FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mala i srednja europska poduzeća trebaju veću potporu javnog sektora

Autor: gple
LONDON, 14. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Europska mala i srednja poduzeća trebaju veću pomoć javnog sektora u financiranju budući da privatni ulagači baš i ne pokazuju pretjeranu sklonost da uskoče i popune rupu nastalu povlačenjem banaka, pokazalo je danas objavljeno istraživanje.

Postoji niz načina da dužnosnici potaknu privatne ulagače poput osiguravatelja i upravitelja imovinom da ubrizgaju više novca u posustalo europsko gospodarstvo, tvrde autori izvješća iz Udruženja financijskih tržišta u Europi (AFME) i savjetodavne tvrtke Oliver Wyman.

Navode tako izravnu prodaju dužničkih papira biranom krugu privatnih ulagača (private placement) i sekuritizaciju, metodu spajanja kredita koje kreditori potom prodaju vanjskim ulagačima.

Obje metode financiranja uobičajene su u Sjedinjenim Državama ali su znatno slabije zastupljene u Europi gdje se poduzeća daleko više oslanjanju na zaduživanje kod banaka i na predstavljanje obveznica uskom krugu inozemnih ulagača.

Zato su se sada našla u teškoj situaciji jer banke smanjuju kreditiranje nakon financijske krize. Dodatno su izložena i valutnim rizicima.

Autori izvješća pritom napominju da privatni ulagači nisu previše zainteresirani za financiranje malih i srednjih poduzeća. Temelje taj zaključak na ispitivanju provedenom na uzorku 75 poduzeća, te industrijskih grupa i banaka i investitora članova AFME-a.

"Većina ulagača izvan bankovnog sektora nije pokazala apetit za izravno kreditiranje malih i srednjih poduzeća jer se ne uklapa u njihov poslovni model", zaključuje se u izvješću.

"Zato se rješenja fokusiraju na selektivno povećanje potpore javnog sektora tamo gdje banke nemaju kapaciteta ili nisu sklone riziku koji sa sobom donosi kreditiranje određenih malih i srednjih poduzeća", dodaje se.

Financiranje tih poduzeća postalo je jedan od ključnih izazova za europsko gospodarstvo. Velika Britanija pokrenula je program "Financiranje za kreditiranje" kako bi potaknula banke da im ponude jeftine kredite. Europska središnja banka pak razmišlja o novim oblicima poticaja za kreditiranje.

AFME preporučuje također da Europska investicijska banka osigura dodatnu potporu za mala i srednja poduzeća.

Pozivaju i na kreiranje dodatnih programa kreditnih jamstava i državnih agencija za potporu malim i srednjim poduzećima, po uzoru na njemačku državnu banku KfW, koja je prošle godine odobrila čak 73,4 milijarde eura kredita.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙