FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HRT pozdravlja odluku o poništenju zatvaranja grčke javne televizije

Autor: smar
ZAGREB, 18. lipnja 2013. (Hina) - Hrvatska radiotelevizija (HRT) pozdravila je danas odluku o poništenju zatvaranja grčke javne televizije ERT istaknuvši važnost uloge javnih servisa, te je istodobno upozorila da je relativiziranje važnosti i uloge HRT-a vrlo opasno jer bi bez HRT-a "hrvatski medijski, a posebice televizijski i radijski prostor, ostao bez javnih sadržaja".

"HRT pozdravlja odluku grčkog suda o poništenju odluke tamošnje Vlade o zatvaranju javne televizije ERT. HRT ovu odluku smatra izuzetno važnom, jer je u današnje vrijeme uloga javnog servisa kao medija koji zastupa interese svih segmenata društva apsolutno nezamjenjiva, a posljedice gubitka javnog servisa dalekosežne", stoji u priopćenju HRT-a.

Relativiziranje važnosti i uloge HRT-a ocjenjuje se vrlo opasnim "jer bi bez HRT-a hrvatski medijski, a posebice televizijski i radijski prostor, ostao bez javnih sadržaja".

Komercijalni mediji svoje sadržaje kreiraju prvenstveno tako da privuku oglašivače, te nisu dužni voditi brigu o potrebama specifičnih društvenih skupina poput mladih, branitelja, invalida, manjina i ostalih, što je jedna od zadaća javnog servisa.

"HRT kao javni servis je radio i televizija za sve, neovisno o njihovoj dobi, spolu ili primjerice kupovnoj moći, što je pak jedan od elemenata kojim se rukovode komercijalni mediji kada kreiraju svoje sadržaje, vodeći računa o tome da budu najgledaniji u terminu kada su pred malim ekranima gledatelji koji su najzanimljiviji oglašivačkoj industriji zbog svoje kupovne moći", ističe se u priopćenju.

Javna televizija ne vodi brigu o interesima dioničara već o kulturi, znanosti, obrazovanju, informiranju i promicanju trajnih društvenih vrijednosti. HRT je javna ustanova koja desetljećima proizvodi dodanu vrijednost za hrvatsko društvo u vidu sadržaja trajne vrijednosti - filmova, serija, ekranizacija djela domaćih autora, domaćih dokumentarnih serijala i sl.

Iznos pristojbe od 80 kuna, kojim se HRT najvećim dijelom financira, nije se mijenjao posljednje tri godine a kroz to je vrijeme HRT značajno povećao svoju proizvodnju pokrenuvši dva nova kanala - HRT 3 i HRT 4.

HRT ističe da je njegovo financijsko poslovanje stabilno, prema posljednjim podacima o poslovanju u prva četiri mjeseca ove godine ostvarena je dobit, a za cijelu 2013. očekuje se pozitivan poslovni rezultat.

"Još od davne 1926. HRT je bio jedan od europskih, a osobito regionalnih medijskih pionira. I danas se HRT smatra jednim od najjačih i najutjecajnijih javnih servisa jugoistočne Europe", zaključuje se u priopćenju.

(Hina) pp/xsmar ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙