FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dvije škole pod jednim krovom nisu diskriminacija

Autor: zkre
MOSTAR, 19. lipnja 2013. (Hina) - Županijsko hercegovačko-neretvansko sudsko vijeće utvrdilo je kako se ne provodi diskriminacija djece na nacionalnoj osnovi postojanjem dviju škola pod jednim krovom u kojima se nastava odvija po zasebnom hrvatskom i bošnjačkom programu na području općina Stoca i Čapljine, prema presudi dostavljenoj u srijedu medijima.

U preslici presude koja je u srijedu dostavljena i medijima u Mostaru, tročlano sudsko vijeće kojemu je na čelu bio Zoran Krtalić je poništilo suprotnu prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Mostaru iz prošle godine i odbacilo prigovore udruženja "Vaša prava" iz Sarajeva koje je tužilo Hercegovačko-neretvansku županiju kao i škole u Stocu i Čapljini tvrdeći da se provodi nacionalna segregacija i diskriminacija u školama u kojima djeca zasebno pohađaju nastavu po dva odvojena nastavna plana i programa. Županijski sud je u presudi naveo kako udruženje ne zastupa djecu ili roditelje djece koja pohađaju nastavu u ovim školama jer nisu od ovoga udruženja zatražila pomoć ili se usprotivili toj praksi.

"Iz stanja cjelokupnog spisa se vidi da se nitko tužitelju (roditelji, učenici, nastavnici) nije obraćao sa zahtjevom da im se pruži zaštita jer su diskriminirani. Dakle, prema samim naprijed navedenim tvdnjama tužitelja, nije ostvaren osnovni uvjet za vođenje postupka tj. nitko im se nije obratio sa zahtjevom da pokrene postupak", navodi sud.

Ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-nretvanske županije Zlatko Hadžiomerović nije želio komentirati ovu presudu ističući da je treba provesti.

"Ja ne bih želio komentirati sudske presude jer se one provode i ne komentiraju. Nama u ministarstvu i meni kao ministru najvažnija je dobrobit djece. Mi ćemo raditi u skladu s europskim standardima, popravljati stvari na terenu ali dakako uz konsenzus svih strana", rekao je ministar Hadžiomerović.

Županijski sud u Mostaru je pobijajući prvostupanjsko rješenje pojasnio kako se djeca sama ne upisuju u škole te da o njihovim interesima najbolje skrbe roditelji, ali i škole koje se trude popraviti stanje.

Udruga "Vaša prava" je upozorila, a što je prvostupanjski sud u Mostaru prihvatio, da se u slučaju postojanja dviju škola pod jednim krovom radi o nastavku funkcioniranja paralelnih institucija i prijepora Bošnjaka i Hrvata iz vremena rata.

"Sud nije dužan rješavati političke probleme, a zahtjev tužitelja, onako kako je postavljen, nadilazi okvire tužbenog zahtjeva i najviše spada u domen političkog problema", navodi se u odluci Županijskog suda u Mostaru.

Institucije Vijeća Europe su u više navrata osudile praksu postojanje dviju škola pod jednim krovom inzistirajući na uspostavi jedinstvenih nastavnih planova i programa i zajedničkom pohađanju nastave bošnjačke i hrvatske djece.

(Hina) xzkre ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙