FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 25. lipnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

DEN HAAG - Glavni tužitelj Haškog suda (ICTY) Serge Brammertz je rekao u ponedjeljak da "razumije i dijeli" razočaranje nakon nedavnog niza oslobađajućih presuda, od kojih su neke ukaljane teškim greškama i koje su potaknule oštre kritike tog suda, posebice jednog od njegovih sudaca. "Razumijem razočaranje koje su mnogi osjetili, posebice u zajednicama koje su preživjele zločine, nakon niza nedavnih oslobađajućih presuda koje u pismu navodi sudac Harhoff", rekao je Brammertz. "Moj ured dijeli to stajalište", dodao je. Danski sudac Frederik Harhoff je izazvao polemiku kada je pismo koje je 6. lipnja uputio na 56 osobnih kontakata, objavljeno nekoliko dana kasnije u jednom danskom tabloidu. On je optužio predsjednika suda Amerikanca Theodora Merona da je nezakonito potaknuo svoje kolege da oslobode krivice srpske i hrvatske časnike, pod pritiskom "vojne elite u najuvaženijim zemljama (poput SAD-a i Izraela)". Meron je odbio komentirati te optužbe.

KABUL - Američki specijalni izaslanik za Afganistan i Pakistan James Dobbins izjavio je u ponedjeljak da je Washington "ogorčen" načinom na koji su talibani otvorili svoj prvi ured u Kataru, koji je trebao biti prvi korak prema mirovnom sporazumu u Afganistanu. "Upotreba imena Islamski emirat i simbola, oznaka i nomenklature su nepomirljivi s onim što je bilo dogovoreno", rekao je Dobbins novinarima u Kabulu. "Ogorčeni smo jer je to nepomirljivo s jamstvima koja su nam dali", dodao je. Prošlog utorka je u Dohi otvoren talibanski ured koji je trebao biti povijesna prigoda za pokretanje pregovora i okonačnje gotovo 12-godišnjeg sukoba, ali je otvaranje predstavništva talibana izazvalo bijes afganistanskog predsjednika Hamida Karzaia koji je kritizirao oznake i ime Islamski emirat Afganistana, kako su pobunjenici nazivali svoj režim kada je bio na vlasti u Kabulu od 1996. do 2001.

MOSKVA - I dalje je nepoznato mjesto na kojem se nalazi bivši zaposlenik američke Nacionalne sigurnosne agencije Edward Snowden kojeg Washington optužuje za špijunažu i koji nije viđen u ponedjeljak u Moskvi, dok su Sjedinjene Države zaprijetile Rusiji odmazdom jer je ignorirala njihov zahtjev za izručenjem tog bjegunca. Julian Assange, utemeljitelj organizacije WikiLeaks rekao je u ponedjeljak tijekom telefonske konferencije u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu u kojem i on izbjegava izručenje, da je Snowden na sigurnome, ne preciziravši gdje se Amerikanac nalazi. Sve je više kontradiktornih informacija o sudbini Snowdena, koji se nije ukrcao u zrakoplov na letu Moskva-Havana za koji je bio registriran i koji je poletio u ponedjeljak početkom poslijepodneva.

RIM - Bivši predsjednik talijanske vlade Silvio Berlusconi je u ponedjeljak oštro reagirao na strogu presudu i pismenim putem naveo da neće pokleknuti pred nepravdom, nekoliko sati nakon presude od sedam godina za aferu Rubygate. "Još jednom, namjeravam odoljeti toj nepravdi jer sam potpuno nedužan", piše Berlusconi. Berlusconi je osuđen u ponedjeljak na sudu u Milanu na sedam godina zatvora u procesu Rubygate u kojem ga se tereti za zloporabu ovlasti i sudjelovanje u prostituciji s maloljetnicama, a ta bi odluka mogla utjecati na političku stabilnost Italije.

LUXEMBOURG - Njemačka je u ponedjeljak predložila odgodu novoga kruga pregovora Turske i Europske unije o članstvu i to na otprilike četiri mjeseca, kako bi EU dao do znanja koliko je nezadovoljan načinom na koji se službena Ankara odnosi prema protuvladinim prosvjedima. EU je planirao oživiti tursku EU-ovsku ambiciju u srijedu, otvaranjem novoga pregovaračkog poglavlja, prvoga od 2010. No Njemačka, uz potporu nekoliko drugih zemalja EU-a, blokira taj plan zbog turskoga odnosa prema prosvjedima koji su se proširili zemljom pošto je policija suzavcem i vodenim topovima rastjerala demonstrante koji se nisu slagali s gradnjom na jednom istanbulskom trgu. U dva tjedna sukoba s policijom četiri su osobe poginule, među njima i jedan policajac, a ozlijeđeno je 7500 ljudi.

NEW YORK - Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je Libanonce da u potpunosti poštuju autoritet države i njenih instituciaj nakon što je u sukobima s pristašama radikalnog sunitskog čelnika ubijeno 16 libanonskih vojnika. Uloga libononskih oružanih snaga je "zaštita svih Libanonaca", poručio je glavni tajnik osuđujući napade na libanonske vojnike, rekao je Banov glasnogovornik Martin Nesirky. "Međunarodna zajednica jedinstvena je u potpori libanonskom integritetu, sigurnosti i stabilnosti", naglasio je glavni tajnik UN-a. Šesnaest libanonskih vojnika je poginulo u sukobu sa sunitskim ekstremistima koji je u nedjelju izbio u Sidonu, na jugu zemlje. Prema vojnim izvorima, sukob je izbio nakon što su snage sigurnosti privele sljedbenika militantnog sunitskog klerika Šeika Ahmeda al-Asira. Njegovi pristaše su odgovorile napadom na kontrolnu točku libanonske vojske.

SAO PAOLO - Brazilska predsjednica Dilma Rousseff obećala je u ponedjeljak održavanja referenduma o ustavnim promjenama koje bi omogućile reforme u zemlji. "Želim predložiti održavanje narodnog referenduma kojim bi se odobrilo poduzimanje specifičnih ustavnih procesa kako bi se provele političke reforme koje su potrebne zemlji", rekla je ona nakon sastanka s guvernerima i gradonačelnicima glavnih brazilskih gradova. Rousseff nije precizirala o kakvim političkim reformama bi se radilo. Najavila je da će Brazil uložiti 50 milijardi reala (18,5 milijardi eura) kako bi se poboljšao javni prijevoz u zemlji. Predstavnici prosvjednika rekli su da pozdravljaju najave promjena ali da očekuju konkretna djela. Više od milijun ljudi prosvjedovalo je prfošlog tjedna na ulicama više od 80 brazilskih gradova, tražeći dostojne javne usluge, protiv korupcije među političkom klasom, te zbog ogromnih svota koje se ulažu u organizaciju Svjetskog nogometnog prvenstva 2014.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙