FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: dmak
ZAGREB, 8. lipnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas kako treba cijeniti odricanja koja su hrvatski građani podnijeli zbog gospodarske krize, a živjet će bolje, ustvrdio je, kada Hrvatska ojača gospodarstvo što je teška zadaća u kojoj Vlada ima njegovu potporu. Odgovarajući na novinarska pitanja u sklopu tradicionalne "kave s građanima" na Pantovčaku, Josipović je ustvrdio da će građani živjeti bolje kad će Hrvatska više zaraditi, kada će bolje proizvoditi i kada nam gospodarstvo bude jače.

"To nije lagan put i mislim da su građani učinili velika odricanja. To treba cijeniti. Sad imamo jednu novu stranicu, naše europsko članstvo koje nam pruža priliku - ne daje odgovor na sva pitanja - a na nama je da ju iskoristimo", rekao je Josipović. Predsjednik pritom ne misli samo na sredstva iz europskih fonodova koji su, rekao je, samo jedan aspekt. "Ali ta utamica, u kojoj neće biti lako, prilika je da dobre stvari koje imamo, ono najkvalitenije što Hrvatska ima, ponesu Hrvatsku u jedan gospodarski uzlet", ističe Josipović, a na Vladi je da napravi najbolje što može. Moje je da ju podržim", rekao je te, na upit dodao kako on kao predsjednik vezano uz gospodarstvo, nema druge ustavne ovlasti "osim opće političke mogućnosti da zagovara dobra rješenja".

OSIJEK - Očekuje se da će Dunav kod Batine sutra premašiti razinu 650 centimetara, kada se uspostavljaju izvanredne mjere obrane od poplava, koje bi mogle trajati oko dva tjedna, a vrhunac vodenog vala u Hrvatskoj očekuje se idući petak, izvijestio je danas osječki vodno-gospodarski odjel Hrvatskih voda. Voditelj osječkog Centra obrane od poplava Ivica Nađ kazao je danas na konferenciji za novinare kako će se izvanredna obrana od poplava proglasiti za nasipe, za koje je mjerodavan vodomjer kod Batine, od državne granice s Mađarskom do Tikveša. Vrh vodnog vala danas napušta Slovačku i na ulazu je u Mađarsku. U Budimpešti bi maksimalni vodostaj trebao biti u ponedjeljak navečer, pa vrh vodnog vala u Batini očekujemo u petak, rekao je Nađ. Dodao je kako se, po sadašnjim prognozama, očekuje da će razina vode u tome trenutku iznositi oko 780 centimetara, što će tražiti veliku predostrožnost svih nadležnih službi.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović opovrgnuo je danas da je zbog izmjena Zakona o obrani te o službi u Oružanima snagama RH narušen odnos njega i premijera Zorana Milanovića, kao i pisanje medija kako je tražio da mu se tim izmjenama kao vrhovnom zapovjedniku OS RH osiguraju veće ovlasti. Josipović je novinarima u sklopu tradicionalne "kave s građanima" na Pantovčaku rekao kako je predložio neke izmjene zakona kojima predlaže da se ne mijenjaju odredbe koje se odnose na funkciju Predsjednika te da se izmijene one koje se odnose na, kako je rekao, prevažnu funkciju u hrvatskom društvu - da vojsku ostave izvan stranačkih politika. "I s velikim zadovoljstvom mogu reći da sam u tim najvažnijim odredbama, koje se tiču civilnog nadzora nad vojskom i odstranjivanja bilo kakve stranačke politike u vođenju vojnih poslova, imao punu podršku i premijera Milanovića i vojnog vrha", rekao je Josipović.

ZAGREB - Predsjednik Vlade Zoran Milanović danas je u radnom posjetu Hrvatskoj ratnoj mornarici (HRM), tijekom kojeg je, među ostalim, predviđen obilazak radarske postaje na Lastovu, priopćeno je iz vladine Službe za odnose s javnošću. Ulaskom u Europsku uniju pred HRM, obalnom stražom i pomorskom policijom su novi izazovi u nadzoru mora i granice na moru, kao i pripreme za buduće zahtjevne obaveze očuvanja schengenske granice. U pratnji ministra obrane Ante Kotromanovića, načelnika Glavnog stožera HV-a Drage Lovrića i zapovjednika HRM-a Roberta Hranja, premijer se jutros u ratnoj luci Lora ukrcao na ophodni brod Vukovar.

ZAGREB - Novoizabrani splitski gradonačelnik Ivo Baldasar izjavio je danas kako je moguće da je kava koju je popio sa svojim protukandidatom HDZ-ovim Vjekoslavom Ivaniševićem, početak "jedne divne veze" i "podizanja razine političke kulture". "Nismo toliko različiti. Stavili smo točku na jednu priču (tijekom kampanje) koja je bila pomalo ružna", kazao je Baldasar u "Intervjuu tjedna" Hrvatskog radija, pojašnjavajući kako je Ivaniševića kao uglednog arhitekta i stručnjaka pozvao da mu pomogne u projektu Istočne obale. Dodao je, međutim, kako to ne znači i koaliciju u splitskom Gradskom vijeću. Podsjećajući da je o suradnji već razgovarao i sa čelnicima lista Ivana Grubišića, Marijane Puljak i Anđelke Visković, splitski gradonačelnik rekao je kako neće ići u stvaranje formalnih koaliciji nego će biti riječ o suradnji na projektima.

ZAGREB - Hrvatski auto klub (HAK) danas je obilježio 107. obljetnicu osnutka i 50. obljetnicu poslova 'pomoći na cesti', a uručene su nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima i organizacijama koje su pridonijele razvoju HAK-a. Nagrada za životno djelo, na svečanoj sjednici Upravnog odbora, posthumno je dodijeljena preminulom predsjedniku Hrvatskog sabora i bivšem glavnom tajniku HAK-a, Borisu Špremu, koju je preuzela njegova obitelj. Predsjednik HAK-a Slavko Tušek naglasio je da nacionalni auto klub okuplja oko 170 tisuća članova i 94 auto kluba. HAK je u 107 godina postojanja preživio mnoge države i društvena uređenja te mu je dužnost opstati i dalje unatoč krizi, dodao je. U HAK-u i u njega učlanjenim auto klubovima, radi oko 800 djelatnika, rekao je Tušek. Podsjetio je kako se "počelo sa šest žutih fića", a da danas brojne ekipe HAK-ove pomoći na cestama "dežuraju i pomažu vozačima svih 365 dana u godini od nula do 24".

(Hina) xdm ydm

An unhandled error has occurred. Reload 🗙