FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Turska odbacuje rezoluciju Europskog parlamenta

Autor: vrad
ANKARA, 13. lipnja 2013. (Hina/AFP) - Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu ocijenio je "neprihvatljivom" rezoluciju koju je u četvrtak donio Europski parlament koji u njoj osuđuje "prekomjernu" upotrebu sile nad protuvladinim prosvjednicima.

"Takvo stajalište je neprihvatljivo", istaknuo je Davutoglu pred novinarima, rekavši da je Turska "prvorazredna demokracija" i da joj nitko ne treba davati pouke.

"Ovu rezoluciju ćemo odbaciti čim je dobijemo", rekao je turski ministar.

Nešto ranije, i turski premijer Recep Tayyip Erdogan oštro je kritizirao rezoluciju europskih zastupnika.

"Tko ste vi? S kakvom drskošću se usuđujete donijeti takvu odluku? Ne priznajem je", odbrusio je Erdogan, glavna meta dosad neviđenih prosvjeda koji već dva tjedna potresaju Tursku i u kojima su poginule četiri osobe a ozlijeđeno je gotovo 5.000.

Europski zastupnici su u rezoluciji izrazili "iskrenu zabrinutost" zbog "prekomjernog nasilja" i "grube intervencije policije" nad sudionicima "mirnih i legitimnih" prosvjeda.

Parlament usto "upozorava" vladu u Ankari da ne donosi "oštre mjere prema mirnim prosvjednicima" i "poziva premijera da se zauzima za jedinstvo i pomirbu kako bi spriječio svako pogoršanje stanja".

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙