja prosječno smanjile za 25 posto.

Na novinarski upit što će biti s privatnicima od 1. srpnja, nakon ulaska u EU, istaknuo je da će sukladno potrebama sve one privatne klinike koje su u HZZO-ovoj mreži ostati u mreži, a one koje su ušle u mrežu, a nisu trebale, izaći će iz nje "sukladno zakonima".

Ravnatelj Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj Osman Kadić istaknuo je kako je lani na Zavodu za ortopediju obrađeno 17.500 pacijenata, 11.000 prvih pregleda, 6500 kontrolnih i 7500 UZV-a kukova kod dojenčadi.

Uzmemo li u obzir da se u Hrvatskoj zadnjih goina rađa 40-tak tisuća novorođenčadi, ispada da petina novorođene djece bude pregledna u našoj Klinici što potvrđuje odluku Ministrastva o kupnji tih uređaja, rekao je Kadić.

Ustvrdio je da će oprema pomoći poboljšanju kvalitete rada liječnika na ortopediji, ubrzati protok pacijenata i skratiti liste čekanja.

Pročelnik Zavoda za dječju ortopediju Davor Bojić istaknuo je da se prije u Klaićevoj na pregled čekalo 105 do 110 dana, ali je napomenuo da tada nisu postojale transparentne liste čekanja.

(Hina) xsmar ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙