FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: otvorena izložba "Ljepota grafičke umjetnosti"

Autor: zjur
SPLIT, 20. lipnja 2013. (Hina) - Izložba "Ljepote grafičke umjetnosti - Izbor najvrjednijih grafika iz fundusa Galerije starih i novih majstora Gradskog muzeja Varaždin" otvorena je večeras u Galeriji Emanuela Vidovića u Splitu.

Viša kustosica Muzeja Grada Splita Nela Žižić rekla je kako izbor grafika za izložbu u Galeriji Emanuel Vidović čini najčvršću jezgru zbirke grafika u Galeriji starih i novih majstora Gradskog muzeja u Varaždinu i dostojno prezentira najjače grafičke radionice po europskim središtima umjetnosti - Amsterdamu, Beču, Parizu, Rim,u Veneciji - od 14. stoljeća naovamo.

Većina grafičkih listova otisnuta je u razdoblju od 17. do 19. stoljeća, a autori izloženih djela poznati su europski majstori koji su zajedno s velikim slikarima svoga vremena izrađivali njihova djela u jednoj od grafičkih tehnika.

Među zastupljenim autorima Žižić spominje Corneliusa Visschera (1619. - 1662.), učenika Rembrandta van Rijna i jednoga od najvažnijih predstavnika nizozemskoga bakropisa, Francuze Josepha Verneta (1714. – 1789.), Françoisa Philipea Charpentiera (1734.-1817.) te Renéa Gillarda (? – 1790.) koji je radio dražesne bakropise po predlošcima slikara Francoisa Bouchera. Među njima je i jedna od rijetkih žena u povijesti 18. stoljeća koju je oduševila grafička umjetnost, Anne Philiberte Coulet (1736. – 1800.), poznata po izvrsnim reprodukcijama slika J. Verneta s prizorima ribara.

Engleska grafika predstavljena je djelom iznimno produktivnog Jamesa Gillraya (1757. -1815.), a njemačka radovima poznatog drvoresca Hansa Burgkmaira (1473. – 1531.) i grafikama Johanna Eliasa Ridingera (1698.- 1767.), umjetnika koji se izborio za mjesto jednoga od najpopularnijih animalista u svijetu grafike.

Među talijanskim majstorima ističu se Giovanni Battista Brustoloni (1712. - 1796.), suvremenik slavnoga slikara Canaletta kao i Luigi Rossini (1790. - 1857.), zaokupljen temama rimskih ruševina.

Galerija starih i novih majstora Gradskog muzeja Varaždin čuva i djela japanskih grafičara pa izložba uključuje i dva drvoreza jednog od najvećih Kitagawe Utamara (1753. – 1806.).

Ljubitelji grafičke umjetnosti uživat će i u portretima, povijesnim scenama i scenama iz svakodnevnog života na grafikama 19. stoljeća.

Organizatori izložbe, koja će otvorena do 20. kolovoza, su Muzej grada Splita i Gradski muzej Varaždin, a autorica izložbe je voditeljica Galerije starih i novih majstora Gradskoga muzeja u Varaždinu Mirjana Dučakijević.

(Hina) xzjur yipet

An unhandled error has occurred. Reload 🗙