FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Turska uhitila glavnog počinitelja napada s 51 žrtvom

Autor: rtom
ANKARA, 11. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Turska je objavila u utorak da je uhitila "glavnog počinitelja" prošlomjesečnog dvostrukog bombaškog napada s 51 žrtvom blizu sirijske granice, a uhvaćen je u pokušaju bijega u Siriju.

Turska je optužila Siriju da je umiješana u bombaške napade na pogranični grad Reyhanli 11. svibnja, no službeni Damask optužbe je odbacio. Ured guvernera pokrajine Hatay u kojoj je smješten Reyhanli rekao je da su sigurnosne snage uhitile jednog od napadača u pokušaju bijega u Siriju. Identitet uhićenog nije objavljen.

Turska policija prošli je mjesec privela više od 15 osoba osumnjičenih za napade. Turska vlada tvrdi da je te bombaške napade, jedne od najsmrtonosnijih u novijoj povijesti te zemlje, izvela skupina povezana s režimom sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Zbog dvogodišnjeg građanskog rata u Siriji oko 400.000 izbjeglica iz Sirije sklonilo se u Turskoj, a gotovo tisuću novih izbjeglica svaki dan prelazi granicu, navode turske vlasti.

Incidenti na granici su česti pa je u utorak ujutro vojska ispalila upozoravajuće hice kako bi spriječila ulazak oko tisuću ljudi. Turska tvrdi da se krijumčari goriva predstavljaju kao izbjeglice i odbacuje optužbe da priječi novim izbjeglicama ulazak u Tursku.

Izgredi između turske vojske i sirijskih krijumčara i izbjeglica učestali su zadnjih 10 dana.

(Hina) xrt ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙