FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za srijedu, 12. lipnja

Autor: smar
ZAGREB, 11. lipnja 2013. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za srijedu, 12. lipnja:

ZAGREB - Nastavak sjednice Hrvatskog sabora (9,30 sati, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - U okviru projekta podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela kojeg provode Program UN-a za razvoj (UNDP) i Ministarstvo pravosuđa, bit će dodijeljene nagrade osmorici volontera koji su doprinijeli radu Ureda za podršku žrtvama i svjedocima na županijskim sudovima u Osijeku, Rijeci, Sisku, Splitu, Vukovaru, Zadru i Zagrebu. Nagrađen će biti i volonter koji radi na prikupljanju podataka za pokretanje besplatne telefonske linije za žrtve zločina koja će biti aktivirana u srpnju ove godine. Nagrade mladim volonterima uručit će ministar pravosuđa Orsat Miljenić, predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin, stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Louisa Vinton te direktorica Udruge za podršku žrvama i svjedocima Barbara Veličković (11 sati, Hotel Double Tree Hilton, Vukovarska 269a). Oko 200 volontera, uglavnom studenata prava i psihologije, svakodnevno doprinosi radu postojećih sedam ureda za podršku žrvama i svjedocima. Od uspostave Ureda za podršku 2008. do danas, ovih sedam ureda pružilo je pomoć i savjetovanje za više od 14000 svjedoka, a njih više od 12000 telefonom je tražilo savjet, posebice oni koji ne žive u blizini sedam županijskih ureda.

ZAGREB - Ministar zdravlja Rajko Ostojić otvorit će u Klinici za neurokirurgiju KBC Sestre milosrdnice prvu integriranu operacijsku salu Olympus Endoalpha (11,15 sati, Vinogradska 29 (prizemlje). Riječ je o najsuvremenijoj sali takve vrste u Hrvatskoj i prvoj otvorenoj u državnoj bolnici, a uređenje i opremanje u cijelosti je financiralo Ministarstvo zdravlja. Naziv "integrirana sala" znači da se sa svom medicinskom i nemedicinskom opremom u sali upravlja preko jedne upravljačke konzole što omogućava bolju organizaciju i kraće trajanje najsloženijih operacija. Uz ministra zdravlja na otvorenju će govoriti ravnateljica KBC Sestre milosrdnice Vesna Šerić i predstojnik Klinike za neurokirurgiju Krešimir Rotim.

ZAGREB - Svečana dodjela Godišnje nagrade "Luka Ritz" za promicanje tolerancije i škole bez nasilja za školsku godinu 2012./2013. (10,30 sati, Velika dvorana Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Donje Svetice 38). Ovogodišnji dobitnici nagrade dolaze iz Rijeke i Petrinje, a nagrade će im uručiti ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović. Nagrada se dodjeljuje jednom učeniku osnovne škole i jednom učeniku srednje škole iz Hrvatske, a sastoji se od godišnje stipendije od 1000 kuna, skulpture te posebnog priznanja. Posebnim priznanjem za promicanje tolerancije i škole bez nasilja nagradit će se i škole koje pohađaju ovogodišnji lauerati.

ZAGREB - U sklopu Dana otvorenih vrata udruga 2013 održat će se panel rasprava "Organizacije civilnog društva i institucije Europske unije: kakav dijalog možemo očekivati?" (9,30 sati, Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Ul. Hrvatske bratske zajednice 4). O tome kako će hrvatski građani sudjelovati u procesu odlučivanja o europskim javnim politikama nakon 1. srpnja govorit će zastupnici u Europskom parlamentu, predstavnici organizacija civilnog društva u Europskom gospodarskom i socijalnom odboru te Ministarstva vanjskih i europskih poslova. U panel raspravi koju organizira Ured Vlade Republike Hrvatske za udruge sudjelovat će zastupnice u Europskom parlamentu Ivana Maletić i Sandra Petrović Jakovina, predstavnici organizacija civilnog društva u Europskom gospodarskom i socijalnom odboru Lidija Pavić Rogošić, Marina Škrabalo i Toni Vidan, predstavnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Maja Bakran Marchic, te voditeljica Ureda tehničke pomoći EU za organizacije civilnog društva Aida Bagić.

ZABOK - Ministarstvo gospodarstva - Ravnateljstvo za robne zalihe dodijelit će, sukladno odluci Vlade Republike Hrvatske, jednokratnu humanitarnu pomoć u financijskoj protuvrijednosti od 2,78 milijuna kuna iz strateških robnih zaliha. Pomoć će biti dodijeljena Caritasu Zagrebačke nadbiskupije, Caritasu Đakovačke nadbiskupije, Caritasu Zadarske nadbiskupije, Caritasu Splitske nadbiskupije, Caritasu Požeške biskupije, Caritasu Gospićko-senjske biskupije, Caritasu Križevačke eparhije, Merhametu te Dobrotvornom starateljstvu Srpske pravoslavne crkve (11 sati, skladište Trgocentra d.o.o. Zabok, 103. brigade 10. U ime Vlade, humanitarnu pomoć će predati pomoćnik ministra gospodarstva Ivo Milatić.

ZAGREB - Konferencija za novinare na kojoj će biti predstavljeno UNICEF-ovo godišnje Izvješće o stanju djece u svijetu, koje je ove godine posvećeno djeci s teskoćama u razvoju (11 sati, OŠ Marija Jurić Zagorka, Štefanovečka cesta 67). O Izvješću, ali i situaciji djece s teškoćama u razvoju u Hrvatskoj, govorit će v.d. predstojnice Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Đurđica Ivković te Vesna Farkaš, majka djevojčice s višestrukim teškoćama u razvoju. Ravnatelj škole "Marija Jurić Zagorka" Željko Kelava i defektologinja Ana Novina govorit će o iskustvu škole u integraciji djece s teškoćama u razvoju u redovnu nastavu.

ZAGREB - Konferencija za novinare Sveučilišta u Zagrebu na kojoj će rektor Aleksa Bjeliš i prorektori izvijestiti o odluci Senata o kvoti za upis studenata u I. godinu diplomskih studija na Sveučilištu u Zagrebu u akademskoj godini 2013./2014. (12 sati, mala vijećnica Rektorata Sveučilišta u Zagrebu, Trg maršala Tita 14). Rektor Sveučilišta u Zagrebu i prorektori na konferenciji će se osvrnuti i na druge aktualne teme, između ostaloga, i na zakonski prijedlog vezan uz znanost i visoko obrazovanje, financiranje znanstvene djelatnosti, kao i na aktualno stanje s pokretanjem studija plesa i baleta.

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

ujutro: Milka Ćurković

popodne: Tomislav Rubić

navečer: Srebrenka Parlov

telefon: 01/48-08-600

telefaks: 01/48-08-822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xsmar ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙