FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Opet odbijen zahtjev o pritvoru Budimiru, ali i o obustavi istrage

Autor: zkre
MOSTAR, 21. lipnja 2013. (Hina) - Sud Bosne i Hercegovine odbio je zahtjev Tužiteljstva BiH za ponovnim određivanjem pritvora predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru osumnjičenom za korupciju, ali i zahtjev njegove obrane da se obustavi istraga.

Kako je u petak priopćeno iz Suda BiH, izvanraspravno sudsko vijeće je ocijenilo da ne postoji opasnost od ometanja istrage utjecajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače, niti opasnost da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze i tragove važne za kazneni postupak, što je u zahtjevu za održivanje pritvora Budimiru navelo Tužiteljstvo BiH.

Sudsko vijeće odbacilo je i dodatni prijedlog Tužiteljstva BiH da se Budimiru odrede mjere zabrane sastajanja s određenim osobama, odnosno mjere zabrane poduzimanja određenih poslovnih aktivnosti ili službenih dužnosti.

Kako se dodaje u priopćenju, Izvanraspravno sudsko vijeće, na čije rješenje ne postoji mogućnost prigovora, odbacilo je i prigovore odvjetnika osumnjičenih da ne postoji osnovana sumnja za počinjena kaznena djela kao i da su sumnje zasnovane na nezakonitim dokazima.

Potvrđeno je i da je Sud BiH stvarno nadležan za vođenje ovoga procesa.

Po nalogu državnog Suda BiH krajem travnja uhićen je predsjednik Federacije BiH Živko Budimir te nekoliko njegovih suradnika i drugih dužnosnika za koje se sumnja da su sudjelovali u lancu nezakonitog pomilovanja kriminalaca za što su primali novac.

On je nakon jednomjesečnog pritvora pušten da se brani sa slobode. Tužiteljstvo se u dva navrata žalilo na tu odluku Suda BiH.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙