FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sorensen pozvao vlasti u BiH na usvajanje ugovora s Hrvatskom

Autor: zkre
SARAJEVO , 18. lipnja 2013. (Hina) - Posebni predstavnik Europske unije (EUSR) u BiH Peter Sorensen pozvao je u utorak vlasti u toj zemlji na usvajanje ugovora o graničnim prijelazima i graničnom prometu, dok su predsjedatelj Predsjedništva Nebojša Radmanović i ministar sigurnosti Fahrudin Radončić nastavili verbalni rat o tome jesu li u proceduri usvajanja odluke prekršeni ustav i zakoni, u situaciji u kojoj bi se zbog nepotpisivanja ugovora građani BiH u konačnici mogli naći u potpunoj izolaciji.

"Europska unija očekuje od Bosne i Hercegovine usvajanje ugovora o graničnim prijelazima s Republikom Hrvatskom i sporazuma o pograničnom prometu s Hrvatskom“, rekao je Sorensen novinarima u Sarajevu.

Odbio je komentirati razloge za neprihvaćanje odluke koje je naveo srpski član državnog vrha, vrlo eksplicitno poručivši da BiH nema drugoga izbora.

"Neću nagađati o eventualnim posljedicama, jer nitko ne želi posljedice. Ovi dokumenti s Hrvatskom i EU moraju biti potpisani i o tome nema rasprave", dodao je danski diplomat na čelu ureda EU u BiH.

Radmanović dan ranije nije želio poduprijeti ova dva ugovora navodeći da sastav povjerenstva BiH koji je parafirao te dokumente prošloga tjedna u Zagrebu nije bio legalan jer su nedostajali predstavnici Republike Srpske. Na optužbe ministra sigurnosti Radončića da time vodi BiH u izolaciju te na njegovu primjedbu da je "senilan" odgovorio je u priopćenju ističući da on iznosi niz neistina i besmislica na razini ulične komunikacije.

„Ministar Radončić uporno i drsko obmanjuje javnost izjavama da Nebojša Radmanović blokira usvajanje sporazuma s Hrvatskom u namjeri da zatvori granice za robu i ljude prema Hrvatskoj, da čini ekonomski i politički zločin prema vlastitim građanima, ugrožava interese svih građana. Zanimljivo je Radončićevo pozivanje na interese svih građana jer upravo on kontinuirano zanemaruje i ignorire interese građana cijele Republike Srpske", ističe se u pisanom odgovoru predsjedatelja Radmanovića.

Ubrzo je uslijedio odgovor iz ureda ministra sigurnosti koji je optužio srpskog člana državnog vrha da vodi protudržavnu politiku i pokušava izolirati izolacije građana BiH od EU navodeći da su i ministri iz Republike Srpske u Vijeću ministara prethodno poduprli ovu odluku.

"Jednoglasna odluka Vijeća ministara da prihvati parafe iz Zagreba, a za to su glasovala i sva tri ministra iz Republike Srpske, znači da Predsjedništvo BiH raspravlja o odlukama Vijeća ministara BiH, koje je uputio i potpisao predsjedatelj gospodin Vjekoslav Bevanda, a ne o nekakvom ilegalnom materijalu ministra sigurnosti, kako gospodin Radmanović stupidno pokušava dezinformirati javnost", navodi se u oštrome odgovoru ministra Radončića.

Povjerenik za proširenje EU Štefan Fuele izrazio je uvjerenost da će vlasti BiH potpisati ove ugovore o čemu će upravo sutra u Bruxellesu razgovarati s ministrima vanjskih poslova Hrvatske i BiH.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙