FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mkov
ZAGREB, 21. lipnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Vladina nakana da omogući ugostiteljsku djelatnost u građevinama bez uporabne dozvole, pod uvjetom da je vlasnik podnio zahtjev za legalizaciju, dobila je pozitivnu ocjenu saborskih zastupnika. Svoju nakanu Vlada je pretočila u izmjene Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti za koje su zastupnici ustvrdili da će suzbiti sivu ekonomiju, potaknuti potrošnju i neće značiti uvođenje nelojalne konkurencije. "Riječ je o brzoj i praktičnoj izmjeni, koja se temelji na Zakonu o legalizaciji. Građanima želimo omogućiti da u ovoj fazi legalizacije već sada mogu obavljati turističku djelatnost", objasnio je ministar turizma Darko Lorencin.

DUBLIN - Međunarodna federacija novinara (IFJ) izrazila je danas zabrinutost zbog novog Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) temeljem kojeg će se niža stopa PDV-a od pet posto naplaćivati na dnevne novine koje po izdanju imaju ukupno više od 25.000 riječi, ocjenjujući to uplitanjem u temeljne slobode medija. "Podržavamo članicu naše Federacije u Hrvatskoj, Sindikat novinara Hrvatske, u njihovoj tvrdnji da taj prijedlog predstavlja uplitanje u temeljne slobode medija jer se njime krše brojni hrvatski zakoni, uključujući i Ustav te Zakon o medijima", navodi IFJ u pismu upućenom predsjedniku Republike, premijeru te ministru financija i ministrici kulture. IFJ također upozorava da je prijedlog u suprotnosti s europskim zakonima o neutralnosti, diskriminaciji i proporcionalnosti, kao i s određenim europskim dokumentima i direktivama, uključujući Povelju EU-a o temeljnim pravima.

OSIJEK - Skupština Osječko-baranjske županije nije se danas uspjela konstituirati jer jedini kandidat za dužnost predsjednika Skupštine Boris Antunović (HDSSB) nije dobio dovoljan broj glasova. Antunovića je za predsjednika Skupštine predložio klub vijećnika koalicije HDSSB-Zeleni Hrvatske (ZH), ali je na javnom glasovanju dobio potporu 24 od ukupno 55 vijećnika, što nije bilo dovoljno za izbor, a time i za konstituiranje Skupštine. Župan Vladimir Šišljagić (HDSSB) kazao je kako je, kao relativni pobjednik lokalnih izbora, HDSSB predložio svojega kandidata za predsjednika Skupštine te pozvao stranke na nastavak razgovora i usuglašavanja, kako bi se na idućoj sjednici izabrao predsjednik.

RIJEKA - Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, zajedno sa svojim zamjenicima i županijskim pročelnicima, sastao se danas u Matuljima s čelnicima jedinica lokalne samouprave s područja Liburnije kako bi se razmotrili njihovi projekti i problemi, a u sklopu priprema za izradu županijske strategije razvoja do 2020. godine. Komadina je kazao da je taj kraj važan ne samo za županiju, nego i cijelu zemlju. Općina Matulji je veliki resurs, prvenstveno zbog lokacije Miklavija gdje će se sagraditi veliki logistički centar za riječku luku, ali i za druge potrebe gospodarstva i prometa, rekao je.

RIJEKA - Nacionalni kolektivni ugovor za hrvatske pomorce na brodovima u međunarodnoj plovidbi za razdoblje od 2013. do 2015. godine potpisan je u Zagrebu, izvijestio je Sindikat pomoraca Hrvatske. Ugovor su potpisali predsjednik skupštine Udruge hrvatskih poslodavaca - brodara u međunarodnoj plovidbi Mare Nostrum Ante Maras i glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Predrag Barzzoduro. Koletkivni ugovor se odnosi na oko 4000 hrvatskih pomoraca koji plove na brodovima hrvatskih brodara Atlantska plovidba iz Dubrovnika, Jadroplov iz Splita, Tankerska plovidba iz Zadra, Uljanik plovidba iz Pule, Lošinjska plovidba Brodarstvo iz Rijeke, Brodospas iz Splita, Korkyra Shipping iz Korčule i Spltiska plovidba iz Splita, javio je Sindikat pomoraca

KARLOVAC - Iako se jučer prije podne još štrajkalo radnici Adriadiesela tijekom dana su prekinuli štrajk, tj. čim su se uvjerili da je na njihove račune sijela plaća za ožujak, potvrdio je Hini Dragutin Vuljanić iz Sindikata metalaca Hrvatske. Prema njegovim riječima plaće su radnici dobili zahvaljujući pozajmici kupca njihovih diesel motora iz Rusije, što je druga takva pozajmica u iznosu od oko 250 tisuća eura, kazao je Vuljanić.

KOPAČKI RIT - Kopački rit od danas je opet otvoren za posjetitelje, nakon što je 13 dana bila zabrana svih aktivnosti, pa i turističkih, zbog visokoga vodostaja Dunava i Drave, te moguće ugroze za posjetitelje. Kopački rit koji je poplavljen na više od 15 000 hektara, jedno je od najljepših i najočuvanijih močvarnih staništa u Europi, a fenomen rita i jesu stalna plavljenja. Na tom fenomenu Kopački rit i opstoji, kazao je u razgovoru za Hinu Damir Opačić, ravnatelj JU Park prirode Kopački rit.

ZAGREB - Bivšeg načelnika ličko-senjske policije Željka Jurkovića USKOK tereti da je više od sedam godina lažno prikazivao svoj prekovremeni rad i nalagao da mu se kupuju bonovi za mobitel, iako je imao službeni, čime je navodno sebi pribavio 680 tisuća kuna, izvijestio je DORH na svojim internetskim stranicama. USKOK je nakon ispitivanja Jurkovića u svojem sjedištu u Zagrebu protiv njega pokrenuo istragu i zatražio određivanje jednomjesečnog istražnog zatvora o čemu bi danas trebala odlučiti dežurna sutkinja istrage zagrebačkog Županijskog suda Jadranka Mandušić.

NIJEMCI- Na području devet općina u Vukovarsko-srijemskoj županiji, članica Lokalne akcije grupe (LAG) "Bosutski niz" te bosanskohercegovačkih općina Gračanica i Kalesija s provedbom je započeo projekt PROGRES (Protection of Nature and Globalisation of Renewable Energy Sources) - Zaštita prirode i globalizacija obnovljivih izvora energije u čiju provedbu će se utrošiti 486.880 eura, od kojih 85 posto iz sredstava pretpistupnog EU programa IPA, Prekogranična suradnja Hrvatska-Bosna i Hercegovina.

KRAPINA - Središnji program obilježavanja ulaska Hrvatske u Europsku uniju na području Krapinsko-zagorske županije održat će se u pograničnoj općini Zagorska sela – potvrdio je za Hinu župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Dan uoči ulaska u Uniju, u toj će se općini susresti slovenski ministar za gospodarski razvoj i tehnologiju Stanko Stepišnik, ministar infrastrukture i prostora Samo Omerzel te predsjednik Poslovnog kluba slovensko hrvatskih gospodarstvenika Tomaž Kačar, a domaćini će im biti ministar pomorstva, prometa i infrasturukture Siniša Hajdaš Dončić i župan Željko Kolar.

KOPRIVNICA - Od zadobivenih ozljeda u prometnoj nesreći koja se dogodila sinoć u 20,25 sati na Peteranskoj cesti u Koprvnici, kad zbog neprilagođene vožnje motocikl na kojem su bile dvije osobe sletio s ceste, 31- godišnji vozač preminuo je u 21.44 sati u Općoj bolnici Koprivnica, dok je putnica zadobila teške ozljede opasne po život, priopćila je Policijska uprava koprivničko-križevačka. Vozač (31) je upravljao motociklom Yamaha, koprivničke registracijske oznake iz smjera Peteranca, a kao putnica na motociklu nalazila se i V. K. rođena 1993. godine, navodi policija i dodaje kako je izlaskom iz lijevog zavoja, zbog neprilagođene brzine motocikl sletio izvan kolnika na travnatu površinu, udario u prometni znak, betonske ograde dvije kuće i plinski ormarić u dvorištu obiteljske kuće.

ZAGREB - Teško bolesna petogodišnja Maša Lučić otputovala je jutros s roditeljima u Chicago na operaciju koja bi joj trebala pomoći u liječenju arnold-chiarijeva sindroma (kosti pritišću mozak), izvijestila je konferenciji za novinare upraviteljica Zaklade Sierra, Višnja Vranešić. Vranešić je kazala da će Maša u ponedjeljak biti primljena u bolnicu, a 1. srpnja operirana. Napominjući da je "ulaznica za operativni postupak" milijun kuna, izvijestila je da će se stvarni troškovi znati tek nakon operacije, jer su mogući dodatni troškovi. Tijekom humanitarne akcije "Trebam te" do sada je prikupljeno 850.000 kuna na Mašin račun, što nije bilo dovoljno za njezin odlazak na put, pa je Zaklada iz svojih sredstava transferirala 150.000 kuna kako bi Maša danas mogla otputovati u SAD.

ZAGREB - Izložba Ivana Kožarića "Sloboda je rijetka ptica", koncipirana prema tematskim poveznicama u radu toga umjetnika, a ne kronološki, stilski ili razvojno otvorena je danas u muenchenskom muzeju "Haus der Kunst". Izložba predstavlja šest desetljeća njegova kompleksnog umjetničkog rada i do danas je najobuhvatnija pregledna izložba posvećena umjetniku izvan Hrvatske, a bit će otvorena do 22. rujna. "Haus der Kunst" izložbu je organizirao u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti Zagreb (MSU). Prati je katalog na engleskom i njemačkom koji je objavio Verlag der Buchhandlung Walther König, a uredile su ga kustosica izložbe Patrizia Dander i kustosica Radmila Iva Janković, voditeljica Atelijera Kožarić.

DUBROVNIK - Brojni Dubrovčani i njihovi gosti jutros su na Srđu dočekali prvo ljetno sunce točno u 5 sati i 10 minuta, a koncertom pod nazivom "Pozdrav ljetu" uz nastup violončelistice Ane Rucner i pijanistice Andrijane Sesar otvoren je 3. Festival "Ana u gradu". Umjetnice su posjetiteljima izvele meditacijsku glazbu i na taj način, uz prvi dan ljeta, obilježile i Svjetski dan glazbe. Festival "Ana u gradu" nastavit će se sutra, 22. lipnja koncertom u Kneževu dvoru gdje će se štićenici dubrovačkoga doma "Maslina" zajedno s Anom Rucner predstaviti publici kroz pjesmu, ples i dramski program koji osmišljava njhov umjetnički voditelj Denis Šarić.

(Hina) xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙