FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU upozorava Tursku na pretjeranu uporabu policijske sile

Autor: mtro
ISTANBUL , 7. lipnja 2013. (Hina/AFP) - Pretjeranoj policijskoj uporabi sile nema mjesta u demokraciji, ali prosvjedi u Turskoj ne dovode u pitanje njezin pristup Europskoj uniji (EU), ocijenio je u petak u Istanbulu europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele.

"Mirni prosvjedi predstavljaju legitiman put izražavanja mišljenja u demokratskom društvu. Pretjeranoj policijskoj uporabi sile protiv prosvjednika nema mjesta u demokraciji", rekao je Fuele u govoru na konferenciji kojoj je nazočio i turski premijer Recep Tayyip Erdogan.

"Pozivam Tursku da ne napusti svoje vrijednosti slobode i poštivanja ljudskih prava. Jamčimo vam da nemamo namjeru odustati od turskog pristupa EU", dodao je europski povjerenik.

Nekoliko zemalja EU posljednjih dana su ukazale na policijske brutalnosti tijekom represije prosvjeda protiv Erdogana koji traju osam dana.

Prema podacima Udruge turskih liječnika, u tim prosvjedima bez presedana i njihovoj represiji poginule su tri osobe, dvojica prosvjednika i jedan policajac i 4.785 je ranjeno, do kojih 48 teško.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je rekla u petak u Berlinu da računa na činjenicu da neće biti nasilja protiv turskih prosvjednika.

"Računam na razgovore o problemima s mladima zemlje kao i da neće biti nasilja nad prosvjednicima", rekla je kancelarka u govoru na pitanje o Turskoj tijekom konferencije za novinare s premijerom Tunisa Ali Larayedhom.

"Pratimo razvoj događaja u Turskoj i mislimo da su prosvjedi sastavni dio pravne države. S prosvjednicima se treba prema pravilima pravne države", rekla je Merkel.

(Hina) xtm ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙