FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: sbak
ZAGREB, 18. lipnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 21 sat.

ZAGREB -Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je u utorak predsjednika Senata Parlamenta Rumunjske Crina Antonescua s kojim je razgovarao o odličnim bilateralnim odnosima dviju zemalja te o daljnjoj suradnji unutar EU. Predsjednik Republike zahvalio je na čvrstoj i kontinuiranoj podršci koju je Rumunjska pružala tijekom pristupnih pregovora Hrvatske s EU kao i na brzoj ratifikaciji Ugovora. Hrvatski predsjednik također je zahvalio i izrazio zadovoljstvo što je predsjednik Traian Basescu prihvatio poziv da sudjeluje na svečanosti ulaska RH u EU. Dvojica sugovornika složili su se kako je mir i sigurnost u regiji od najveće važnosti za obje države te kako stoga podržavaju perspektivu proširenja EU na cijelu jugoistočnu Europu jer je taj put garancija za stabilizaciju sveukupne regije. Razgovarali su i o bilateralnim odnosima, posebice gospodarskim, te izrazili nadu da će se ti odnosi ulaskom u EU unaprijediti.

MOSTAR - Predsjedništvo BiH jednoglasno je u utorak donijelo odluku o prihvaćanju ugovora s Republikom Hrvatskom o graničnim prijelazima i pograničnom prometu, samo dan nakon što je srpski član kolektivnog šefa države Nebojša Radmanović glasovao protiv te odluke tvrdeći da su u proceduri sklapanja ugovora narušeni interesi Republike Srpske. Na izvanredno sazvanoj sjednici Predsjedništva BiH svi su članovi podržali tu odluku kako bi ugovore sutra u Bruxellesu u ime dviju država mogli potpisati ministri vanjskih poslova i europskih integracija Vesna Pusić i Vjekoslav Bevanda, priopćeno je iz Predsjedništva BiH. U priopćenju iz Radmanovićeva ureda istaknuto je kako je odobrenje za ovakvu odluku dobio od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i premijerke Željke Cvijanović koji su svjesni propusta no smatraju da postupak zaključenja zbog rokova mora biti proveden.

MOSTAR - Koordinacija dužnosnika HDZ-a BiH u državnoj vlasti zaključila je utorak da policijsko izvješće o prosvjedima pred parlamentom i preporukama o sigurnosti zajedničkih institucija stvara uvjete za sazivanje sjednica Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH, priopćili su u utorak iz HDZ-a BiH. Hrvatski i srpski dužnosnici napustili su rad u zgradi zajedničkih državnih institucija u Sarajevu nakon što su prosvjedi prije desetak dana, motivirani nedonošenjem zakona o jedinstvenom matičnom broju, prerasli u petnaestosatnu talačku krizu. Nakon toga predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda zatražio je policijsko izvješće i sigurnosna jamstva za povratak u rad u državnim institucijama u Sarajevu tvrdeći da pojedine policijske i sigurnosne agencije nisu željele zaštititi državne dužnosnike.

ENNISKILLEN - Čelnici G8 pozvali su u utorak na što skorije održavanje mirovnih pregovora kako bi se riješila sirijska kriza, ali u završnom priopćenju skupine osam industrijski najrazvijenijih zemalja nisu spomenuli sudbinu predsjednika Bašara al Asada. Ruski predsjednik Vladimir Putin bio je izoliran na skupu G8, s ostalim se čelnicima sukobio u vezi sa sirijskim građanskim ratom i nije se dao nagovoriti da se i natukne kako bi Asad morao odstupiti niti da bi Rusija morala ublažiti potporu Asadu. "I dalje smo predani postizanju političkoga rješenja krize na temelju vizije jedne jedinstvene inkluzivne i demokratske Sirije", kaže se u završnome priopćenju. "Snažno podupiremo odluku da se što prije održi ženevska konferencija o Siriji", dodaje se. Asad se ne spominje, a zapadni su čelnici već prije rekli da on mora odstupiti. Čelnici G8 pozvali su sirijske vlasti i oporbu da surađuju na uništavanju svih organizacija povezanih s Al Kaidom.

DOHA - Afganistanski talibani otvorili su u utorak svoj politički ured u Dohi te najavili da su spremni na nastavak mirovnih pregovora i postizanje političkog rješenja 12-godišnjeg sukoba u Afganistanu, prenose agencije. Otvaranje ureda talibana namijenjeno je uspostavi kontakata s ostatkom svijeta i ostalim afganistanskim skupinama oko "mirnog rješenja" u Afganistanu, kazao je glasnogovornik ureda Mohamed Naim na svečanosti. U priopćenju pročitanom na svečanom otvaranju, talibani, u ratu već gotovo 12 godina protiv vlade u Kabulu i njezinih saveznika u NATO-u, tvrde da "nikome nisu dopustili da koriste afganistanski teritorij kako bi prijetili sigurnosti drugih zemalja". U Washingtonu su američki dužnosnici kazali da će se sljedeći tjedan sastati u Dohi na mirovnim razgovorima s talibanima, ali su upozorili da bi mirovni proces mogao biti dugotrajan.

SARAJEVO - Odbor za ljudska prava Ujedinjenih naroda donio je prvu odluku protiv Bosne i Hercegovine za nasilni nestanak pet Bošnjaka iz te zemlje tijekom rata te naložio institucijama poduzimanje brojnih mjera u traganju za nestalima i isplati naknada obiteljima žrtava, što bi moglo potaknuti pravi val zahtjeva budući se procjenjuje da se oko 9000 osoba još uvijek smatra nestalima. Po riječima koordinatorice švicarske organizacije Trial za BiH Lejle Mamut, koja je zastupala žrtve pred Odborom UN-a za ljudska prava, vlastima BiH je UN ostavio rok da do kraja rujna poduzme mjere u provođenju odluke. Pojasnila je da je obitelj petero Bošnjaka iz Vogošće kod Sarajeva, koji su tijekom 1992. godine bili zarobljeni i mučeni u više srpskih logora nakon čega im se gubi svaki trag, tužbu podnijela 2009. godine. Odlukom UN-ova odbora ljudska prava se ističe kako su u ovome slučaju povrijeđena prava osoba na život, slobodu i sigurnost, kao i pravo na učinkovit pravni lijek.

WASHINGTON - Američki programi nadzora komunikacija omogućili su da se spriječi više od 50 potencijalnih terorističkih napada nakon 11. rujna, rekao je u utorak u Kongresu direktor Nacionalne agencije za sigurnost (NSA) Keith Alexander. "Ovi programi su iznimno dragocjeni za zaštitu naše nacije i sigurnost naših saveznika", istaknuo je general Alexander pred zastupnicima obavještajnog odbora Predstavničkog doma. Saslušanje Keitha Alexandera događa se u času kada se Edward Snowden, bivši konzultant NSA-e odgovoran za otkrivanje informacija o programima pomoću kojih je SAD nadzirao komunikacije, koje su uzburkale javnost, sklonio u Hong Kong 20. svibnja. Nakon kontroverze koju je potaknula ta afera, direktor NSA-e je stao u obranu programa nadzora i rekao zastupnicima da će im dostaviti informacije u vezi s napadima koji su spriječeni nakon atentata 11. rujna 2001.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙