FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Međimurski Romi dobili na dar informacijsku opremu

Autor: tjak
ZAGREB, 18. lipnja 2013. (Hina) - Obiteljski centar i dječji vrtić Pirgo u romskom naselju Kuršanec u Međimurju dobili su danas na dar od Veleposlanstva SAD-a i UNDP-a u Hrvatskoj informacijsku opremu vrijednu tri tisuće dolara.

Donacija se sastoji od tri osobna računala, projektora, edukacijskog softver programa i printera i dio je UNDP-ovog projekta "Program uključivanja Roma u Međimurskoj županiji" i Fondacije Otvorenog društva "Making the Most of EU Funds for Roma". Financiralo ju je američko Veleposlanstvo u Hrvatskoj.

Projekt podržava inicijative razvoja zajednice u Kuršancu potičući sudjelovanje Roma u obrazovanju i zapošljavanju, te multikulturalne aktivnosti za mlade, rekla je prilikom predaje opreme predstavnica Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Republici Hrvatskoj Louisa Vinoton.

Govoreći o položaju Roma u Hrvatskoj, kazala je kako u Hrvatskoj postoji odličan zakonodavni okvir koji manjinama daje velika prava, ali da implementacija na lokalnim razinama nije najbolja. Posljednjih godina zbog pregovora i ulaska u EU značajno je napredovalo ostvarivanje prava te nacionalne manjine, rekla je, a kao nedostatak je označila poteškoće Roma u pristupu obrazovanju, veliku nezaposlenost i neintegrirano stanovanje jer Romi mahom žive u posebnim naseljima odvojeno od većinskog hrvatskog stanovništva.

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država Kenneth Merten je, uz napomenu da nije stručnjak, ocijenio kako se problemima Roma u Hrvatskoj pristupa s velikom pažnjom.

Nakon uručenja donacije, Merten bio je domaćin pokretanja elektronskog čitača u knjižnici „Nikola Zrinski“ u Čakovcu. Taj je dar dio nacionalne kampanje Veleposlanstva SAD-a za e-pismenost hrvatskih studenata i profesionalaca radi njihove konkurentnosti na europskom tržištu.

(Hina) xtjak yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙